ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΓΜΕ
Ενάντια στο λαό η ιδιωτικοποίηση του νερού

Εισπράκτορα προστίμων για παράνομες γεωτρήσεις θέλουν το ΙΓΜΕ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με συνέπεια και σταθερότητα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με συνέπεια και σταθερότητα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
Η αύξηση της τιμολόγησης του νερού κατά 160%, ο διπλασιασμός των τελών αποχέτευσης και τα τσουχτερά πρόστιμα σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της πολιτικής αντιμετώπισης του νερού ως εμπορεύματος και της ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων παροχής νερού.

Τα παραπάνω τονίστηκαν από το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ και συνδικαλιστικών φορέων που ασχολούνται με το νερό με θέμα: «Η ιδιωτικοποίηση του νερού, ο ρόλος του ΙΓΜΕ και των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείρισή του». Οπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, μαζί με τις γνωστές συνέπειες που έχει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του νερού, η λογική αντιμετώπισης του νερού ως εμπορεύματος προκαλεί και την παραπέρα συρρίκνωση του ΙΓΜΕ, την αλλοίωση του ερευνητικού του έργου και την μετατροπή του σε γραφείο συμβούλων για τη διευκόλυνση του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Από τον πρόεδρο του συνδικάτου ΙΓΜΕ, Χ. Σμυρνιώτη, καταγγέλθηκε η υπογραφή της προγραμματικής Συμφωνίας με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για να δημιουργηθεί το λεγόμενο Εθνικό Μητρώο Υδρογεωτρήσεων. Μια αρμοδιότητα που μετατρέπει, στην ουσία, ένα ερευνητικό Ινστιτούτο, όπως είναι το ΙΓΜΕ, σε γραφειοκρατική υπηρεσία με κύριο στόχο να επιβάλλουν πρόστιμα στους αγρότες, για παράνομες γεωτρήσεις και μέσω της τιμολόγησης του αρδευτικού νερού στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας, απώτερο στόχο έχουν την πλήρη εκμετάλλευση υπόγειων και επιφανειακών νερών από γνωστές πολυεθνικές.

Στην παρέμβασή του, το στέλεχος του ΠΑΜΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ Μανώλης Χαρατσής αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης νερού που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, για την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών άρδευσης, ύδρευσης, προστασίας του οικιστικού ιστού και της δημόσιας Υγείας, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιασμένης ανάπτυξης της βιομηχανίας, ισόρροπης ανάπτυξης περιοχών και κλάδων. Καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον φορέα θα έχει το ΙΓΜΕ, γιατί αυτός ο ενιαίος φορέας θα προτάσσει την ανάπτυξη για το λαό. Επίσης, επισημάνθηκε ότι οι σημερινοί αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Πρέπει οι αγώνες να προτάξουν την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών και όχι το δήθεν «λιγότερο επώδυνο μοντέλο» εμπορευματοποίησης του νερού, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Χαρατσής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 39%, όπως: αύξηση 160% στην τιμή, 100% στην αποχέτευση, αύξηση (σήμερα 120 ευρώ) για την επανασύνδεση του νερού, πλειστηριασμοί σπιτιών για 830 -750 ευρώ. Και μίλησε για τη συνέχιση της απαξίωσης του προσωπικού στην ΕΥΔΑΠ με τις συνεχείς αποχωρήσεις, την απαξίωση των υπηρεσιών, την εντατικοποίηση της εργασίας όπως για παράδειγμα στα κεντρικά διυλιστήρια στο Μενίδι που βγάζει το 60% της παραγωγής από 3 εργαζόμενους (από 5 που ήταν πριν) που έχουν φτάσει στα όριά τους.

Τέλος, επιστημονικοί φορείς επισήμαναν ότι η έρευνα διασπάται από το συνολικό επιστημονικό της αντικείμενο, στα όσα απαιτεί η αγορά.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χρυσοφόρο πεδίο για τα μονοπώλια

Με ΣΔΙΤ η σύνδεση Ηπειρωτικής Ελλάδας - νησιών

Σε 36 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του έργου, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με υποθαλάσσιο καλώδιο, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW. Αυτό σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Προέδρου της ΔΕΗ Quantum Energy Limited, Νάσου Κτωρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας για την υλοποίηση του έργου.

Επικαλούμενος τη σημασία που έχει για τα μονοπώλια των τριών χωρών, αλλά και για την ΕΕ, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ο Γ. Μανιάτης διαβεβαίωσε τον Ν. Κτωρίδη για την «υψηλή προτεραιότητα που έχει για την ελληνική πλευρά το έργο», συνολικού κόστους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς το ΥΠΕΚΑ και ο Διαχειριστής Μεταφοράς του Ελληνικού Συστήματος εργάζονται ήδη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση όλων των μελετών.

Από τα 870 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα πρώτα 200 θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη. Η τριμερής ηλεκτρική διασύνδεση θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή δικτύου από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα ανοίξει το δρόμο της διασύνδεσης με τη δυτική Ευρώπη. Στο δίκτυο θα διοχετεύεται και το ρεύμα που θα παράγουν στο μέλλον οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη.

Η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής Ενέργειας, ανοίγει νέα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, για τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Για το θέμα αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Νέο «μπλακ άουτ» της ΔΕΗ

Νέο «βραχυκύκλωμα» ήρθε να προστεθεί χτες στο σίριαλ της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, καθώς για δύο ώρες περίπου διεκόπη η παροχή σε όλο το νησί. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης, που επανήλθε σταδιακά, φέρεται να προέκυψε από βραχυκύκλωμα στο δίκτυο έξω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Αναστάσιο Ζώρζο, ενώ η ΔΕΗ έκανε λόγο για «ανισορροπία» του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό πως όλα τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, υπάρχει συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η ΔΕΗ. Στην επιχείρηση, παράλληλα με τη μεγάλη μείωση του προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας όσων εξακολουθούν να εργάζονται σε αυτή, υπάρχει και κακή συντήρηση των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά διάφορες βλάβες.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 30%, ενώ δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που μένουν χωρίς ηλεκτρικό επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τέτοια «ατυχήματα» και «βραχυκυκλώματα» θα επαναλαμβάνονται και θα πληθαίνουν.

Αλλωστε, μετά το προηγούμενο μπλακ άουτ, είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες πως οι μηχανές είναι απαρχαιωμένες και η παραγωγή τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται ραγδαία.

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ προκλήθηκε προσωρινή «ολική σβέση» όταν «άνοιξε ο διακόπτης της γραμμής του δικτύου (R 240) της Θήρας - ενώ είχαν προηγηθεί χειρισμοί, προκειμένου να εγκατασταθούν άλλα 5MW φορητής εφεδρικής ισχύος - με αποτέλεσμα να προκληθεί ανισορροπία στο Ηλεκτρικό Σύστημα και να λειτουργήσουν τα συστήματα προστασίας του Σταθμού παραγωγής». Η ηλεκτροδότηση επανήλθε μετά από περίπου δύο ώρες και η βλάβη «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόβλημα που είχε ανακύψει από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο Σταθμό Παραγωγής την Τρίτη 13 Αυγούστου».

Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Για τις 30 Αυγούστου έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλους τους φορολογούμενους και ανεξαρτήτως από το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ. Η ρύθμιση αφορά και όσους ήδη υπέβαλαν δήλωση, αλλά με βάση τον προηγούμενο προγραμματισμό είχαν χάσει την προθεσμία. Τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. Μετά την 30ή Αυγούστου σε όποια δήλωση κατατίθεται θα γίνεται εκκαθάριση ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λουκέτα σε ακόμη 14 ΔΟΥ

Λουκέτα σε ακόμη 14 ΔΟΥ που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές της χώρας βάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα «εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 που λειτουργούσαν το 2011», όταν άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του πλάνου.

Ειδικότερα, από την 1η Σεπτέμβρη 2013 αναστέλλεται η λειτουργία 14 ΔΟΥ στις παρακάτω νησιωτικές περιοχές: Αγιος Κήρυκος, Αίγινα, Ανδρος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κέα, Λήμνος, Μήλος, Πόρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σπέτσες, Τήνος, Υδρα. Στις περιοχές αυτές θα λειτουργήσουν «Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
Αύξηση 17,8% στο Α' εξάμηνο

Στα 3,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται, στο Α' εξάμηνο του 2013, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, που εισέρρευσαν από την τουριστική κίνηση που προέρχεται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφεται άνοδος σε ποσοστό 17,8% σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2012 (2,8 δισ. ευρώ).

Στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα διαμορφώνεται στα 5,4 εκατομμύρια με αύξηση 12,3%.

Στα 3,1 εκατ. υπολογίζονται οι τουρίστες από τα κράτη της ΕΕ, οι οποίοι ξόδεψαν στην Ελλάδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στα 613 ευρώ διαμορφώνεται η μέση δαπάνη, ανά ταξίδι στην Ελλάδα, για τους ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας

Αντίστοιχα, οι πληρωμές για ταξιδιωτικές δαπάνες κατοίκων της χώρας στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 841 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ρυθμό υποχώρησης 8,3%. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφουν θετικό τουριστικό ισοζύγιο ύψους 2,5 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ