ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοι αύριο στην παναττική στάση εργασίας

Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πολυκλινική, στις 11.30 π.μ.

«ΟΧΙ στο κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων Υγείας και στις διαθεσιμότητες - απολύσεις υγειονομικών. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους».

Με το παραπάνω σύνθημα η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί στην αυριανή παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και οργανώνει προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική, στις 11.30 π.μ.

Την παναττική στάση εργασίας κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 11.30 π.μ.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση βάζει λουκέτο σε δημόσιες μονάδες Υγείας. Σχεδιάζουν να βγάλουν άμεσα σε διαθεσιμότητα, δηλαδή σε προθάλαμο απολύσεων, χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και 1.500 υγειονομικούς.

Οσα νοσοκομεία απομείνουν από τις συγχωνεύσεις θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις ΑΕ, με φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Οσα νοσοκομεία δεν κρίνονται "βιώσιμα" θα κλείνουν. Οσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται "αποδοτικοί" και "υπάκουοι" θα απολύονται.

Θυσιάζουν την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τσακίζουν τα δικαιώματά μας για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Για να εξοικονομήσουν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για να δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων να αυξήσουν την "πελατεία τους" και τα κέρδη τους.

Χρειάζεται να δώσουμε άμεσα αγωνιστική απάντηση που θα βάλει ουσιαστικά εμπόδια στα εγκληματικά σχέδια συγκυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Απεργούν ενάντια στη διαθεσιμότητα

Απεργία στις 1 και 2 Αυγούστου αποφάσισε χτες η ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, πλην ΙΚΑ) ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει σε διαθεσιμότητα περίπου 10.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό ο επιμέρους σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα περίπου 600 εργαζόμενοι από τους φορείς και τις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό.

Η διαθεσιμότητα αποτελεί ουσιαστικά προθάλαμο της ανεργίας. Διαρκεί οκτώ μήνες και όσο κρατά ο εργαζόμενος παίρνει μόνο τα 3/4 του βασικού μισθού του. Εάν δεν μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία πριν τη λήξη της απολύονται.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή της. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «οι 600 απολύσεις σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ, κ.τ.λ.) που απαίτησε ο υπουργός "Εργασίας" δείχνουν ότι κανένας οργανισμός και καμία υπηρεσία δεν μπορεί να "εξαιρεθεί" από την κυβερνητική βαρβαρότητα. Αποδείχτηκαν κούφιες και επικίνδυνες οι "διαβεβαιώσεις" πολιτικών παραγόντων και συνδικαλιστικών ηγεσιών ότι οι οργανισμοί του υπουργείου θα έχουν καλύτερη μεταχείριση». Στο επιχείρημα ότι η διαθεσιμότητα γίνεται για το νοικοκύρεμα του Δημοσίου οι ταξικές δυνάμεις απαντούν πως «τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν γιατρό και δάσκαλο για τα παιδιά τους, δεν έχουν σύνταξη και χρήματα να επιβιώσουν όχι εξαιτίας του "υπερδιογκωμένου κράτους", αλλά γιατί αυτό το κράτος λειτουργούσε και λειτουργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

(...) Χρειάζεται ενιαίος αγώνας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων, των ασφαλισμένων στα Ταμεία, των συνταξιούχων. Με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα για όλους».

Η καρδιά της δασκάλας

Στο τραγούδι του Βίρβου «ο δάσκαλος», ο τσιφλικάς ζητάει να του φέρουνε το δάσκαλο στο στρώμα για να σταματήσει πια να δασκαλεύει με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς πως όποιος για το δίκιο δεν παλεύει θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς... Το τραγούδι αφορούσε τον Αντύπα και την οργάνωση των κολίγων στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Μοίρα παράξενη έναν αιώνα μετά στον ίδιο κάμπο μια δασκάλα, η συντρόφισσά μας Κλαίρη Καψακάτη άφησε την τελευταία της πνοή κάτω από το βάρος μιας αξίωσης: Να πάψει να 'ναι δασκάλα, να πάψει να οργανώνει εργαστήρια νοσηλευτικής, να πάψει να παλεύει για να μη λείπει τίποτα από την εκπαίδευση των παιδιών. Να πάψει να διδάσκει στα παιδιά αλληλεγγύη, να πάψει να τους μαθαίνει να νοιάζονται για τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. Να πάψει να φροντίζει να γίνουν άνθρωποι σωστοί τα παιδιά για να γίνουν μετά νοσηλευτές, που ήταν η σπουδή τους. Να πάψει να αφιερώνει ώρες και ώρες μετά το ωράριο της δουλειάς για να γίνεται και η ίδια όλο και περισσότερο ολοκληρωμένος άνθρωπος διευρύνοντας τις γνώσεις της για να μπορεί να 'ναι κάθε μέρα και καλύτερη μπροστά στα παιδιά, τα παιδιά της του ΕΠΑΛ της Λάρισας.

Η συντρόφισσά μας παρότι με τσακισμένη ήδη την καρδιά (ενάμιση χρόνο πριν είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς) αρνήθηκε να «κάτσει στα αυγά της», να βολευτεί, να αποδεχτεί τη μετατροπή της απο δασκάλα παιδιών σε «αενάως μετακινούμενο υπάλληλο» όπως διέτασσε η ηγεσία του υπουργείου παραγωγής των σύγχρονων σκλάβων. Εχοντας περάσει και η ίδια από τα θρανία του αγώνα επέμενε ό,τι έμαθε να το μεταδώσει και μάλιστα ενισχυμένο. Οταν την Πέμπτη ήρθε η απάντηση από την «Υπηρεσία» (τι άχαρη λέξη όταν αναφέρεται στο χώρο της εκπαίδευσης) ότι απορρίφθηκε η αίτησή της να παραμείνει στη θέση της, να μη μετακινηθεί, να συνεχίσει να διδάσκει τα παιδιά της, δεν το 'βαλε κάτω. Παρασκευή βράδυ ήταν στα γραφεία της ΕΛΜΕ. Να ενημερώσει τους συναδέλφους της και να οργανώσουν μαζί τα επόμενα βήματα. Η πίεση μεγάλη. Και μια καρδιά που το πάλευε δεν άντεξε. Το Σάββατο το απόγευμα την ώρα που κουβέντιαζε με το σύντροφο της ζωής της τον Νίκο και τα κορίτσια της... έσπασε. Την Κυριακή οι σύντροφοι την αποχαιρέτησαν σε πρώτο πρόσωπο λέγοντας πως την κρατάνε στις καρδιές τους έτσι όπως ήτανε «Λεβέντισσα, γνήσια, μ' αυτό το χαμόγελο στα μάτια σου»...

Δεν της είπανε ότι έβαλαν πλάνο: να μην υπάρξει κενό. Ορκος στα παιδιά που περιμένουν μια δασκάλα που μόνο στο όνομα θα διαφέρει από την Κλαίρη.


Θ.

ΠΑΤΗΣΙΑ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
Σήμερα οι συγκεντρώσεις για τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία «Αγίας Βαρβάρας» και Πατησίων είναι δύο απ' τα 5 ή 6 στην Αττική όπου μπαίνει λουκέτο με την «αλλαγή χαρακτήρα», που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με πρωτοβουλία των σωματείων των εργαζομένων θα γίνουν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους των νοσοκομείων με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων των περιοχών: Στα Πατήσια η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. και στην Αγία Βαρβάρα στις 7.30 μ.μ. O Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» συμμετέχει στη σημερινή διαμαρτυρία στην Αγία Βαρβάρα.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αύριο στην «Ανάπλαση»

Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων οργανώνουν αύριο παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την ανάκληση των δύο τρομοκρατικών απολύσεων που έγιναν στο Κέντρο Αποκατάστασης «Ανάπλαση». Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από την «Ανάπλαση», ώρα 6.30 μ.μ. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Παράσταση στο Δήμο Αθηναίων ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθηναίων ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων της Αθήνας στις 62 ώρες την εβδομάδα, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα φαρμακεία και αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), του Συνδικάτου Φαρμάκου της Αττικής και της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του Δήμου, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία εργαζομένων - αυτοαπασχολουμένων, επιχείρησε να «πετάξει» την ευθύνη από πάνω της, λέγοντας πως δεν αποφάσισε τη γενικευμένη διεύρυνση του ωραρίου, αλλά πως ...απλώς έκανε δεκτό ένα αίτημα 24 φαρμακείων που ζήτησαν διεύρυνση λειτουργίας στις 62 ώρες!

Ωστόσο, όπως απάντησε η αντιπροσωπεία, με αυτήν την απόφαση ανοίγει το δρόμο να μπουν στον ίδιο «ντορό» το σύνολο των φαρμακείων, με σειρά από σοβαρές συνέπειες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Για τους μεν πρώτους, ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή ωραρίου και κατ' επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων. Για τους δε αυτοαπασχολούμενους, θα σημάνει λουκέτα και ανεργία, αφού δε θα μπορούν να ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο, το οποίο ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες - φαρμακεία του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ