Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χρυσοφόρο πεδίο για τα μονοπώλια

Με ΣΔΙΤ η σύνδεση Ηπειρωτικής Ελλάδας - νησιών

Σε 36 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του έργου, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με υποθαλάσσιο καλώδιο, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW. Αυτό σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Προέδρου της ΔΕΗ Quantum Energy Limited, Νάσου Κτωρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της διεθνούς κοινοπραξίας για την υλοποίηση του έργου.

Επικαλούμενος τη σημασία που έχει για τα μονοπώλια των τριών χωρών, αλλά και για την ΕΕ, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ο Γ. Μανιάτης διαβεβαίωσε τον Ν. Κτωρίδη για την «υψηλή προτεραιότητα που έχει για την ελληνική πλευρά το έργο», συνολικού κόστους 3,5 δισ. ευρώ, καθώς το ΥΠΕΚΑ και ο Διαχειριστής Μεταφοράς του Ελληνικού Συστήματος εργάζονται ήδη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση όλων των μελετών.

Από τα 870 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα πρώτα 200 θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη. Η τριμερής ηλεκτρική διασύνδεση θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή δικτύου από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα ανοίξει το δρόμο της διασύνδεσης με τη δυτική Ευρώπη. Στο δίκτυο θα διοχετεύεται και το ρεύμα που θα παράγουν στο μέλλον οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη.

Η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής Ενέργειας, ανοίγει νέα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, για τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Για το θέμα αυτό, την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ