Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Ανησυχία με ραδιενεργά στον Ειρηνικό

ΤΟΚΙΟ.--

Την εκ νέου εξέταση της πιθανής διαρροής μολυσμένου, ραδιενεργού νερού από τους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας στην Ιαπωνία, μολονότι ο πρόεδρός της Σουνίτσι Τανάκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για νέα διαρροή ύδατος από το πυρηνικό σταθμό έπειτα από τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας τις τελευταίες ημέρες.

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει επιπρόσθετα «μέτρα» για τον καθαρισμό του εργοστασίου καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την ικανότητα της διαχειρίστριας εταιρείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του σοβαρότερου πυρηνικού ατυχήματος διεθνώς τα τελευταία 40 χρόνια υποσχόμενος να εκπονήσει «σύντομα» σχετικό σχέδιο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως εντός της βδομάδας το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τη χρηματοδότηση για τον καλύτερο καθαρισμό του κατεστραμμένου πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκουσίμα, σε μία περίοδο που το Τόκιο φοβάται πως ο διεθνής αντίκτυπος από την κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020...

Φονικός ο καύσωνας

Σαν να μην έφθανε το συνεχιζόμενο θρίλερ στη Φουκουσίμα, οι Ιάπωνες έδωσαν αυτό το καλοκαίρι μάχη επιβίωσης αντιμετωπίζοντας έναν παρατεταμένο καύσωνα που σύμφωνα με νεότερο απολογισμό προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων (ιδιαίτερα ηλικιωμένων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα).

Κατά το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, η Ιαπωνία γνώρισε φέτος το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών με τη θερμοκρασία να φθάνει πολλές φορές τους 41 βαθμούς υπό σκιά, με αποτέλεσμα τα θύματα της ζέστης από τα τέλη Μάη έως το τέλος Αυγούστου να ανέρχονται σε τουλάχιστον 338 άτομα. Περίπου το 78% από αυτούς ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω και πάνω από τα τρία τέταρτα των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σπίτια τους, πολλά από τα οποία δεν είχαν κλιματιστικά ή δεν τα δούλευαν εξαιτίας των συχνών μπλακ άουτ ή της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ