ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΖ. ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Εγγυητής για ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή

Οικονομία, Ενέργεια, επενδύσεις και αμυντική συνεργασία, τα βασικά θέματα της συζήτησης χτες στην Ουάσιγκτον

Από τη χτεσινή συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τον Αντ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο
Από τη χτεσινή συνάντηση του Μπ. Ομπάμα με τον Αντ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο
Με το επικίνδυνο για το λαό επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι «νησίδα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου έχουν βάλει μπουρλότο οι ιμπεριαλιστές, εμφανίστηκε χτες ο Αντ. Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπ. Ομπάμα και τον ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι. Με πειστήριο την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ο Αντ. Σαμαράς επεδίωξε να αναβαθμίσει το ρόλο της έναντι ανταγωνιστών όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αξιοποίησαν την παρουσία του Αντ. Σαμαρά για να κάνουν μια ακόμα παρέμβαση στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ανταγωνιστικά προς τη Γερμανία, αλλά και για να προωθήσουν το σύνολο της αμερικανο-νατοϊκής ατζέντας και τα ενδιαφέροντα των μονοπωλίων τους, με έμφαση στην Ενέργεια. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, ο Μπ. Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του «στις τολμηρές δομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που πρέπει να συνεχιστούν». Είπε ακόμα ότι «στις προσκλήσεις που σημειώνονται δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση», ζητώντας να υπάρξουν περισσότερα «αναπτυξιακά» μέτρα στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν ακόμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητήματα οικονομίας, με έμφαση τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, το Κυπριακό, όπως και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Συρία και την Αίγυπτο. Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να διαβεβαίωσε τον Μπ. Ομπάμα ότι θα προωθήσει όλες τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Μπ. Ομπάμα αναφέρθηκε στις στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην «κοινή προσπάθεια ενάντια στην τρομοκρατική απειλή», ενώ έκανε μνεία και στη «φιλοξενία» των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας. Για το Κυπριακό είπε ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για λύση», αναφερόμενος στα διχοτομικά σχέδια που αναθερμαίνονται.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Μπ. Ομπάμα, ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για «συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», μίλησε κι αυτός για «παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό», έκανε ξεχωριστή αναφορά στην «τρομοκρατία» σε χώρες της περιοχής, για να νομιμοποιήσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κάλεσε τα αμερικάνικα μονοπώλια να διεκδικήσουν μερίδιο από τη λεία των ενεργειακών κοιτασμάτων, μιλώντας για «μεγάλα ενεργειακά αποθέματα σε Ελλάδα και Κύπρο».

Μίλησε τέλος για την πρόθεση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ να προωθήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ, που αντιστοιχεί, όπως είπε, στο 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του αμερικάνικου ΥΠΕΞ, είχε δηλώσει ότι ο Τζ. Κέρι «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό» και ότι η Αμερική «αναγνωρίζει πόσο σημαντικός σύμμαχος είναι η Ελλάδα μέσα στο ΝΑΤΟ, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή». Μίλησε επίσης για τη «στρατιωτική συνεργασία» των δυο χωρών και εξέφρασε «τη διάθεση των ΗΠΑ για συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Κράχτης για επενδύσεις

Την Τετάρτη, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε στα γραφεία της «Washington Post» με το δημοσιογραφικό της επιτελείο. Το ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας επιβεβαιώνει ότι ο Αντ. Σαμαράς «διαφημίζει» την Ελλάδα στις ΗΠΑ σαν «προπύργιο σταθερότητας» στην περιοχή και «οραματίζεται τη χώρα του ως πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι «ο Αντ. Σαμαράς περιέγραψε ένα πραγματικά πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: Την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είπε ακόμη ότι αν και η κυβέρνηση συνασπισμού έχασε τον τρίτο εταίρο, είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή.

Μετά τη συμμετοχή του σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε στελέχη του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών), ο Αντ. Σαμαράς πήγε στη Ν. Υόρκη και μίλησε σε 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι λέγεται ότι διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 850 δισ. ευρώ και ορισμένοι δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, τους παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες, κύρια στον τομέα της Ενέργειας και ανέλυσε την πολιτική κατάσταση, εστιάζοντας στη «σταθερότητα της κυβέρνησης». Στη διάρκεια της συζήτησης, κυριάρχησε η βιωσιμότητα του χρέους και οι σχέσεις της Ελλάδας με Γερμανία - Ευρωζώνη.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ξανά στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντ. Χάρις.

Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου συστήνει ο Τζ. Μπάιντεν

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Τη στήριξη των ΗΠΑ στις ισοπεδωτικές για τα δικαιώματα του λαού «μεταρρυθμίσεις», που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», επαληθεύοντας ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα αποτελούν τη βάση κάθε μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού, σε ανάπτυξη και κρίση.

«Επικροτούμε την ανάληψη από την Ελλάδα δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει και προσθέτει πως αποτελεί βασικό συμφέρον των ΗΠΑ η «επιτυχία της Ελλάδας». Η διαμόρφωση, δηλαδή, όρων ικανών να εκτοξεύσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και αμερικάνικων.

Στο πλαίσιο της κόντρας με την ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ο Τζο Μπάιντεν τονίζει πως θα πιέσουν «για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής», ενώ ομολογεί και τις σχέσεις αλληλεξάρτησης στον καπιταλισμό, λέγοντας ότι «η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν αφήνει ασχολίαστα τα ενεργειακά κοιτάσματα στο Αιγαίο, για τα οποία ενδιαφέρονται και τα αμερικάνικα μονοπώλια, επαναλαμβάνοντας τη θέση τους για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Αφού χαρακτηρίζει σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεσή τους, ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της» με «σταθερή προσήλωση στα αμοιβαία οφέλη της ανάπτυξης πλουτοπαραγωγικών πηγών μέσω συνεργασίας».

Στο ίδιο πνεύμα, εξαίρει τις «προσπάθειες για την εμπέδωση στενότερων σχέσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίτευξη λύσης, στο πλαίσιο προφανώς των γνωστών απ' το πρόσφατο παρελθόν διχοτομικών βλέψεων.

Δεν παραλείπει να εγκωμιάσει την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αξιώνοντας τη συνέχισή της, καθώς ήδη ξεδιπλώνονται πολεμοκάπηλοι σχεδιασμοί σε βάρος χωρών και λαών της ευρύτερης περιοχής, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα όλα όσα κάνει η Ελλάδα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αρκετών παγκόσμιων προκλήσεων που αφορούν την ασφάλεια, από την παροχή διευκολύνσεων για συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μέχρι την υποστήριξη των προσπαθειών σταθεροποίησης στο Κόσσοβο. Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη ισχύ αυτής της εταιρικής σχέσης».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΚΕ
Ο λαός να επαγρυπνά για αρνητικές εξελίξεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ: «Η στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι, ανεξάρτητα από το μοντέλο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που εφαρμόζει κάθε χώρα και τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών - κυρίως της Γερμανίας - για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, όλοι απαιτούν τη συνέχιση των σκληρών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και των άλλων λαών. Αυτά τα σκληρά μέτρα διαφημίζει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, για να προσελκύσει επενδυτές, μαζί με την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνά για νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος του, καθώς επιβεβαιώνεται ότι στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ κυριαρχεί η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και η πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ