ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αγωνιστική δράση οι εργαζόμενοι

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Τη Δευτέρα 2/9 και την Τρίτη 3/9 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία που καταργούνται. Για την Τετάρτη 4/9, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη θα προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη με σωματεία όλων των νοσοκομείων.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής και του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων. Παράλληλα, οργανώνουν μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, ώστε ο αγώνας τους να επεκταθεί στους ασθενείς. Οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής θα βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο τη Δευτέρα στις 8 το πρωί. Υπενθυμίζουμε πως από τη Δευτέρα μπαίνει λουκέτο στο νοσοκομείο ενώ από τους εργαζόμενους έχει ζητηθεί να παραδώσουν σήμερα, Παρασκευή, το κλειδί του νοσοκομείου, με σκοπό να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μέρες η απογραφή όλων των υλικών και αντικειμένων. Για τελευταία μέρα λειτουργούν σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία του «Αγία Βαρβάρα» και από Δευτέρα σταματά, μέχρι νεωτέρας, το κλείσιμο ραντεβού ενώ θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, εξέλιξη που συνεπάγεται επιδείνωση και περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας για τους κατοίκους της περιοχής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων

Σε αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οδήγησε η έλλειψη αντιδραστηρίων στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, ένα από τα 9 Κέντρα που λειτουργούν στη χώρα.

Με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου, καθυστέρησε η υπογραφή νέας σύμβασης για την προμήθεια αντιδραστηρίων και, βεβαίως, αυτοί που την πληρώνουν είναι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, ενώ δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία τους, ακόμα και για τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, πρόσθετα, μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ιδιαίτερα στη Νευρολογική και Χειρουργική Κλινική - η απόφαση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, να θέσει σε «αυτοδίκαιη» αργία 5 γιατρούς, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατηγορία της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Παρά τους ισχυρισμούς των διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου ότι «δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα», οι γιατροί υποστηρίζουν και οι ασθενείς διαπιστώνουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι δύο κλινικές που αποδεκατίζονται, πλέον, από γιατρούς, να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο τα τακτικά, αλλά και τα επείγοντα περιστατικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οξέα τραύματα, οξείες αιμορραγίες, κατάγματα σπονδυλικής στήλης κ.α.), που χρήζουν αντιμετώπισης εντός λίγων ωρών.

Το Νοσοκομείο Βόλου

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο Βόλου, καθώς, λόγω, κυρίως, των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πολλά Τμήματα και Κλινικές του δε λειτουργούν και κάποιες είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Συγκεκριμένα, δε λειτουργούν επειδή δεν υπάρχει κανείς γιατρός κλάδου ΕΣΥ σε οργανική θέση, τα τμήματα Πνευμονολογικό, Γαστρεντερολογικό, Ενδοκρινολογικό, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στα πρόθυρα διακοπής λειτουργίας βρίσκονται τα τμήματα Παιδιατρικό, (υπηρετεί 1 από τους 7 που προβλέπονται κι αυτός είναι κοντά στη συνταξιοδότηση), Χειρουργικό, (υπηρετούν 6 εκ των 16 προβλεπόμενων), ΩΡΛ, (υπηρετεί 1 από τους 5 προβλεπόμενους), Οφθαλμολογικό, (υπηρετεί 1 και προβλέπονται 4), ενώ στο Βιοπαθολογικό και στην Αιμοδοσία συνταξιοδοτήθηκαν 4 γιατροί και κανείς δεν αντικαταστάθηκε.

Το θέμα έφεραν με επιστολή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οι σύμβουλοι του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ρωτώντας τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα θα πάρει και ποιες πρωτοβουλίες θα αναπτύξει για να απαιτήσει την κάλυψη όλων των αναγκών στελέχωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου, ώστε να μπορεί ως βασική μονάδα παροχής υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή μας, να λειτουργήσει απρόσκοπτα, προσφέροντας την απαραίτητη υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δημόσια και δωρεάν, στους εργαζόμενους στην πόλη.

ΚΟΖΑΝΗ
Εφτυσε αίμα για το μεροκάματο

Το τελευταίο μεροκάματο ήταν το προχτεσινό για τον 55χρονο Κώστα Κότσικα, συμβασιούχο εργαζόμενο στην εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Βρέθηκε νεκρός, χτες το πρωί, μέσα στο χώρο εργασίας, από τον επιτηρητή του σπαστήρα Λιγνίτη. Ο συνάδελφός του τον βρήκε με αίματα στο στόμα, γεγονός που δείχνει ότι προηγούμενα είχε κάνει αιμόπτυση. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο θάνατος του οφείλεται σε «πνευμονική εμβολή».

Ο Κώστας Κότσικας εργαζόταν στον καθαρισμό του λιγνίτη και της τέφρας, μια εργασία ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα πνευμόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, πριν από λίγο καιρό είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και οι γιατροί του είχαν συστήσει ξεκούραση και αποχή από την εργασία. Ομως, λόγω των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων, συνέχισε να εργάζεται μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να θρέψει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ σημειώνοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνονται οι χρόνιες καταγγελίες των εργαζόμενων που καθημερινά δουλεύουν μέσα σε συνθήκες πλήρους έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Για ακόμα μια φορά αποκαλύπτεται η εγκληματική πολιτική της ΔΕΗ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής δικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα του ανταγωνισμού μειώνει το προσωπικό της επιχείρησης, προσλαμβάνει εποχικό, ανεκπαίδευτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε απευθείας είτε μέσω εργολάβων». Το ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: Την άμεση και ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών, την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου; Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ; Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας;».

Απεργία στον «Αρβανιτίδη»

Με 24ωρη απεργία χτες και συγκέντρωση από τις 7 το πρωί στο κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική επίθεση αλλά και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Απαίτησαν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων καθώς πολλοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και για δεδουλευμένα του 2012, καθώς και ανάκληση των απολύσεων και των εκδικητικών μεταθέσεων. Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ» καταγγέλλει την εργοδοσία που, παρά τις διαβεβαιώσεις και στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο δικαστήριο ότι θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Παράνομη η εκ περιτροπής εργασία

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας την επιβολή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας από την εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την υπ' αριθμ. 2180/2013 απόφασή του. Από τις 18 Απρίλη του 2012 η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων επέβαλε σε βάρος των 1.000 εργαζομένων το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μια μέρα δουλειά τη βδομάδα. Το δικαστήριο έκρινε ότι δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας «δεδομένου ότι βρισκόντουσαν σε εξέλιξη και εκκρεμότητα τα δύο προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού». Η απόφαση αφορά το διάστημα από τις 18 Απρίλη του 2012 έως τις 31 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου και προβλέπει ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους το σύνολο των αποδοχών τους για το διάστημα αυτό.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διαλύοντας κάθε αυταπάτη, επισημαίνει στους εργαζόμενους ότι η απόφαση του δικαστηρίου από μόνη της δε λέει τίποτα. Τους καλεί να πάρουν την οργάνωση των αγώνων στα δικά τους χέρια, διεκδικώντας να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για την άμεση καταβολή των μισθών τους, να ανοίξει τώρα το ναυπηγείο με όλες του τις δραστηριότητες, να μη γίνει καμία απόλυση, να μην αγγιχτεί καμία από τις κατακτήσεις τους. «Απορρίπτουμε - συνεχίζει - την παρουσία κάθε ιδιώτη. Οι ιδιωτικοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια μάς οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για το δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει την παραγωγική διαδικασία με βάση τις τεράστιες ανάγκες της χώρας».

ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ - ΙΤΑΛΙΑ
«Μπλόκο» στη μείωση των συνθέσεων

Νέο μπλόκο στη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων 6 επιβατηγών πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία προετοιμάζουν τις επόμενες μέρες τα ναυτεργατικά σωματεία με χτεσινή απόφαση της ΕΕ της ΠΝΟ. Η συνεδρίαση έγινε μετά από παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και το βάρος των εξελίξεων όπως αυτή που σηματοδοτεί η ανακοίνωση της εταιρείας «ΑΝΕΚ» σε 15 θαλαμηπόλους του επιβατηγού πλοίου «HELLENIC SPIRIT» να ετοιμάζονται για απόλυση.

Τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των 6 πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία έχει αποφασίσει από τις 5 Ιούλη ο υπουργός Ναυτιλίας πετώντας στις λίστες της ανεργίας 214 ναυτεργάτες από τους συνολικά 500 που είναι ναυτολογημένοι στα 6 πλοία. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, μετά το διωγμό των 214 ναυτεργατών, «κατά την κρίση του πλοιοκτήτη», όπως αναφέρεται, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πλοίων με τη ναυτολόγηση ναυτεργατών εκτός οργανικής σύνθεσης, δηλαδή χωρίς Συλλογική Σύμβαση, σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ