Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Εφτυσε αίμα για το μεροκάματο

Το τελευταίο μεροκάματο ήταν το προχτεσινό για τον 55χρονο Κώστα Κότσικα, συμβασιούχο εργαζόμενο στην εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Βρέθηκε νεκρός, χτες το πρωί, μέσα στο χώρο εργασίας, από τον επιτηρητή του σπαστήρα Λιγνίτη. Ο συνάδελφός του τον βρήκε με αίματα στο στόμα, γεγονός που δείχνει ότι προηγούμενα είχε κάνει αιμόπτυση. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο θάνατος του οφείλεται σε «πνευμονική εμβολή».

Ο Κώστας Κότσικας εργαζόταν στον καθαρισμό του λιγνίτη και της τέφρας, μια εργασία ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα πνευμόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, πριν από λίγο καιρό είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και οι γιατροί του είχαν συστήσει ξεκούραση και αποχή από την εργασία. Ομως, λόγω των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων, συνέχισε να εργάζεται μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να θρέψει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ σημειώνοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνονται οι χρόνιες καταγγελίες των εργαζόμενων που καθημερινά δουλεύουν μέσα σε συνθήκες πλήρους έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Για ακόμα μια φορά αποκαλύπτεται η εγκληματική πολιτική της ΔΕΗ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής δικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα του ανταγωνισμού μειώνει το προσωπικό της επιχείρησης, προσλαμβάνει εποχικό, ανεκπαίδευτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε απευθείας είτε μέσω εργολάβων». Το ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: Την άμεση και ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών, την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου; Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ; Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεροκάματα πείνας σε ακραίες συνθήκες δουλειάς (2017-02-16 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (2014-03-19 00:00:00.0)
Ξεζούμισμα με όχημα τους εργολάβους (2005-09-24 00:00:00.0)
Εγκλημα στον ΑΗΣ Μελίτης (2004-09-10 00:00:00.0)
Αγωνία και ανασφάλεια στην "αυτοκρατορία" της ΔΕΗ (1999-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ