ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Την κατασκευή και νέου πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η Ρωσία

Οπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», αναφερόμενο σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η Τεχεράνη σκοπεύει σύντομα να υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Μehr «το Ιράν πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά και σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού». Οπως σημείωσε ο Σαλεχί, οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την έρευνα στον τομέα της Ιατρικής.

Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως «η κυβέρνηση του Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες, μία εκ των οποίων είναι η Ρωσία, για την ανάπτυξη της ειρηνικής εφαρμογής πυρηνικής ενέργειας και την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, τονίζοντας πως το Ιράν πρέπει να είναι σε θέση να παράγει 20.000 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας».

Ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στην παράκτια περιοχή Μπουσέρ κατασκευάστηκε από τους Ρώσους και παρά τις απειλές του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τέθηκε σε λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2011 για να αποδώσει το 100% της ισχύος του σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Η Τεχεράνη είχε και τότε απορρίψει τις διεθνείς ανησυχίες, λέγοντας πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν αποτελεί συνέχεια μιας σημαντικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σαφώς συνδέεται με την παραπέρα επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα (4/8) το Ιράν επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, που τόνισε πως «η θέση της Ρωσίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα παραμένει αμετάβλητη. Πιστεύουμε ότι, φυσικά και το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύξει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την πλήρη διαφάνεια και τον έλεγχο της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας». Επιπλέον, σε δηλώσεις ο Σ. Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κάλεσε σε υποστήριξη των διαθέσεων του Ιρανού Προέδρου, που είχε ταχθεί υπέρ της επανάληψης των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Το νέο Ιρανό Πρόεδρο αναμένεται να συναντήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, στις 13/9, κατά την ετήσια Σύνοδο Κορυφής της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης», την οποία έχουν συγκροτήσει η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με το Καζαχστάν, την Κιργισία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και στην οποία το Ιράν έχει αποκτήσει το καθεστώς του «παρατηρητή», μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δημοσιοποίησαν τα ονόματα των 26 υπό απελευθέρωση κρατουμένων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την πόρτα των ισραηλινών φυλακών αναμένεται να περάσουν σήμερα οι πρώτοι 26 από τους 104 Παλαιστίνιους κρατουμένους στο πλαίσιο προκαταρκτικών συμφωνιών για την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων για το μεσανατολικό που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στη δυτική Ιερουσαλήμ μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών.

Οι περισσότεροι από τους υπό απελευθέρωση Παλαιστίνιους κρατούμενους έχουν εκτίσει πάνω από 20 χρόνια κάθειρξης ενώ στο σύνολό τους οι 104 θα απελευθερωθούν σε τέσσερα στάδια με τους τελευταίους να περνούν το κατώφλι των φυλακών ως τον ερχόμενο Μάη...

Ωστόσο, αντιρρήσεις στην απελευθέρωση των μακροχρόνια κρατουμένων Παλαιστινίων έχουν Ισραηλινοί συγγενείς των θυμάτων που φέρεται να προκάλεσαν οι πρώτοι με την πραγματοποίηση ένοπλων αντιστασιακών ενεργειών. Ηδη κάποιοι απ' αυτούς προγραμμάτιζαν για αργότερα χτες βράδυ εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Συνάντηση Αμπάς - Βεστερβέλε

Στο μεταξύ, συνάντηση με θέμα την επικείμενη δεύτερη φάση ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών είχε χτες το μεσημέρι στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκούιντο Βεστερβέλε. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι δύο άνδρες εστίασαν στις συνομιλίες της ερχόμενης Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη από την πλευρά του να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του όσον αφορά στο στόχο επίτευξης μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας μέσω διαπραγμάτευσης. Δεν παρέλειψε να καταδικάσει την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για την κατασκευή εκατοντάδων νέων, παράνομων κατοικιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη, γεγονός που συμμερίστηκε αργότερα σε δηλώσεις του και ο Γερμανός αξιωματούχος...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού του Λιβάνου αναπτύχθηκαν χτες έξω από τουρκικές επιχειρήσεις και την πρεσβεία της Αγκυρας στη Βηρυτό, λίγο μετά τη σύλληψη ενός υπόπτου λιβανέζικης καταγωγής σε σχέση με τις απαγωγές των δύο Τούρκων πιλότων την περασμένη Παρασκευή.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ερωτήματα προκαλεί στη Νότια Αφρική η υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες εν ψυχρώ δολοφονία μίας υπαλλήλου σε κατάστημα που λειτουργούσε υπό το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM) στο ορυχείο Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής, όπου πέρσι είχαν δολοφονηθεί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας 34 απεργοί μεταλλωρύχοι.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στη βόρεια Πορτογαλία και τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα καταστράφηκαν στη διάρκεια της μάχης κατάσβεσης πολλών δεκάδων εστιών φωτιάς κοντά στις περιοχές Βισέου και Γκουάρντα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 36 άτομα πνίγηκαν από τις μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν το τελευταίο δεκαήμερο το Σουδάν ενώ οι πλημμυροπαθείς ξεπερνούν τις 150.000. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν φόβους για πιθανή αύξηση των θυμάτων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για προσπάθειες επηρεασμού των αποφάσεων της βρετανικής κυβέρνησης σε ζητήματα Παιδείας, περιβάλλοντος, θρησκείας, αρχιτεκτονικής, ακόμη και... ομοιοπαθητικής, κατηγορεί μερίδα του βρετανικού Τύπου τον Βρετανό πρίγκιπα Κάρολο αξιοποιώντας στοιχεία από τις 36 συναντήσεις που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης την τελευταία 3ετία.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 10 εργαζόμενοι στο κατεστραμμένο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία εκτέθηκαν, χτες, σε «μικρές ποσότητες ραδιενέργειας», ανακοίνωσε, χτες, εκπρόσωπος της εταιρείας TEPCO.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, Ούγγρος Λάζλο Τσατάρι, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 98 ετών από πνευμονία σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης. Ο Τσατάρι βρισκόταν υπό κατ' οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη εν αναμονή της δίκης του για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κυρίως για την εξόντωση σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, από το 1941 έως το 1944, 15.700 Εβραίων στο γκέτο της σλοβακικής πόλης Κόζιτσε.

AMΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εξέπνευσε χτες μετά από ενάμιση χρόνο σε κώμα ο 44χρονος Ολλανδός πρίγκιπας Γιόχαν Φρίσο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του αγωγού «Trans Anatolian» (TANAP). Ο αγωγός θα διατρέχει την Τουρκία και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα «Shah Deniz» προς την Ευρώπη, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ και η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί το 2018.

ΟΣΛΟ.-- Σε ταξιτζή μεταμφιέστηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, ν' ακούσει τι πραγματικά πιστεύουν οι πολίτες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους ενόψει των εκλογών του Σεπτέμβρη. Οι συνομιλίες του καταγράφηκαν από κρυφή κάμερα στο ταξί και θα χρησιμοποιηθούν στην προεκλογική του εκστρατεία, με τους αντιπάλους του να κάνουν λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Λεωφορείο το οποίο μετέφερε μέλη της βασιλικής φρουράς του Μαρόκου έπεσε σε φαράγγι στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 φρουροί και να τραυματιστούν ακόμα 40.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αποζημίωση από τις κινεζικές αρχές ζητά η οικογένεια του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Κίνα και ο θάνατός του οδήγησε στην πτώση του πολιτικού Μπο Σιλάι, ο οποίος κατηγορήθηκε για σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Νίκη του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού Χουν Σεν δείχνει η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών στην Καμπότζη, που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα για την Εθνική Διάσωση της Καμπότζης, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα έως ότου αποδοθούν ευθύνες για εκλογική απάτη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τη μόλυνση μίας Κινέζας εργαζόμενης σε εργοστάσιο πουλερικών από το θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών H7N9, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του τομέα Υγείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που σημειώνεται στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Η γυναίκα, 51 ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

ΤΑΡΙΦΑ.-- Στην περισυλλογή 90 μεταναστών χωρίς χαρτιά που προσπαθούσαν να φθάσουν στις νότιες ακτές της Ισπανίας επιβαίνοντας σε δέκα πλεούμενα προχώρησαν οι ισπανικές και μαροκινές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα.

ΡΩΜΗ.-- Εξι μετανάστες που εικάζεται ότι ήταν από τη Συρία, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν κολυμπώντας στις ακτές της Κατάνια στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, στο πλοιάριο το οποίο ανετράπη επέβαιναν περίπου 120 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Πρόεδρος και πρωθυπουργός «αρπάχτηκαν» στο «συμμαχικό» πλοίο

Στην επέτειο των 5 χρόνων από τον πόλεμο στη Νότια Οσετία το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Bulkeley», που ανήκει στον αμερικανικό 6ο στόλο, επισκέφτηκε τη Γεωργία και συγκεκριμένα το λιμάνι του Μπατούμ. Στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Αμερικανός καπετάνιος συμμετείχε σύσσωμη η γεωργιανή ηγεσία, που υπερηφανεύεται για τις «συμμαχικές σχέσεις» της με τις ΗΠΑ.

Στη δεξίωση παραβρέθηκε τόσο ο Πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας και πολιτικός του αντίπαλος, Μπίτζινα Ιβανασβίλι.

Παίρνοντας το λόγο ο Μ. Σαακασβίλι αναφέρθηκε ως εξής στην πολεμική διένεξη με τη Ρωσία: «Αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε ευθύνη της γεωργιανής πλευράς σε αυτόν τον πόλεμο, και θέλω κατηγορηματικά να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, και ελπίζω ότι θα το σκεφτείτε, πως εκείνος που μιλά για ευθύνη της γεωργιανής πλευράς σε αυτόν τον πόλεμο, ή δεν αγαπά τη Γεωργία, ή έχει άλλα προβλήματα ή συνδέεται με τον εχθρό της Γεωργίας. Ας ελπίσουμε ότι εσείς, κ. Μπίτζινα, δε συνδέεστε με τον εχθρό της Γεωργίας».

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, που στεκόταν πολύ κοντά του, αφού ξεπέρασε τον αρχικό αιφνιδιασμό, προσπάθησε να διακόψει την ομιλία του Προέδρου λέγοντάς του «καλύτερα να μιλήσεις για τις δικές σου ευθύνες».

Να σημειωθεί πως στις 8/8 ο πρωθυπουργός Μπ. Ιβανασβίλι, μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Γκόρι, είχε χαρακτηρίσει μεν τη Ρωσία ως «εισβολέα», αλλά είχε προσθέσει πως η γεωργιανή πλευρά είχε ευθύνες για την ένοπλη σύγκρουση στη Νότια Οσετία.

Μετά τον πόλεμο των 5 ημερών (8-12/8) και την ήττα των γεωργιανών δυνάμεων, η Ρωσία αναγνώρισε την «ανεξαρτησία» τόσο της Νότιας Οσετίας όσο και της Αμπχαζίας, των δύο περιοχών που αυτομόλησαν από τη σύνθεση της Γεωργίας, ενώ η τελευταία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Ρωσία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ