ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Εξαγγελίες συγκάλυψης των αντεργατικών πολιτικών

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόστιμα η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία διογκώνεται καθημερινά
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόστιμα η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία διογκώνεται καθημερινά
Την υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνει - στα χαρτιά - τα πρόστιμα και αλλάζει τον τρόπο επιβολής τους για την αδήλωτη εργασία και άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας παρουσίασε, χτες, το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας στο ενεργητικό της άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού.

Η υπουργική απόφαση ορίζει δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι το ύψος του προστίμου για την αδήλωτη εργασία ορίζεται στα 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο άνω των 25 ετών και στα 9.200 ευρώ για τον εργαζόμενο κάτω των 25 ετών (εκτός των άλλων η παραπάνω διάκριση συμβάλλει στην παγίωση της αντίληψης περί άνισων αποδοχών με κριτήριο την ηλικία).

Δεύτερον, την άμεση επιβολή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και για παραβάσεις που αφορούν τη μη επίδειξη εντύπων που περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας (υπερωρίες, όροι συμβάσεων, πιστοποιητικά ελέγχου για απαλλαγή επικίνδυνων αερίων σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, για ανυψωτικά μηχανήματα).

Μέχρι σήμερα υπήρχε η διαδικασία πρόσκλησης του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας πριν επιβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο. Ωστόσο, στο άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης αναιρείται η πρόβλεψη αυτή αφού δίνεται η δυνατότητα το πρόστιμο να επιβάλλεται μέχρι και πέντε μέρες μετά τη διαπίστωση της παράβασης. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο εργοδότης πληρώσει το πρόστιμο εντός 10 εργάσιμων ημερών, του γίνεται έκπτωση 30%.

Τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό

Αυτά όλα στα χαρτιά, γιατί στην πράξη οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου - και η σημερινή - φροντίζουν να κρατούν υποστελεχωμένες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτούς δηλαδή που πρέπει να κάνουν τους ελέγχους και να επιβάλλουν τα πρόστιμα για τα οποία κάνει λόγο το υπουργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το Νοέμβρη του 2011 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 28,5% επί του σύνολου των οργανικών θέσεων που αφορούν σε επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων, επιθεωρητές υγιεινής και ασφάλειας, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Το Νοέμβρη του 2012 οι κενές οργανικές θέσεις έφθασαν το 37,8%! Παράλληλα στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, η οποία μαζί με τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ συγκροτούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου για την αδήλωτη εργασία, υπηρετούν μόλις 25 εργαζόμενοι πανελλαδικά! Επίσης, εκτός από την έλλειψη προσωπικού μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις στις επιχειρήσεις, υπολογιστές, κτίρια κ.ά.). Την ίδια ώρα τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας καλπάζουν κυριολεκτικά φθάνοντας στο 38,4% το 2012 από το 25% που ήταν το 2010! Και βέβαια είναι άλλο πράγμα η επιβολή προστίμων και άλλο η είσπραξή τους, για την οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στοιχεία...

Αλλο τα χαρτιά και άλλο η πραγματικότητα

Καίρια και ουσιαστική είναι η κριτική που είχε ασκήσει πρόσφατα η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του προσανατολισμού του ΣΕΠΕ. Μεταξύ άλλων επισήμαινε: «Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που τσαλαπατούν κάθε (...) δικαίωμα, έρχονται μετά να λειτουργήσουν ως πυροσβέστες μέσω της Επιθεώρησης, προστατεύοντας δήθεν τους εργαζόμενους από τις αυθαιρεσίες. Τα όποια πρόστιμα επιβάλλονταν αποτελούσαν σταγόνα στον ωκεανό των επιχειρηματικών κερδών. Παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνώντων, δύσκολα κρύβεται και στο χώρο της Επιθεώρησης ο ανοιχτά φιλο-επιχειρηματικός προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο προσανατολισμός αυτός εκφράζεται στη μόνιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην έλλειψη της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής. Επενδύεται ιδεολογικά με τα ψευδεπίγραφα ιδεολογήματα ότι τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της Υγιεινής και Ασφάλειας μπορούν να λυθούν με "κοινωνική συναίνεση", ότι ο Επιθεωρητής Εργασίας έχει ένα συμφιλιωτικό ρόλο ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη και ότι δεν πρέπει να "εφαρμόζει τη νομοθεσία απόλυτα". Η αντίληψη αυτή καθορίζει το γενικό προγραμματισμό της Επιθεώρησης, διαχέεται καθημερινά με διάφορους τρόπους, βάζει εμπόδια και φραγμούς σε καλές προθέσεις των επιθεωρητών, κουρελιάζει τις επιστημονικές τους ικανότητες. Υπονομεύει, σε μεγάλο βαθμό σκόπιμα, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την ουσιαστική εφαρμογή της όποιας κουτσουρεμένης νομοθεσίας είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι».

Ειδικά για τα πρόστιμα ανέφερε η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ: «Η έμφαση στις παραβάσεις και στα συνεπαγόμενα πρόστιμα δίνεται στην τυπική επίδειξη ή μη των δικαιολογητικών, ενώ αυτό που έχει πραγματική σημασία στον έλεγχο (και στην επιβολή κυρώσεων) δεν είναι τόσο το ζήτημα της "επίδειξης" των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, όσο το αν αυτά αντανακλούν την πραγματικότητα (π.χ. το εκκαθαριστικό μιας καθαρίστριας συνεργείου μπορεί να αναγράφει μισθό 900 ευρώ και αυτή να αναγκάζεται, κάτω από το τραπέζι, να επιστρέψει τα 300-400 στον εργοδότη της)».

Νέο «κούρεμα» και στα εφάπαξ

Ενώ η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται τα νέα μέτρα που σχεδιάζει για την Κοινωνική Ασφάλιση σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή προηγούμενων νόμων για τις συντάξεις και τα εφάπαξ. Στο πλαίσιο αυτό ως εφαρμογή των νόμων του «μνημονίου 2», η Επιτροπή που είχε ορίσει το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ από το 2014, ήδη έχει ετοιμάσει το σχετικό πόρισμα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι μειώσεις στα εφάπαξ μπορεί να φτάσουν έως και το 30% και αυτό πέραν της μείωσης από 27% έως και 83% που επιβλήθηκε πέρυσι σε όλα τα εφάπαξ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2010.

Ετσι, όσοι συνταξιοδοτηθούν και από τα τρία Ταμεία Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) - από την 1-1-2014, θα λάβουν μειωμένα εφάπαξ, ενώ δεν αποκλείεται η μείωση να επιβληθεί και στα εφάπαξ δικαιούχων που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση μέσα στο 2013 και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά. Υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 δικαιούχοι βρίσκονται σε αναμονή καταβολής με το μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από το Δημόσιο. Βασικό κριτήριο για το ύψος του εφάπαξ του κάθε εργαζόμενου σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο Νοέμβρη είναι η λεγόμενη «βιωσιμότητα» των Ταμείων. Σημειώνεται ότι το γενικό πλαίσιο που θα διέπει από την 1/1/2014 και μετά, ορίζει το ύψος των εισφορών των εργαζομένων - ασφαλισμένων δεν καθορίζει όμως το ύψος του εφάπαξ, το οποίο εξαρτάται πλέον από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, ακόμα και από τον αριθμό των δικαιούχων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.

Το ποσό της απονεμόμενης εφάπαξ παροχής προκύπτει, ανά έτος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, τον αριθμό των υπόλοιπων ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα ύστερα απ' όλα αυτά να χορηγείται στο τέλος ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαθορίζεται, με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας» που θα αναπροσαρμόζει - προς τα κάτω - τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.

Ανάλογα με το έτος που θα αποχωρήσει κάποιος, και κυρίως ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων το συγκεκριμένο έτος, θα καθορίζεται το ύψος της παροχής. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση απέναντι και στα Ταμεία των εφάπαξ παροχών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υποκρισία και συνειδητή κοροϊδία

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση σχετικά με τη μαύρη εργασία, σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί αντιμετώπισης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν τεράστια υποκρισία και συνειδητή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Η απειλή της ανεργίας που οξύνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, εκτρέφουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποθρασύνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες που επιβάλλουν με εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους τη μαύρη εργασία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες, χωρίς μέσα και προσωπικό, δεν μπορούν να παίξουν ούτε αυτόν τον περιορισμένο ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα.

Μόνο η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ