ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στην Ακρόπολη καλεί την Τρίτη η ΕΕΔΥΕ

Εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εξόρμηση στη Λάρισα

Από την περσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη
Από την περσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη
Με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 7 μ.μ, στην Ακρόπολη. Ανάλογη συγκέντρωση διοργανώνει την ίδια μέρα και η ΕΔΥΕΘ, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να υψώσει τη φωνή του, να πυκνώσει τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας και να εντείνει τη δράση του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στο φασισμό και στην «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο. Να παλέψει, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από πολεμικές προετοιμασίες, να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση στην Ακρόπολη απευθύνει και η ΟΓΕ.

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη περιοδεία ενημέρωσης, με σημείο εκκίνησης την Κεντρική Πλατεία, στις 11 το πρωί. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στη βδομάδα δράσης (5-12 Αυγούστου 2013) και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς της Συρίας και του Ιράν, που οργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Γραμματεία τονίζει: «Η πάλη για κάθε εργατικό, λαϊκό δικαίωμα, η πάλη για την προώθηση της φιλίας, της συνεργασίας των λαών, η πάλη για την πραγματική ειρήνη, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

ΕΕΔΥΕ
Επαγρύπνηση γιατί στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι

Ανακοίνωση, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ελλάδας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το ρόλο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία, με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, στο Πεντάγωνο, «εμπλέκει εξόφθαλμα, ανερυθρίαστα και προκλητικά ακόμα βαθύτερα τη χώρα μας, το λαό μας και τους λαούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ακόμα: «"Κλειδί" στην επίτευξη των στρατιωτικών στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή αποτελεί η βάση της Σούδας, για την οποία ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη "διευκόλυνση" προς τις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε επίσης "ευχαριστώ" για τη συμβολή της στην περιφερειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια και φυσικά και για τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με δεδομένες τις εξελίξεις στην περιοχή είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον».

Μυρίζει ήδη μπαρούτι σε όλη την περιοχή, υπογραμμίζει η ΕΕΔΥΕ, καλώντας το λαό σε επαγρύπνηση. Καταγγέλλει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, το λαό, συντονισμένα με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα να απαιτήσουν πιο δυναμικά και αποφασιστικά: Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας. Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να σταματήσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας να είναι ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της περιοχής. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Τιμούν τους μαχητές ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ

-- Εκδήλωση στο μνημείο του ΔΣΕ στο Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη) Ιωαννίνων διοργανώνει η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο, και ώρα 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θρυλική μάχη της Καρούτας, στο χώρο του μνημείου στο χωριό Καρούτες, αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί.

-- Το Νομαρχιακό Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στο Ξυλεργοστάσιο της Αρτεμισίας. Λεωφορείο θα αναχωρήσει από την Καλαμάτα (πίσω από το Δημαρχείο) στις 9.30 το πρωί της Κυριακής.

-- Οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Κουνινά Αιγιαλείας, αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ. Θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Πάτρα (πλατεία Γεωργίου, 5 μ.μ.).

-- Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, για τη Μάχη της Σήραγγας στα Τοπόλια που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους φασίστες Γερμανούς κατακτητές, αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στο Κατσωματάδο Κισσάμου, στη σήραγγα Τοπολίων.

-- Οι ΤΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού.

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (1947 - 1949). Αύριο Κυριακή, στις 8 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση της ΚΟΒ Υγείας στο Δημοτικό Κήπο Σάμου αφιερωμένη στην προσφορά των γιατρών και νοσοκόμων του Δημοκρατικού Στρατού. Την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Καρλοβάσου διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του κοινοτάφιου (λίγο πριν την είσοδο του χωριού).

-- Οι ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνουν στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων, την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές, που έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ναζί κατακτητές και ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», το Σάββατο 10/8, στις 9 μ.μ., στην πλατεία του χωριού Ζιάκα. Θα μιλήσει η Παναγιώτα Ντάγκα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή dvd και βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια» του Δημήτρη Σέρβου, καθώς πολλά παιδιά από την περιοχή που κινδύνευαν απ' τον πόλεμο, το ανελέητο κυνηγητό των «μπουραντάδων» και τα «αναμορφωτήρια» της Φρειδερίκης βρήκαν φιλόξενη αγκαλιά στις Σοσιαλιστικές Χώρες.
  • H TΕ Δράμας του ΚΚΕ καλεί στα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων του Κόμματος, σήμερα Σάββατο, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας 19, στη Δράμα.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 25 Αυγούστου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944 διοργανώνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και την Κυριακή 25 Αυγούστου, το παράρτημα Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Το Σάββατο 17/8, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6 μ.μ. και έπειτα από κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, στις 8.15 μ.μ. θα γίνει η κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς. Στις 8.45 μ.μ. θα αρχίσει η εκδήλωση στο χώρο της Μάνδρας που συνδιοργανώνουν η ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ και η Διοικούσα Επιτροπή Κοκκινιάς ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ομιλητή από την τοπική ΟΒ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία.
  • Την Κυριακή 25/8, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφειου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ