ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Μακελειό χτες στη Βαγδάτη
Μακελειό χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες το πρωί και 220 τραυματίστηκαν σε κύμα επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που συγκλόνισε τη Βαγδάτη.

Δέκα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε διάφορες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, την ώρα που πολλοί κάτοικοι πήγαιναν στη δουλειά τους.

Η πλέον αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τζισρ Ντιγιάλα της Νοτιοανατολικής Βαγδάτης, όπου η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στοίχισε τη ζωή επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 23.

Στην Καντιμίγια, μια βορειοδυτική συνοικία της Βαγδάτης, δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμο και ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε καμικάζι εξερράγησαν κοντά σε σημείο ελέγχου. Οι τυφλές αυτές επιθέσεις ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας, δείχνουν ότι η δήθεν «δημοκρατία» και «ελευθερία» που έφεραν οι ιμπεριαλιστές στο Ιράν σημαίνει ποτάμια αίματος. Από τις αρχές του 2013, περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέτοιες επιθέσεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λαϊκή κινητοποίηση και κυβερνητικοί ελιγμοί

ΤΟΤΝΧΑ.--

Συνεχίζεται για 9η μέρα η αγροτική απεργία διαρκείας στην Κολομβία με συμμετοχή φτωχών αγροτών, που δεν μπορούν να ζήσουν στις πατρογονικές εστίες τους γιατί συνθλίβονται από τα μονοπώλια, τη στρατιωτικοποίηση και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά και εργαζομένων από διάφορους κλάδους και νεολαίας. Την Τρίτη το απόγευμα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπογιακά η κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αναγκάστηκε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες μετά από 9 ώρες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο διάλογος είχε δηλωθεί ότι θα συνεχιζόταν και σήμερα. Τα αιτήματα των παραγωγών καφέ, γαλακτοκομικών, πατάτας, καλαμποκιού κ.λπ. αναφέρονται στη δυνατότητα των αγροτών να ζουν από την παραγωγή τους, με ανάπτυξη των υποδομών, αξιοπρεπείς τιμές και ταυτόχρονα εναντιώνονται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τους ξεκληρίζει. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διασπάσει τους αγρότες, κάποιους να τους εξαγοράσει και ταυτόχρονα να τσακίσει το κίνημα αλληλεγγύης και τη διάθεση αντίστασης που δυναμώνει.

Γι' αυτό κλιμακώνει την καταστολή με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των διαδηλωτών. Οπως καταγγέλλουν οι λαϊκές οργανώσεις, υπάρχουν εκατοντάδες συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο Ούβερ Μπαγιεστέρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κολομβίας και της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Αγροτική Οικονομία και στέλεχος του κοινωνικού και πολιτικού κινήματος «Πατριωτική Πορεία» (συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ), ενώ καταγράφεται και ένας νεκρός στις συγκρούσεις με την αστυνομία που γίνονται αρκετές φορές με πραγματικά πυρά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΞΙ.-- Σοκ έχει προκαλέσει στην Κίνα η απίστευτη βαρβαρότητα, σε ένα 6χρονο αγοράκι, που αφού το νάρκωσαν του έβγαλαν τα μάτια για να πωληθούν στο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Οι αρχές στην επαρχία Σανξί βρήκαν τα μάτια του ατυχού μικρού χωρίς όμως τους κερατοειδείς χιτώνες. Ο μικρός είναι ένα ακόμα θύμα από τα πολλά παιδιά που σφαγιάζονται στη Λατινική Αμερική ή στην Ασία και γενικά στον καπιταλισμό από κυκλώματα για το κέρδος.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χασέμ ελ Μπελμπάουι που διορίστηκε από τον στρατό που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μ. Μούρσι, των «Αδελφών Μουσουλμάνων», δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θέσει εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα. Στη χώρα ωστόσο, η ενδοαστική κόντρα συνεχίζεται με το λαό να αποπροσανατολίζεται σε αυτή. Για την Παρασκευή οι «Μουσουλμάνοι» προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-- Η πυρκαγιά στο Σαν Φραγκίσκο και το πάρκο Γιοσέμιτι κατακαίει τα πάντα. Οι 3.700 πυροσβέστες που δρουν εκεί παρά τις τεράστιες προσπάθειες έχουν καταφέρει να ελέγξουν μόνο το 23% της τεράστιας φωτιάς που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ενα μέτωπο της φωτιάς απειλεί και δεξαμενή που τροφοδοτεί με νερό την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν χτες έναν 30χρονο Παλαιστίνιο κάτοικο της Γάζας με τη δικαιολογία ότι ήταν μέλος της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Η σύλληψη έγινε ενώ ο 30χρονος επιχειρούσε να περάσει ελέγχους για να μεταβεί στη Δυτική Οχθη για να παρακολουθήσει τεχνολογική εκδήλωση με χορηγό το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ.

ΣΕΟΥΛ.-- Οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν χτες στη Σεούλ τρία μέλη του μικρού αντιπολιτευόμενου «Ενωμένου Προοδευτικού Κόμματος» (που έχει εκλέξει έξι βουλευτές στην 298μελή Βουλή) με την κατηγορία πως σχεδίαζαν ταραχές με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα προσδοκώντας αύξηση των κινέζικων επενδύσεων στη χώρα του. Σήμερα αναμένεται να συμμετάσχει σε επενδυτικό φόρουμ και να επισκεφθεί τη βιομηχανική ζώνη υψηλής τεχνολογίας σε περιοχές της νότιας Κίνας.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Τέσσερα άτομα μπήκαν χτες στο νοσοκομείο και άλλα 160 τέθηκαν σε καραντίνα μετά τον πρόσφατο θάνατο 15χρονου βοσκού από βουβωνική πανώλη σε μεθοριακή περιοχή της Κιργιζίας με το Καζακστάν.

ΑΡΟΥΖΑ.-- Xιλιάδες παιδιά στην Τανζανία υφίστανται εκμετάλλευση δουλεύοντας σε μικρά νόμιμα και παράνομα χρυσωρυχεία αντιμετωπίζοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους επισημαίνει έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις της «Ταξιαρχίας Επέμβασης» του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στη ΛΔ Κονγκό επιτέθηκαν χτες σε δυνάμεις της αντικυβερνητικής ένοπλης οργάνωσης Μ23 έπειτα από νέα απόπειρά της να καταλάβει τα περίχωρα της πόλης Γκόμα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη ως το τέλος τρέχοντος έτους ανακοίνωσαν χτες Κινέζοι αξιωματούχοι.

ΡΙΑΝΤ.-- Ενας 38χρονος άνδρας πέθανε χτες στην ανατολική πόλη της Σαουδικής Αραβίας Χαφάρ αλ Μπατίν από μετάλλαξη του οξέος πνευμονικού συνδρόμου SARS στη Σαουδική Αραβία ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων από την αρχή του χρόνου σε 42.

ΡΩΜΗ.-- Οι άνθρωποι οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εργασία τους ξεπέρασαν τα 9.117.000 στην Ιταλία αναφέρουν στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το συνδικάτο CGIL. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012, ο αριθμός αυτός εμφανίζεται αυξημένος κατά 10,1%. Σε σύγκριση μάλιστα με το πρώτο τρίμηνο του 2007, η αύξησή τους φθάνει το 60,9%.

ΗΠΑ
Εκδηλώσεις για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων Αμερικανών πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο της 50ής επετείου της εκφώνησης της ιστορικής ομιλίας του αγωνιστή κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στις ΗΠΑ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 28 Αυγούστου του 1963, μπροστά σε πλήθος 250.000 ανθρώπων, με τη φράση: «Εχω ένα όνειρο»...

«Παρών» στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο Λίνκολν της Ουάσιγκτον έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε και την κεντρική ομιλία, παρουσία δύο πρώην ομολόγων του, των Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ, αλλά και επιφανών ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και διανοουμένων της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε νωρίτερα εξάρει τη βαρύνουσα σημασία της ιστορικής ομιλίας του δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μιλώντας στον αμερικανικό ραδιοσταθμό PBS, όπου σημείωσε πως εάν ζούσε σήμερα ο επιφανής αγωνιστής κατά των ρατσιστικών διακρίσεων «θα είχε εκπλαγεί από την πρόοδο που έχει σημειωθεί». Βέβαια, με το φυλετικό ζήτημα που αξιοποιεί ο Ομπάμα, θέλει να κρύψει ότι ο ιμπεριαλισμός και σήμερα δολοφονεί. Οσο για το ρατσισμό, εξακολουθεί να υπάρχει και να αξιοποιείται από το αστικό κράτος ως μέρος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αφροαμερικανικής κοινότητας κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Το 1963 εκφώνησε την περίφημη ομιλία του στην Ουάσιγκτον παρουσία 250.000 (λευκών και μαύρων) Αμερικανών προκαλώντας μεγάλη αίσθηση όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Το 1964 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ και τέσσερα χρόνια μετά δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί με αποτέλεσμα μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Νέα δίωξη σε βάρος του Α. Ρούμπιξ

Στην άσκηση νέας ποινικής δίωξη σε βάρος του Αλφρέντ Ρούμπιξ, προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Λετονίας κι ευρωβουλευτή, προχώρησαν οι αρχές ασφαλείας της Λετονίας, με την κατηγορία της «δικαιολόγησης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 5 έτη.

Κι αυτό γιατί μιλώντας φέτος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Ρίγα ο Αλφρέντ Ρούμπιξ δήλωσε πως «τα κατασταλτικά μέτρα του 1949 δεν μπορούν να εκτιμηθούν μονοσήμαντα. Πολλοί τιμωρήθηκαν δικαίως, επειδή συνεργάστηκαν με τους ναζί». Επίσης, ο Ρούμπιξ αμφισβήτησε δημόσια τη θεωρία της δήθεν «σοβιετικής κατοχής» της Λετονίας, λέγοντας πως η ένταξη στη Σοβιετική Ενωση δεν ήταν λιγότερο εθελοντική από τη σημερινή ένταξη της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να σημειωθεί πως ο Α. Ρούμπιξ, που στα χρόνια του σοσιαλισμού ήταν δήμαρχος της Ρίγα και αργότερα επικεφαλής του ΚΚ Λετονίας, διώχθηκε και στο παρελθόν για τις ιδέες του και φυλακίστηκε από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης την περίοδο 1991 - 1997.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ