Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΕΛΠΕ
Δεύτερο ατύχημα σε ένα μήνα

Καταστρατήγηση των μέτρων ασφαλείας, καταγγέλλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το πρωί του περασμένου Σαββάτου στα διυλιστήρια Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Το ατύχημα σημειώθηκε στη μονάδα 32, στη γραμμή με πίσσα, όταν από διαρροή σε βάνα, πότισε η μόνωση με πίσσα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 300 βαθμοί Κελσίου), η γραμμή πήρε φωτιά. Παρότι η φωτιά ήταν μεγάλης έκτασης, κατασβέστηκε και δεν υπήρξε τραυματισμός μεταξύ των εργατών. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό ατύχημα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στην ίδια μονάδα. Στις 19 Ιούνη μετά από προσπάθεια ενός εργάτη να αποφράξει αποστραγγιστικό σε βάνα πίεσης, έφυγε με πίεση καυτή πίσσα και τον έκαψε στο πρόσωπο και στο χέρι.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε μέτρα ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, τονίζει πως η εταιρεία «κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος για αυτήν, προχωράει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας και τη μείωση προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια (που) δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων. Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών, εργαλείων και ανταλλακτικών. Καθυστερούν εργασίες συντήρησης. Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, από "φθηνούς" εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα. Μεταθέτει τις ευθύνες των εργασιών στους χειριστές πεδίου με τις νέες άδειες».

Το Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει ακόμα τις παρατάξεις «ΕΝΙΑΙΑ, ΕΛΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που έβαλαν πλάτη στην εταιρεία, διαχρονικά, να περάσουν η ιδιωτικοποίηση, οι μειώσεις προσωπικού, η αλλαγή του οργανογράμματος και η εργολαβοποίηση» και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας προσλήψεις, μέτρα ασφάλειας, προληπτική συντήρηση του εξοπλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ