ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παραπομπή σε δίκη του Μούρσι οξύνει τα πνεύματα

ΚΑΪΡΟ.--

Την παραπομπή σε δίκη του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι για πρόκληση και υποδαύλιση «θανατηφόρας βίας» ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, δίνονται συνέχεια στην ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα. Η παραπομπή αφορά τα αιματηρά γεγονότα τον περασμένο Δεκέμβρη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην ανάληψη υπερεξουσιών από τον Μούρσι και την εκβιαστική προώθηση του σχεδίου Συντάγματος. Σύμφωνα με διαρροές, ο Μούρσι κατηγορείται ότι κάλεσε τότε την προεδρική φρουρά και την αστυνομία να καταστείλουν ακόμη και με δολοφονίες τις διαδηλώσεις, και ότι όταν οι επικεφαλής των σωμάτων αρνήθηκαν, κάλεσε δημόσια τους οπαδούς των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε υπεράσπιση της νομιμότητάς του με αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις, να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες άλλοι.

Μαζί με τον Μούρσι για το ίδιο θέμα σε δίκη θα παραπεμφθούν και άλλα 15 ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Η οργάνωση καλεί σε νέες μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα και αύριο καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από την ανατροπή του Μούρσι από το στρατό και τον μετέπειτα διορισμό μιας «προσωρινής» κυβέρνησης υπό την προστασία του στρατού.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής, πρώην δικαστής Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε χτες τη σύνθεση 50μελούς επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος όσον αφορά συγκεκριμένα άρθρα που είχαν προκαλέσει αντιπαραθέσεις και τριβές. Στην επιτροπή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» καταγγέλλοντας την «πραξικοπηματική ανατροπή της νόμιμης εξουσίας του Προέδρου Μούρσι». Συμμετέχουν όμως εκπρόσωποι του ακραίου ισλαμιστικού κόμματος «αλ Νουρ», του σημαντικότερου πνευματικού σουνιτικού κέντρου ισλαμικών μελετών, του πανεπιστημίου «αλ Αζχάρ», και της κοπτικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντός 60 ημερών θα πρέπει να παρουσιαστούν οι αλλαγές και εντός άλλων 30 ημερών να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Τέλος, μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες και τα γεγονότα της «τρομοκρατικής», όπως χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ, Μουχάμπ Μάμις, απόπειρας επίθεσης κατά διερχόμενου εμπορικού πλοίου το Σάββατο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στόχος έγινε το πλοίο «Cosco Asia» υπό καναδική σημαία αλλά το μοιραίο απετράπη με έγκαιρη παρέμβαση του στρατού, ο οποίος ανέπτυξε και αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη, νευραλγική, για την παγκόσμια οικονομία περιοχή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λαϊκή κινητοποίηση και κυβερνητική τακτική

Συνεχίστηκε για 14η μέρα χτες η αγροτική απεργία διαρκείας, όπου συμμετέχουν φτωχοί αγρότες, εργάτες από διάφορους κλάδους και νέοι που εναντιώνονται στην έλλειψη υποδομών, στη στρατιωτικοποίηση της επαρχίας και την ανανέωση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας της χώρας της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ. Κάτω από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων με τους εκτεταμένους αποκλεισμούς οδικών αρτηριών, τις διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και το κατέβασμα του στρατού στους δρόμους σε πολλές πόλεις με τέσσερις ως τώρα νεκρούς στις συγκρούσεις, τελικά η αντιδραστική κυβέρνηση προχώρησε σε διάλογο με κάποιες ενώσεις αγροτών. Χρησιμοποιώντας την τακτική του «μαστίγιου» με το στρατό που κατέβασε στους δρόμους και του «καρότου» και της διάσπασης, κάνει κάποιες παραχωρήσεις, ωστόσο ο πυρήνας της αντιλαϊκής πολιτικής παραμένει.

Οπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συμφωνία καταρχήν με τους παραγωγούς γάλακτος, πατάτας και λαχανικών στις επαρχίες Μπογιακά, Ναρίνιο και Κουντιναμάρκα, ώστε το κράτος να αγοράζει από τους παραγωγούς μεγάλες ποσότητες παραγωγής. Επίσης, με τους παραδοσιακούς ανθρακωρύχους Ινδιάνους Ναρίνιο υπήρξε κάποια αναγνώριση του δικαιώματος να συνεχίσουν να λειτουργούν τα λεγόμενα «κοινοτικά ορυχεία». Οι κινήσεις αυτές τακτικής που δεν αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση οδήγησαν από την πλευρά των αγροτών και άλλων εργαζομένων να ανοίξουν ορισμένα από τα μπλόκα οδικών αρτηριών, σε αυτές τις περιοχές, ενώ σε άλλες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σήμερα έχει προγραμματιστεί να γίνει άλλη μία συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που επαναλαμβάνονται υπό ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις και εποπτεία από τα τέλη Ιούλη. Πρόκειται για την έκτη συνάντηση του πρώτου αυτού γύρου συνομιλιών, και θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δύο αστυνομικοί είναι μεταξύ των τεσσάρων προσώπων που συνελήφθησαν χτες από τις ινδικές αρχές σε προάστιο της πρωτεύουσας, Νέο Δελχί, ως κατηγορούμενοι για τον ομαδικό βιασμό μιας 28χρονης γυναίκας στο σπίτι της στη συνοικία Νόιντα αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου εξετάζει το κλείσιμο των αντλιών καυσίμων στα βενζινάδικα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως μέτρο λιτότητας, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Σεισμική μελέτη στην Αδριατική για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκινά σε μία βδομάδα η εταιρεία «Spectrum Geo», σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κροάτη υπουργού Οικονομίας Ιβαν Βρντόλιακ. Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν από τη μελέτη θα πωληθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, για λογαριασμό της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί ένας διεθνής διαγωνισμός για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

ΣΕΟΥΛ.-- Το σχέδιο επαναλειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ, την οποία διαχειρίζονται η Νότιος κι η Βόρεια Κορέα, εξετάζει από χτες επιτροπή Βορειοκορεατών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων έπειτα από τη συμφωνία αμφοτέρων πλευρών τον περασμένο μήνα για την άρση του αδιεξόδου που διήρκεσε πέντε μήνες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί στη Νέα Υόρκη η είδηση θανάτου ενός βρέφους μόλις 12 μηνών από σφαίρα το απόγευμα της Κυριακής σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Μπράουνσβιλ του Μπρούκλιν.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Ο πρόεδρος Σενεγάλης Μάκι Σαλ απέπεμψε την κυριακή τον πρωθυπορυγό Αμπντού Εμπάγιε, πρώην τραπεζίτη, διορίζοντας αντικαταστάτη την υπουργό Δικαιοσύνης Αμινάτα Τουρέ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο 95χρονος πρώην πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, επέστρεψε προχτές στο σπίτι του από νοσοκομείο της Πρετόρια όπου νοσηλευόταν από τις 8 Ιούνη με σοβαρή πνευμονική λοίμωξη.

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το νεότερο αεροσκάφος «MIG-35», σε τιμή κόστους, προσφέρει η Ρωσία στη Σερβία, εάν η σερβική κυβέρνηση επιλέξει ρωσικά αεροσκάφη για την ανανέωση της πολεμικής αεροπορίας δήλωσε χτες ο γενικός διευθυντής της ρωσικής αεροναυπηγικής εταιρείας «MIG» Σεργκέι Κοροτσόβ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

ΜΕΞΙΚΟ
Κινητοποιήσεις σε Εκπαίδευση και Ενέργεια

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πόλη του Μεξικού ενάντια στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Η πρώτη ήταν από εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση και η δεύτερη από εργαζόμενους στην Ενέργεια, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας. Οι δύο διαδηλώσεις ενώθηκαν με πορεία μπροστά από το κτίριο του Εθνικού Κογκρέσου. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νιέτο περιορίζουν δικαιώματα από τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές ενώσεις που έως πρότινος είχαν δυνατότητα αξιολόγησης, πρόσληψης ή απόλυσης δασκάλων και καθηγητών, ενώ προσανατολίζει τα σχολεία (αναλυτικό πρόγραμμα και λειτουργία) στις ανάγκες των μονοπωλίων και μεγάλες πολυεθνικές όπως η «Κόκα Κόλα» και η «Πέπσι», θα μπορούν να εμφανίζονται ως χορηγοί στις νοτιότερες και φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Αναφορικά με την Ενέργεια, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αφορά στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Pemex» και τα δικαιώματα γεώτρησης και εκμετάλλευσης.

ΥΕΜΕΝΗ
Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης στο νότο

ΣΑΝΑ'Α.--

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή με αποκλειστικό αίτημα την ανεξαρτητοποίηση της νότιας Υεμένης από το βορρά. Στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της νότιας Υεμένης, στο Αντεν, και διοργανώθηκαν από το Αποσχιστικό Κίνημα, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που είχαν ως κύριο σύνθημα την «ελευθερία και την ανεξαρτησία» της νότιας Υεμένης απορρίπτοντας την πρόταση των κυβερνώντων της Σάνα'α για «εθνικό διάλογο» και εξεύρεση «μέσων λύσεων».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, με αφορμή την 42η επέτειο από τη δημιουργία του στρατού της νότιας Υεμένης, η οποία ήταν ανεξάρτητο κράτος, γνωστό ως Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, μέχρι το 1990. Τότε, υπό το βάρος και της ανατροπής των σοσιαλιστικών χωρών, με τις οποίες κυρίως είχε σχέση και μετά από δεκαετίες διαρκών συγκρούσεων και προκλήσεων στη συνοριογραμμή με τη βόρεια Υεμένη, συμφωνήθηκε η ένωση βορρά και νότου. Εντούτοις, το 1994, ο νότος υπαναχώρησε από την απόφαση ένωσης και έτσι έγινε στόχος σφοδρής αντεπίθεσης από το στρατό της βόρειας Υεμένης.

  • Απόπειρας δολοφονίας διέφυγε, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός της Υεμένης, Σάλιμ Μπασίντουα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο. Λεπτομέρειες της απόπειρας δεν έγιναν γνωστές.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξεκίνησε η δίκη υπόπτων για το πραξικόπημα του 1997

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες το πρωί σε δικαστήριο της Αγκυρας η δίκη των υπόπτων για το πιο πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στη σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας, που υποχρέωσε το 1997 την ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας του τότε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από μια πυρετώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στις 28/2/97.

Εκατόν τρία άτομα, εκ των οποίων τα 37 είναι προφυλακισμένα, κατηγορούνται στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής διαδικασίας, που αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά προσπάθεια της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν να εκτοπίσει τους στρατηγούς από τη σφαίρα της ενεργού πολιτικής.

Ο υπ' αριθμόν 1 κατηγορούμενος αυτής της δίκης είναι ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού, ο απόστρατος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, 81 ετών, ο οποίος δεν είναι παρών στο δικαστήριο, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ