ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολύει εκπαιδευτικούς, κλείνει σχολειά

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των 2.000 εκπαιδευτικών
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των 2.000 εκπαιδευτικών
«Με το πόδι στο γκάζι» η κυβέρνηση προχωράει στην απόλυση των πρώτων 2.000 εκπαιδευτικών (τους έβγαλε από χτες σε διαθεσιμότητα), στην κατάργηση των πιο μαζικών και ταξικών ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης όπου φοιτούσαν χιλιάδες παιδιά των εργατικών οικογενειών και σήμερα πετιούνται βίαια εκτός εκπαίδευσης για να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως μποναμάς στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα δόντια των εργοδοτών όπου θα εργάζονται τζάμπα για να μάθουν μια τέχνη.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας έστειλε ηλεκτρονικά τη σχετική εγκύκλιο. Η ουσία της όλης εξέλιξης δεν είναι ούτε η αποσπασματικότητα, ούτε η προχειρότητα όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Συνδέεται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση όπως υπαγορεύονται από την ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου για φτηνό, ευέλικτο κι εύκολα διαπαιδαγωγήσιμο στην εκμετάλλευση εργατικό δυναμικό.

Οργανώνουν την πάλη τους

Σε πολύμορφες και αδιάκοπες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί: Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα έκανε χτες το πρωί η ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ αργότερα ακολούθησε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, με το σύνθημα «Κανείς μαθητής έξω από τα σχολεία, κανένας καθηγητής στην ανεργία». Η πορεία - με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Ενώσεων των Δήμων του Πειραιά και Συλλόγων γονέων από ΕΠΑΛ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του Συλλόγου καθαριστριών και σχολικών φυλάκων, των Σωματείων Μετάλλου και Ηλεκτρολόγων Πειραιά, των Συλλόγων δασκάλων Κερατσινίου Περάματος και Σαλαμίνας, καθώς επίσης και μαθητών - κατέληξε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η Α', Β' και Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα , στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αγ. Αντωνίου, στο Περιστέρι.

Στο Ηράκλειο Κρήτης σήμερα προγραμματίζεται από τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών Ηρακλείου του ΠΑΜΕ παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια στις 8.30 το πρωί.

Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, σύσκεψη συλλόγων γονέων, μαθητών και συνδικάτων του δημόσιου/ιδιωτικού τομέα, στις 7.30 το απόγευμα, στο 1ο Λύκειο.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 25 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου και στις 9.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους εκπαιδευτικούς, έξω από την πρώην Νομαρχία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε άμεση κινητοποίηση τους συλλόγους γονέων των ΕΠΑΛ αλλά και τους γονείς όπου δεν υπάρχουν σύλλογοι γονέων.

ΕΡΕΤΡΙΑ
Απολύθηκε γιατί διεκδίκησε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Με την απόλυσή της απάντησε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Avantis suites Hotel» στην Ερέτρια, Γ. Κάλφας, στην παρέμβαση της προέδρου της Ενωσης ιδιωτικών Υπαλλήλων Ασημίνας Καραμπέτσου και εργαζόμενης στο ξενοδοχείο, που διεκδίκησε εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, τήρηση των ωραρίων, των προγραμμάτων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους. Τα αιτήματα που διατύπωσε η συνδικαλίστρια ο εργοδότης τα χαρακτήρισε «κομμουνιστική λογική»!

Η απόλυση της συνδικαλίστριας έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από σωματεία και εργαζόμενους άλλων κλάδων της περιοχής. Αλληλέγγυα στον αγώνα για την ακύρωση της απόλυσης της συναδέλφου δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας. Καταδικάζει «τόσο την απαράδεκτη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου της Ερέτριας "Avantis suites Hotel", όσο και την επικίνδυνη άποψή του ότι "πρόκειται για κομμουνιστική λογική η συλλογική διεκδίκηση ανθρώπινων όρων εργασίας". Τέτοιες ενέργειες και λογικές εργοδοτών δεν πρέπει να μένουν χωρίς "συλλογική απάντηση"», υπογραμμίζει.

Την ακύρωση της απόλυσης ζητούν το Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, η Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Εύβοιας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων η συνδικαλίστρια απολύθηκε μια μέρα μετά τη συμμετοχή της στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 16 του Ιούλη. Δυο μέρες πριν (13 και 14 Ιούλη) η συνδικαλίστρια είχε δουλέψει 26 ώρες (!), με αποτέλεσμα την Κυριακή να λιποθυμήσει. Η απάντηση του εργοδότη σε παρέμβασή της μετά το περαστικό -τονίζει η Ενωση- ήταν ότι «η συλλογική διεκδίκηση ανθρωπίνων όρων εργασίας αποτελεί "κομμουνιστική λογική" και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία δίνοντας παράλληλα προθεσμία για να αναθεωρήσει τη στάση της».

Σε χτεσινή συνάντηση του σωματείου με τον εργοδότη, ο δεύτερος δήλωσε ότι δε συζητά αν δεν αποσυρθεί η καταγγελία από την Επιθεώρηση Εργασίας.

ΕΠΑΝΟΜΗ
Για το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή

Πανεξόρμηση για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές αλλά και ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιας και δημοτικής περιουσίας που προωθείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και εταιρείας του Δήμου Θερμαϊκού, πραγματοποίησαν την Κυριακή στην Επανομή, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Θερμαϊκού, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και τις Επιτροπές Ανέργων Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η δράση των Επιτροπών Ανέργων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλονίκη, όπου επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και μπλόκαραν συμβολικά τα ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων προβάλλοντας το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και των οικογενειών τους. Αμέσως μετά έγινε συγκέντρωση στην παραλία της Επανομής. Καταγγέλθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί 19 οικόπεδα και αγροτεμάχια στο δήμο Θερμαϊκού, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας. Αναδείχθηκε η ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει αγωνιστικά: Την αξιοποίηση των ακινήτων για σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Τη δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών για τουρισμό και αναψυχή που να καλύπτει πρώτα από όλα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών κ.ά.

«FRIENDSHIPGAZ»
«Βγάζουν λάδι» τους υπεύθυνους

Την οσμή της συγκάλυψης φέρουν όλοι οι μέχρι τώρα χειρισμοί των διωκτικών και δικαστικών αρχών για το πολύνεκρο έγκλημα που συντελέστηκε στις 24 Ιούλη του 2008 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όταν το χέρι εφοπλιστών και εργολάβων στο όνομα του κέρδους έστειλε στο θάνατο 8 εργάτες στο Νο 3 αμπάρι του πλοίου μεταφοράς αερίων «FRIENDSHIPGAZ». Χτες στο σκηνικό αυτό ήρθε να προστεθεί η πρόταση της εισαγγελέα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, όπου γίνεται η δίκη για το φονικό.

Για την εταιρεία και τον εφοπλιστή δεν υπάρχει καμία κατηγορία. Η πρόταση της έδρας για τους εργολάβους που είχαν αναλάβει τις επισκευές στο καράβι, είναι σε βαθμό πλημμελήματος (ούτε τροχαίο να ήταν), ενώ τσουβαλιάζοντας θύτες και θύματα και διαχέοντας τις ευθύνες, κατηγορίες αντίστοιχες με αυτές των εργολάβων απήγγειλε και σε βάρος του μεταλλεργάτη Β. Καββαδία, ο οποίος γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο αμπάρι, από την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα οι πυροσβεστήρες και η έξοδος διαφυγής!.. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό

Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα η σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό από όλη τη χώρα για το συντονισμό του αγώνα με αίτημα αιχμής την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό. Η σύσκεψη, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συνδικάτου, στις 12 μ.

ΠΑΜΕ
Μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση στη Μανωλάδα

Μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο καταθέτουν αύριο Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, απαιτώντας να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία για να τιμωρηθούν οι εγκληματίες εργοδότες και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργάτης γης στη Μανωλάδα.

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «η κατάσταση των εργατών γης στη Μανωλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι τραγική. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία από κοινού έχουν εξαθλιώσει τους εργάτες στη Μανωλάδα, αφήνοντάς τους χωρίς φαγητό, χωρίς ρεύμα και νερό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Τους χρωστούν χιλιάδες ευρώ».

ΚΚΕ
Καμία αναμονή, πάλη ενάντια στις απολύσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών:

«Η διαθεσιμότητα των δυο χιλιάδων εκπαιδευτικών προαναγγέλλει τις αντιδραστικές αλλαγές στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση με ψευτοκατάρτιση και τζάμπα εργασία για την εργοδοσία. Είναι μέρος του σχεδίου κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας για να διαμορφωθεί ένα κράτος πιο εχθρικό προς τους εργαζόμενους, αυταρχικό, ταξικό, στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, το εργατικό λαϊκό κίνημα να μην πέσουν στην παγίδα της αναμονής, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις απολύσεις, να μην υπάρχει κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς, κανένας μαθητής χωρίς να τελειώσει το σχολείο του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ