Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ
Δεν επέτρεψαν σε φασιστοειδή να καταθέσουν στεφάνι

Στα Καράτουλα Ηλείας, στη θέση Φονικό όπου εκτελέστηκαν 21 κάτοικοι της περιοχής το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές σε αντίποινα για την σύλληψη ενός Γερμανού αξιωματικού από τον ΕΛΑΣ, ο λαός της περιοχής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, δεν επέτρεψε στα φασιστοειδή της Εθνικής Δράσης Ηλείας (ΕΔΗ) να προσβάλουν και να λερώσουν, με την παρουσία τους, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου μετά από πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ είχε πάρει απόφαση να μην επιτραπεί στους νεοναζί να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο και συνολικότερα να μην τους επιτρέπεται να παρουσιάζονται ως αθώοι «εθνικιστές». Η συγκεκριμένη εθνικιστική ομάδα δραστηριοποιείται βασικά στον Πύργο και έχει άμεση σχέση με την Χρυσή Αυγή (λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία) και σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν περήφανοι απόγονοι του ταγματασφαλίτη Κοκώνη που ήταν επικεφαλής του τάγματος που μάτωσε το λαό στο μπλόκο της Αμαλιάδας στις 21 Ιούλη του '43.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκε μια ομάδα μελών της ΕΔΗ και αξίωσε να καταθέσει στεφάνι, κάτι που δεν της επιτράπηκε από κατοίκους της περιοχής και μέλη του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Ηλείας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Πάει πολύ οι φασίστες να καταθέτουν στεφάνια σε αυτούς που πέσανε από το φασισμό και ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να το ανεχτεί και δεν το ανέχεται! Ο λαός θυμάται τι έκαναν οι Ελληνες εθνικιστές στη διάρκεια της αντίστασης ...αντίμετρα στον ΕΛΑΣ, κυνηγητό των κομμουνιστών, συνεργασία με τον κατακτητή. Αυτοί που αυτοσυστήνονται σαν σύγχρονοι "Λεωνίδες" ότι δήθεν "φυλάττουν Θερμοπύλες", ήταν οι πρώτοι που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και την αστική τάξη της χώρας για να τσακιστεί η αντίσταση, ήταν ο "Εφιάλτης" του λαϊκού κινήματος και αυτό είναι και σήμερα: αντιδραστικά κακομούτσουνα στηρίγματα του καπιταλισμού, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και δημαγωγώντας χτυπάνε το λαϊκό κίνημα.

Η ιστορία δεν ξεγράφεται! Οι Λαοί νίκησαν όταν συντάχθηκαν με τους κομμουνιστές, και αυτό τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν πάλι για να κερδίσουν τη ζωή που τους αξίζει και να ρίξουν το φασισμό και τον εθνικισμό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με τη μήτρα που τους γεννά, τον καπιταλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ