ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ
Συγκέντρωση την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας

Εργαζόμενοι και ασθενείς διαδηλώνουν ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων τη μέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα όσων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι θα κάνουν την Παρασκευή (ημέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα των 1.618 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα) εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους με Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και ασθενείς να συμμετέχουν μαζικά και να πιέσουν μέχρι τελευταία στιγμή ώστε να μην απολυθεί κανένας και να μην καταργηθούν 8 νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα σωματεία εργαζομένων στην «Πολυκλινική» και στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» αποφάσισαν 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο. Απόφαση για στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας πήρε και το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Θριάσιο», ενώ την Πέμπτη θα γίνει Γενική Συνέλευση.

Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και άτομα με αναπηρία, χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στο κάλεσμά της:

«Κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ συνεχίζουν τη βάρβαρη πολιτική και στην Υγεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κλείνουν νοσοκομεία, διαλύουν εξειδικευμένα τμήματα για βαριές χρόνιες παθήσεις και την αναπηρία. Τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) μέσω των συγχωνεύσεων οδηγούνται σε κλείσιμο και στους ιδιώτες, ενώ τα ιδρύματα χρόνιων παθήσεων έχουν καταντήσει αποθήκες ψυχών.

Εκλεισαν όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ (1ο, 3ο,7ο), κλείνουν τώρα άλλα 8 και έπεται συνέχεια. Το κλείσιμο νοσοκομείων έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων και ιδιαιτέρα στους ανάπηρους και στους χρόνιους πάσχοντες.

Νοσοκομεία που, παρά τα τεράστια προβλήματά τους, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, τις πληρωμές που επέβαλαν στους ασθενείς για τις εξετάσεις και τη νοσηλεία, παρ' όλα αυτά στήριζαν έστω και περιορισμένα την υγεία των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων.

Αντί το κράτος να παρέχει δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια στο λαό, η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης με τις εντολές της ΕΕ μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα. Οσες δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας απομείνουν από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με λιγότερους και φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Μεταφέρουν με αυτόν τον τρόπο, το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας σταματούν τις αναγκαίες θεραπείες επειδή απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Σπέρνουν με την πολιτική τους το θάνατο για να στηρίξουν την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο αποφασιστικός αγώνας, η συγκρότηση μιας πανίσχυρης λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή τους, για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη εξουσία.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, να μη συγχωνευθεί καμία κλινική, να μην κλείσει κανένα κρεβάτι.
  • ΟΧΙ στο μέτρο της κινητικότητας. Καμία απόλυση εργαζομένου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να μη μείνει κανένας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει. ΟΧΙ στο χαράτσωμα των ασθενών για εξετάσεις, νοσηλεία.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο» έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο για τις επόμενες μέρες.

Στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καλύπτει την 4ωρη στάση εργασίας σήμερα, ενώ οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οδό Αριστοτέλους.

Συγχωνεύσεις κλινικών στο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ανοίγει η «Κερκόπορτα» της διαθεσιμότητας προειδοποιεί η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ και καλεί σε κινητοποίηση

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) με αφορμή τις συγχωνεύσεις κλινικών μέσα στο καλοκαίρι. Καλεί σήμερα στις 2.30 μ.μ. (Γ2 κτίριο) σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και προτείνει να γίνει γενική συνέλευση αφού οι συγχωνεύσεις και η υποβάθμιση φέρνουν πιο κοντά τις διαθεσιμότητες και την κατάργηση, όπως δείχνει η εμπειρία από άλλα νοσοκομεία της χώρας. Τέλος, καλεί την Παρασκευή, που βγαίνουν οι πρώτοι σε διαθεσιμότητα, να γίνουν κινητοποιήσεις και στο ΠΑΓΝΗ.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα «με πρόσχημα τις ελλείψεις και τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών για το καλοκαίρι. Ηδη, στα μέσα Ιούλη συγχωνεύτηκε η ορθοπεδική κλινική με τη κλινική της σπονδυλικής στήλης, μειώθηκαν τα κρεβάτια της ΜΕΘ, μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια και στις 14/8 συγχωνεύθηκε η κλινική της γενικής χειρουργικής με τη κλινική της αγγειοχειρουργικής - θώρακα.

Οι συγκεκριμένες συγχωνεύσεις μειώσεις κρεβατιών σε εξειδικευμένα τμήματα έγιναν με την αιτιολογία της καλοκαιρινής περιόδου, για να μπορέσει το προσωπικό να πάρει τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειές του. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του προσωπικού με τέτοιες μεθόδους. Ομως, όταν πανελλαδικά έχουν συγχωνευτεί κλινικές και νοσοκομεία (όπως στο Σωτηρία που καταργήθηκαν 4 κλινικές, 135 κρεβάτια και το τμήμα Κυστικής Ινωσης), δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τίποτα αθώο», σημειώνει και απαιτεί όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά όλο τη χρονιά να υπάρχει προσωπικό και υποδομή που θα καλύπτει τις ανάγκες.

Με δεδομένο ότι ακόμη 8 νοσοκομεία καταργούνται, ενώ με τους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων έχουν κλείσει εκατοντάδες τμήματα και κλινικές, τονίζει: «Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε! Να μην δεχτούμε τη κατάσταση αυτή. Αν τη δεχτούμε τότε θα οδηγηθούμε σε μια μόνιμη κατάσταση όπου από τη μία τα κρεβάτια για την εξυπηρέτηση των ασθενών θα είναι λιγότερα, ενώ από την άλλη και η δυνατότητα διαθεσιμότητας και κινητικότητας των εργαζομένων θ' αυξηθεί αφού θα εμφανίζεται εικονικά πλεονάζον προσωπικό».

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Δίνουν το νοσοκομείο σε επενδυτή ή στο ΤΑΙΠΕΔ

Επιστολή του υπουργού Υγείας προς το δήμαρχο του νησιού δημοσιεύει τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα

Να αναλάβει ο Δήμος Σαντορίνης την ευθύνη λειτουργίας του νοσοκομείου καταβάλλοντας 6 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς να συναινέσει στην παραχώρησή του σε επιχειρηματία με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ζητάει σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Σαντορίνης ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.santonews.com. Να θυμίσουμε πως το ολοκαίνουριο και εξοπλισμένο νοσοκομείο Σαντορίνης παραμένει κλειστό επειδή οφείλονται χρήματα από το κράτος στον εργολάβο. Τόσο από το σημερινό, όσο και από προηγούμενους υπουργούς Υγείας προωθείται η υλοποίηση ΣΔΙΤ, ώστε το νοσοκομείο να αξιοποιηθεί από επιχειρηματικό όμιλο για ιατρικό τουρισμό.

H ιστοσελίδα δημοσιεύει την επιστολή του υπουργού Υγείας, στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται: «Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο (...) Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ (σ.σ. Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) (...) σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε, τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013».

Αν δεν υπάρξει συμφωνία απείλησε πως θα «ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεώς του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε». Πράγματι, ο λαός έχει δώσει 14 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Νοσοκομείου και την αγορά του σχετικού εξοπλισμού και τώρα ετοιμάζεται να δοθεί σε επενδυτές για μπίζνες, ενώ οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να πληρώνουν ξανά για να έχουν υπηρεσίες. Οπως ακριβώς γίνεται και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λέει ο υπουργός Υγείας, δηλαδή με πληρωμές και συγκεκριμένα «με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΥΥ».

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως «δεν προτίθεμαι να λάβω απόφαση για ΣΔΙΤ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σαντορίνη, άλλωστε κανείς διαγωνισμός ΣΔΙΤ δεν θα είχε πιθανότητα ευόδωσης υπό καθεστώς απειλών φασαρίας και αντεγκλήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ