ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα απεργία στα ταχυφαγεία

Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στα φαστ φουντ
Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στα φαστ φουντ
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε γνωστές αλυσίδες ταχυφαγείων (φαστ φουντ) πραγματοποίησαν χτες απεργία και διαδηλώσεις σε πάνω από 50 πόλεις των ΗΠΑ απαιτώντας διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου από τα 7,5 στα 15 δολάρια, διεκδικώντας έτσι αξιοπρεπείς αμοιβές για σκληρή εργασία που εδώ και δεκαετίες γεμίζει τα ταμεία πολυεθνικών εταιρειών μαζικής εστίασης πρόχειρου (και συνήθως ανθυγιεινού) φαγητού με ετήσιο τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι διαδηλωτές δε διεκδικούν μόνο μισθούς που θα τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς αλλά και συνδικαλιστικές ελευθερίες που τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτες δεδομένης της εργοδοτικής πίεσης που αποθαρρύνει τέτοιες δραστηριότητες αλλά και των ασφυκτικά εντατικών ρυθμών εργασίας.

Το κίνημα των εργαζομένων στις αλυσίδες ταχυφαγείων όπως τα «Μακ Ντόναλντς», «Γουέντις», «Μπέργκερ Κινγκ» κ.ά., ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη με περίπου 200 απεργούς και έκτοτε διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων άλλων συναδέλφων τους σε δεκάδες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, όπως η Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Λος Αντζελες, το Μέμφις. Η προηγούμενη απεργία είχε γίνει τον Ιούλη με κεντρικά αιτήματα το διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στις αλυσίδες ταχυφαγείων δεν είναι νεαροί νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά άνθρωποι με εργασιακή εμπειρία ετών, οικογένειες και ανάγκες που δεν καλύπτονται από πενιχρούς μισθούς που μετά βίας ξεπερνούν τα 600 δολάρια το μήνα.

Οι διοικήσεις των μεγάλων αλυσίδων πρόχειρου φαγητού, αρνούνται κάθε συζήτηση για αύξηση στις αμοιβές των εργαζομένων με το «επιχείρημα» της αύξησης του εργασιακού κόστους και των τιμών ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα προτείνει τα επίσης ψίχουλα των 9 δολαρίων την ώρα.

ΜΕΞΙΚΟ
Μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο Μεξικό που, απ' την αρχή της βδομάδας, άρχισε το νέο σχολικό έτος με την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο νέος νόμος επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς με συστήματα αξιολόγησης που ουσιαστικά διώκουν ή παραγκωνίζουν στη διαδικασία προαγωγής όσους αντιστέκονται. Επίσης, το σχολικό πρόγραμμα και η λειτουργία των σχολείων προσδένεται στις ανάγκες των μονοπωλίων και ανοίγει η πόρτα, ώστε πολυεθνικές όπως η «Κόκα Κόλα» και η «Πέπσι», να εμφανίζονται ως χορηγοί «ευεργέτες» ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές.

Στην Πόλη του Μεξικού, έξω από τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης, έγινε μεγάλη διαδήλωση, ενώ άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στις πολιτείες Γκερέρο, Οαχάκα, Ταμπάσκο, Μιτσοακάν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για το Σάββατο σε συντονισμό και με άλλα εργατικά συνδικάτα.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βαρβαρότητες κυβερνητικών ενόπλων

MΠΑΝΓΚΙ.--

Πάνω από 5.000 άμαχοι (στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα) αναζήτησαν χτες καταφύγιο στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, έπειτα από τις βάρβαρες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι πρώην ένοπλοι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία από τον περασμένο Μάρτη ανατρέποντας τον προηγούμενο πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη στα περισσότερα προάστια της πρωτεύουσας Μπανγκί (όπως το Μπόινγκ) καθώς ένοπλοι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» κάνουν επιδρομές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, λεηλατούν, καταστρέφουν, σκοτώνουν, βιάζουν και αποχωρούν, συνεχίζοντας κάπου αλλού τις ίδιες βαρβαρότητες με το πρόσχημα ότι προσπαθούν να συλλάβουν υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Μποζιζέ.

Χτες, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον αρχηγό της «ΣΕΛΕΚΑ» Μισέλ Ντζοτόντια που έχει καταλάβει τον προεδρικό θώκο να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος αμάχων, (που μέσα στην τελευταία βδομάδα έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων) και να αποκατασταθεί η έννομη τάξη. Οι εκκλήσεις του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν είχαν το παραμικρό αποτέλεσμα...

Προχτές, ο Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας (αποικία της οποίας ήταν προ δεκαετιών η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) κάλεσε τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ενωση «να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» που επικρατεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, λέγοντας πως «βρίσκεται στα πρόθυρα της σομαλοποίησης», καθώς πάνω από 60.000 παιδιά απειλούνται με λιμοκτονία και ενάμισι εκατομμύριο άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Ολάντ είναι υποκριτικό και αποσκοπεί περισσότερο στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της αφρικανικής χώρας (διαμάντια, χρυσός, πετρέλαια κ.ά.) από τα γαλλικά μονοπώλια, μιας που ο προηγούμενος Πρόεδρος Μποζιζέ είχε καταγγείλει πως εκτοπίστηκε από το θώκο της εξουσίας όταν έκλεισε συμβόλαια με κινεζικές εταιρείες για την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου στη χώρα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Σε άλλη μια σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους των «Αδελφών Μουσουλμάνων» προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι που προστίθεται σε δεκάδες άλλα στελέχη και μέλη στο πλαίσιο της σύγκρουσης της οργάνωσης με το στρατό, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης της χώρας όπου εγκλωβίζονται και λαϊκές δυνάμεις.

ΦΑΡΑΧ.-- Δεκαπέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν σε ενέδρα ενόπλων, την Τετάρτη το βράδυ στη δυτική επαρχία του Αφγανιστάν, Φάραχ. Η ενέργεια αποδίδεται στους Ταλιμπάν ενώ στην περιοχή δρουν και κατοχικά στρατεύματα.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε χτες ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να απολύει δημοσίους υπαλλήλους, έπειτα από περίοδο «εργασιακής εφεδρείας».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χτες στην περιοχή Ναρόκ που απέχει 150 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι, όταν ανατράπηκε λεωφορείο με δεκάδες επιβάτες με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 41 ατόμων (ανάμεσά τους 33 έφηβοι και τέσσερα παιδιά) και τον τραυματισμό πάνω από 20 άλλων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας αύξησε αιφνιδίως το επιτόκιο δανεισμού κατά 0,50% ανεβάζοντάς το στο 7% σε μία προσπάθεια να σταματήσει την κατά 9% πτώση της συναλλαγματικής αξίας της ινδονησιακής ρουπίας έναντι του δολαρίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους.

ΚΙΓΚΑΛΙ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Μία γυναίκα και το μωρό της πέθαναν χτες στη μεθοριακή πόλη της Ρουάντας Γκιζένγι από όλμο της κονγκολέζικης ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης Μ23 στη διάρκεια συγκρούσεων με τον κονγκολέζικο στρατό κοντά στην παρακείμενη πόλη Γκόμα. Προχτές, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ενόπλους της Μ23 και την «Ταξιαρχία Επέμβασης» του ΟΗΕ σκοτώθηκε ένας κυανόκρανος

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οι καταρρακτώδεις βροχές στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, προκάλεσαν τον πνιγμό τουλάχιστον 50 ατόμων και την κατάρρευση δεκάδων κατοικιών που είχαν φτιαχτεί από φθηνά οικοδομικά υλικά και λάσπη ανέφεραν χτεσινά δημοσιεύματα μαλινέζικων εφημερίδων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η ινδική αστυνομία συνέλαβε χτες τον 70χρονο Γιασίν Μπχατκάλ, φερόμενο συνιδρυτή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Ινδών Μουτζαχεντίν, η οποία είναι υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων στην Ινδία, σύμφωνα με τα ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες τον διορισμό της διπλωμάτισσας Μαρζιέχ Αφχάμ στη θέση της εκπροσώπου του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Η ένταση στις διμερείς σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων με αφορμή εδαφικές διαφορές αντικατοπτρίζεται και στη χτεσινή απόφαση του Φιλιππινέζου Προέδρου Μπενίνιο Ακίνο να ματαιώσει επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο διεθνούς εμπορικής έκθεσης. Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε αποσύρει την πρόσκληση προκειμένου η επίσκεψη του Φιλιππινέζου ηγέτη να γίνει «σε καταλληλότερο χρόνο»...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η λαϊκή κινητοποίηση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας «Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης» (ELN), εξέφρασε η κυβέρνηση της χώρας. Ηδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) που πραγματοποιούνται στην Αβάνα. Την ίδια στιγμή δυναμώνει η αγροτική απεργία διαρκείας και χτες αναμένονταν μεγάλες κινητοποιήσεις σε 32 επαρχίες με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων. Οι κινητοποιήσεις απαιτούν μέτρα, για να μπορούν να ζήσουν οι φτωχοί αγρότες (14 εκατομμύρια ζουν στην εξαθλίωση) και οι άλλοι εργαζόμενοι, υποδομές, όχι ξεπούλημα του φυσικού πλούτου στις πολυεθνικές, όχι στη στρατιωτικοποίηση της επαρχίας. Η δυναμική των κινητοποιήσεων ανάγκασε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με εκπροσώπους των αγροτών στην επαρχία Μπογιακά, που ως τώρα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ετοιμάζεται απεργιακός πυρετός στα χρυσωρυχεία

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM) της Νότιας Αφρικής που εκπροσωπεί το 64% των εργαζομένων στα χρυσωρυχεία της χώρας, καθώς αύριο (Παρασκευή) αναμένεται να επιδώσει εξώδικη ειδοποίηση για την κήρυξη απεργίας μετά το πρόσφατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι μετά την επίδοση της ειδοποίησης, οι απεργίες σε χρυσωρυχεία της χώρας θα ξεκινήσουν το αργότερο ως το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Το Σάββατο η NUM είχε απευθύνει στις σημαντικότερες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρυσωρυχείων, περιλαμβανομένων των πολυεθνικών Anglo Gold Ashanti, Gold Fields, Sibanye Gold και Harmony Gold, τελεσίγραφο επτά ημερών για να απαντήσουν στο αίτημά της να δοθούν αυξήσεις έως και 60%, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν απεργίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ