ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κεκλεισμένων των θυρών οι πρώτες ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο Λευκό Οίκο υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα τις αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ΗΠΑ για έναν πρώτο γύρο επαφών, ο οποίος η αμερικανική ηγεσία επιδιώκει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου που θα καταλήξει σε τελική συμφωνία, ακόμη και αν αυτή δεν είναι παρά μόνο για τα «μάτια του κόσμου». Οι αντιπροσωπείες, υπό την Ισραηλινή υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ για ένα σύντομο γεύμα εργασίας (ιφτάρ, όπως λέγεται το γεύμα με το οποίο ολοκληρώνεται η ημέρα νηστείας στο πλαίσιο του Ραμαζανιού) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο παρέθεσε ο Τζον Κέρι.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσει ξεχωριστά τις δύο αντιπροσωπείες και επρόκειτο ν' ακολουθήσουν και χτες νέες συναντήσεις κυρίως τριμερείς. Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, πριν τη μετάβαση των αντιπροσωπειών στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε και μια πρώτη διμερής συνάντηση Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο πρώτος γύρος επαφών. Οπως όμως ανακοινώθηκε, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί, εντός των επομένων δύο εβδομάδων, σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, έμπειρου διπλωμάτη και πρώην πρέσβη στο Ισραήλ, Μάρτιν Ιντικ.

Ολες οι συναντήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν ακολουθούν δηλώσεις. Ο Κέρι, ανοίγοντας τις συνομιλίες, οι οποίες όπως έγινε γνωστό στόχος είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με την επίτευξη συμφωνίας τον ερχόμενο Μάη, μίλησε για «εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία» που προϋποθέτει για να παρουσιάσει πρόοδο «λογικούς συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις» εκατέρωθεν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πλαίσιο των όποιων διαπραγματεύσεων ακολουθήσουν καθώς η παλαιστινιακή πλευρά διαρρέει ότι είναι αδύνατο να εγκαταλείψει τη θέση της για αναγκαιότητα «παγώματος» του εποικισμού και για αποδοχή ως βάση συζήτησης των ορίων του 1967.

Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, εκτός από τις τεράστιες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, η κάθε μία, ακόμη και αν καταστεί εφικτό να υπερκεραστούν αυτές, θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει τις σοβαρές αντιρρήσεις που υπάρχουν εντός παλαιστινιακής και ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν αναλυτές, για την επίτευξη μιας κάποιας συμφωνίας φαίνεται να «καίγονται» μόνο οι ΗΠΑ που επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν ως μοχλό περαιτέρω προώθησης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων για την περιοχή.

  • Χτες, μία ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη αρχικώς.
ΣΥΡΙΑ
Δολοφονία Κούρδου πολιτικού «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα τροπή παίρνει η, ήδη, τεταμένη κατάσταση στις περιοχές κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο μετά από τη χτεσινή δολοφονία του Ισα Χούσο, υψηλόβαθμου στελέχους της Κουρδικής Δημοκρατικής Ενωσης και μέλους της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας. Ο Χούσο έχασε τη ζωή του όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του, στην πόλη Καμισχλί στην καρδιά της κουρδικής περιοχής της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ώρες μετά τη δολοφονία του Χούσο, εκδόθηκε ανακοίνωση από τις πολιτοφυλακές που καλεί σε γενική κινητοποίηση τον κουρδικό πληθυσμό ενάντια στους ισλαμιστές μισθοφόρους των οργανώσεων «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή αποδίδοντάς τους εμμέσως (καθώς δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση) την ευθύνη της δολοφονίας του Χούσο.

Η δολοφονική επίθεση σημειώνεται την ώρα που οι ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές (Επιτροπές Προστασίας του Κουρδικού Λαού) έχουν εμπλακεί σε σκληρότατες μάχες με τους ένοπλους μισθοφόρους ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί) που δρουν στην περιοχή. Ηδη, τις τελευταίες μέρες οι Κούρδοι μαχητές έχουν εκδιώξει από αρκετές πόλεις των περιοχών τους ισλαμιστές μισθοφόρους. Μάλιστα, ο ολοένα μεγαλύτερος έλεγχος των Κούρδων στις περιοχές αυτές έχει προκαλέσει σοβαρότατες ανησυχίες στην Αγκυρα, η οποία κάλεσε την περασμένη βδομάδα τον Σαλίχ Μουσλίμ της Δημοκρατικής Ενωσης, στην Κωνσταντινούπολη, για να καταστήσει σαφές ότι «δεν θα ανεχτεί κουρδική αυτονομία στα σύνορά της».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι κυβερνητικοί βομβαρδισμοί στην πόλη Χομς, με απώλειες και μεταξύ των αμάχων. Χτες, για μια ακόμη φορά, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, από κοινού, απηύθυναν έκκληση για εκεχειρία στη Συρία κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής Αΐντ αλ Φιτρ, με την οποία κορυφώνεται η νηστεία του Ραμαζανιού, στα τέλη της επόμενης βδομάδας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΑΡΕ.-- Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Ζιμπάμπουε για την ανάδειξη νέου προέδρου. Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον νυν πρόεδρο 89χρονο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και στον νυν πρωθυπουργό Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ο Μουγκάμπε δήλωσε ότι αν χάσει θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 33 χρόνια.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο μπαρ στη χριστιανική συνοικία της πόλης Κάνο στη βόρεια Νιγηρία. Πίσω από τέτοιου είδους επιθέσεις, την τελευταία διετία, είθισται να κρύβεται η ισλαμιστική ακραία οργάνωση «Μπόκο Χάραμ».

ΡΩΜΗ.-- Σήμερα ή αύριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση για την έφεση που έχει ασκήσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση φορολογικής απάτης για την οποία έχει καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, πρόστιμο αλλά και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο. Την ίδια ώρα, στην νότια Ιταλία στο Ποτσουάλι, έγινε η κηδεία των 38 θυμάτων του τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος της Δευτέρας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 4.000 Ιταλών αλλά και του πρωθυπουργού.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την ώρα της πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας στον τοίχο που περιβάλλει τις γραμμές, την περασμένη βδομάδα, στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ο οδηγός Φρανσίσκο Γκαρθόν μιλούσε στο τηλέφωνο με τα κεντρικά της ισπανικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων για να διευκρινίσει την πορεία του δρομολογίου. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των μαύρων κουτιών του τρένου, όπως ανακοίνωσε δικαστήριο που εξέτασε τα στοιχεία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πέντε νεκροί και άλλοι επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο νέων επιθέσεων ενόπλων κατά σημείων ελέγχου της αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη και στο Κιρκούκ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζέιμς Κόμεϊ είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του FBI.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αποφασισμένη να διατηρήσει την αποστολή της στο Κόσσοβο (EULEX) φέρεται η ΕΕ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, που υποστηρίζουν ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες δεν υπάρχει βούληση να τερματιστεί τον Ιούνη του 2014.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Απορρίπτεται το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής από το Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Απορρίπτει το ενδεχόμενο να προσέλθει σε Σύνοδο Κορυφής με την Ιαπωνία η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου στην εφημερίδα «China Daily». Με αφορμή την επίσκεψη του Ιάπωνα υφυπουργού Ακιτάκα Σαΐκι στην Κίνα, που ολοκληρώθηκε χτες, το Πεκίνο εμφανίζεται, μέσω και των επίσημων ΜΜΕ, να κατηγορεί το Τόκιο και συγκεκριμένα τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο οποίος κάλεσε την Κίνα σε συνομιλίες για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που οξύνθηκε ιδιαίτερα με αιχμή τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, για «υποκρισία», προκειμένου να κερδίσει τις διεθνείς εντυπώσεις.

Η Κίνα απαντά στο Τόκιο ότι το Πεκίνο είναι πάντα ανοιχτό σε συνομιλίες, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται στη στάση της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα στην «απροθυμία» της να αντιμετωπίσει τα «σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, αποφεύγοντας τις σοβαρές συνομιλίες και διαβουλεύσεις με την Κίνα». Επίσης, τα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ιαπωνία ότι υποθάλπει και τις διαφορές άλλων χωρών, όπως π.χ. των Φιλιππίνων με την Κίνα, ενώ συνεχίζει να προβάλλει διεκδικήσεις στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Πεκίνο τα νησιά Ντιαόγου ανήκουν και ιστορικά στην εδαφική επικράτεια της Κίνας, κλείνοντας επί της ουσίας την πόρτα των συνομιλιών που υποτίθεται ότι ζητούν.

Σε σύντομη ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση του Ιάπωνα υφυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του, Λιου Ζενμίν, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων

ΓΕΝΕΥΗ.--

Στην παραβίαση σηματοδότη επικεντρώνονται οι έρευνες για τα αίτια σύγκρουσης δύο τρένων το βράδυ της Δευτέρας στην Ελβετία, με κατεύθυνση τη Λοζάνη, που είχε σαν αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και ακόμα 35 να τραυματιστούν. Η σύγκρουση των δύο τρένων σημειώθηκε κοντά στην έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού της Γκρανζ πρε Μαρνάν και νεκρός είναι ο μηχανοδηγός του τρένου που προερχόταν από τη Λοζάνη. Οπως αναφέρουν οι αρχές, το τρένο «συρρικνώθηκε κατά οκτώ μέτρα». Οι γιατροί που περιέθαλψαν τους τραυματίες αναφέρουν ότι συνεχίζουν να νοσηλεύονται δύο ενήλικες και ένα παιδί με την κατάστασή τους ωστόσο να μην παρουσιάζει κάποια ανησυχία.

Το τρένο που προερχόταν από την Παγιέρν έφτασε πρώτο στο σταθμό για να αφήσει επιβάτες. Το τρένο που προερχόταν από τη Λοζάνη και έφτασε στη συνέχεια έπρεπε να περάσει από το σταθμό χωρίς να σταματήσει. Μετά από αυτό το τρένο που προερχόταν από την Παγιέρν θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά όταν θα του επιτρεπόταν από τη φωτεινή σηματοδότηση. Ωστόσο, το τρένο από την Παγιέρν ξεκίνησε ξανά, χωρίς οι ερευνητές να ξέρουν μέχρι στιγμής πραγματικά τι συνέβη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Απόδραση 250 κρατουμένων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Περισσότεροι από 250 κρατούμενοι δραπέτευσαν το βράδυ της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης, από τις φυλακές της Ντέρα Ισμαήλ Καν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά από επίθεση «Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές οι Ταλιμπάν, που φορούσαν στολές αστυνομικών, εισέβαλαν στις φυλακές με βαρύ οπλισμό και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 6 αστυνομικοί. Η επίθεση ξεκίνησε με μία μεγάλη έκρηξη, ενώ ακολούθησε η πυροδότηση μικρότερης ισχύος εκρηκτικών μηχανισμών, προκειμένου να καταστραφεί το τείχος της φυλακής. Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν και δυνάμεις του στρατού, ενώ στην πόλη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση των Ταλιμπάν του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν σε αυτή περισσότεροι από 100 «μαχητές».

Την ίδια στιγμή χθες ανακοινώθηκε ότι στην προεδρία του Πακιστάν μετά από ψηφοφορία Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου και μέλη των Εθνοσυνελεύσεων των τεσσάρων επαρχιών της χώρας, εκλέγεται ο επιχειρηματίας Μαμνούν Χουσάιν, υποψήφιος του Μουσουλμανικού Συνδέσμου (ΡΜL-N), ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ