Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο «κούρεμα» και στα εφάπαξ

Ενώ η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται τα νέα μέτρα που σχεδιάζει για την Κοινωνική Ασφάλιση σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή προηγούμενων νόμων για τις συντάξεις και τα εφάπαξ. Στο πλαίσιο αυτό ως εφαρμογή των νόμων του «μνημονίου 2», η Επιτροπή που είχε ορίσει το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ από το 2014, ήδη έχει ετοιμάσει το σχετικό πόρισμα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι μειώσεις στα εφάπαξ μπορεί να φτάσουν έως και το 30% και αυτό πέραν της μείωσης από 27% έως και 83% που επιβλήθηκε πέρυσι σε όλα τα εφάπαξ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2010.

Ετσι, όσοι συνταξιοδοτηθούν και από τα τρία Ταμεία Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) - από την 1-1-2014, θα λάβουν μειωμένα εφάπαξ, ενώ δεν αποκλείεται η μείωση να επιβληθεί και στα εφάπαξ δικαιούχων που ήδη έχουν υποβάλει αίτηση μέσα στο 2013 και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά. Υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 δικαιούχοι βρίσκονται σε αναμονή καταβολής με το μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από το Δημόσιο. Βασικό κριτήριο για το ύψος του εφάπαξ του κάθε εργαζόμενου σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο Νοέμβρη είναι η λεγόμενη «βιωσιμότητα» των Ταμείων. Σημειώνεται ότι το γενικό πλαίσιο που θα διέπει από την 1/1/2014 και μετά, ορίζει το ύψος των εισφορών των εργαζομένων - ασφαλισμένων δεν καθορίζει όμως το ύψος του εφάπαξ, το οποίο εξαρτάται πλέον από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, ακόμα και από τον αριθμό των δικαιούχων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.

Το ποσό της απονεμόμενης εφάπαξ παροχής προκύπτει, ανά έτος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, τον αριθμό των υπόλοιπων ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα ύστερα απ' όλα αυτά να χορηγείται στο τέλος ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαθορίζεται, με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας» που θα αναπροσαρμόζει - προς τα κάτω - τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.

Ανάλογα με το έτος που θα αποχωρήσει κάποιος, και κυρίως ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων το συγκεκριμένο έτος, θα καθορίζεται το ύψος της παροχής. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση απέναντι και στα Ταμεία των εφάπαξ παροχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ