Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης στο νότο

ΣΑΝΑ'Α.--

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή με αποκλειστικό αίτημα την ανεξαρτητοποίηση της νότιας Υεμένης από το βορρά. Στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της νότιας Υεμένης, στο Αντεν, και διοργανώθηκαν από το Αποσχιστικό Κίνημα, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που είχαν ως κύριο σύνθημα την «ελευθερία και την ανεξαρτησία» της νότιας Υεμένης απορρίπτοντας την πρόταση των κυβερνώντων της Σάνα'α για «εθνικό διάλογο» και εξεύρεση «μέσων λύσεων».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, με αφορμή την 42η επέτειο από τη δημιουργία του στρατού της νότιας Υεμένης, η οποία ήταν ανεξάρτητο κράτος, γνωστό ως Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, μέχρι το 1990. Τότε, υπό το βάρος και της ανατροπής των σοσιαλιστικών χωρών, με τις οποίες κυρίως είχε σχέση και μετά από δεκαετίες διαρκών συγκρούσεων και προκλήσεων στη συνοριογραμμή με τη βόρεια Υεμένη, συμφωνήθηκε η ένωση βορρά και νότου. Εντούτοις, το 1994, ο νότος υπαναχώρησε από την απόφαση ένωσης και έτσι έγινε στόχος σφοδρής αντεπίθεσης από το στρατό της βόρειας Υεμένης.

  • Απόπειρας δολοφονίας διέφυγε, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός της Υεμένης, Σάλιμ Μπασίντουα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο. Λεπτομέρειες της απόπειρας δεν έγιναν γνωστές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ