ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ιθάκη... του Γιώργου Φαρσακίδη

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αϊ - Στράτη, Γυάρου, από κοινού, τίμησαν το έργο του και τον καλλιτέχνη - συγγραφέα σε μια μοναδική εκδήλωση

Το κολαστήριο του Μακρονησιού αποτυπωμένο από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη
Το κολαστήριο του Μακρονησιού αποτυπωμένο από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη
Ηταν μια βραδιά μοναδική, πλούσια σε συναισθήματα, που φούντωνε την πίστη πως αξίζει να πορεύεσαι για την... Ιθάκη σου και να 'ναι μακρύς ο δρόμος σου, όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες, αρκεί να έχεις ως σκοπό ένα μεγάλο Ιδανικό, όπως ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός όπου ο άνθρωπος θα είναι ελεύθερος Ανθρωπος (με κεφαλαίο Α) παραγωγός του πλούτου και του πολιτισμού, χωρίς να τον εκμεταλλεύονται. Ολα αυτά, ακριβώς, συμβολίζει ο κομμουνιστής καλλιτέχνης, εικαστικός και συγγραφέας, ο αγωνιστής Γιώργος Φαρσακίδης που ήταν παρών στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμή του, για την παρουσίαση του Λευκώματος του: «Αναζητώντας την Ιθάκη. Πορεία ζωής».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αϊ - Στράτη, Γυάρου, από κοινού, προχτές το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ (Ασωμάτων 31) και Αϊ - Στράτη, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Την παρουσίαση του Λευκώματος έκανε η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη, ενώ χαιρέτισε και η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Εύα Μελά. Κείμενα του Γ. Φαρσακίδη διάβασε απαγγέλοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο ο ηθοποιός - λογοτέχνης Βασίλης Κολοβός.

Μιλώντας για τον αγωνιστή καλλιτέχνη συγγραφέα η Α. Ελληνούδη σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: η εκδήλωση δεν αποτελεί, απλώς και μόνο, τιμή στον Γιώργο Φαρσακίδη, έναν από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους αυτής της ηρωικής γενιάς. Αλλά, διά του Φαρσακίδη και του βιβλίου του, συνιστά «μάθημα» ιστορίας, πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας για κάθε ηλικία, κάθε γενιά. Προπάντων, για τη νέα γενιά.

Χαίρομαι, λοιπόν, που ο Γιώργος Φαρσακίδης, ακαταπόνητα, συνεχίζει να δημιουργεί. Που με το δικό του παράδειγμα ζωής και δημιουργίας, μας μαθαίνει τι σημαίνει το «να ζεις γι' αυτό που πρέπει», όπως έλεγε ο Ρίτσος. Τι σημαίνει δημιουργία που «αποβλέπει στο καλό των ανθρώπων», όπως προλογικά αναφέρει στο βιβλίο του ο Φαρσακίδης. Και, βέβαια, χαίρομαι που για μια ακόμη φορά μιλώ γι' αυτόν τον άνθρωπο, που τον θεωρώ μεγάλο παράδειγμα προς μίμηση. Τον θαυμάζω απεριόριστα, τον εκτιμώ βαθύτατα, αλλά και τον αγαπώ. Γιατί ο Φαρσακίδης έχει και τη «χάρη» -με το ήθος, τη σεμνότητα, την έμφυτη ευγένεια, την καλή καρδιά του, αλλά και το χιούμορ του- να κερδίζει την αγάπη όσων τον γνωρίζουν.

Ο Γ. Φαρσακίδης σε παλιότερη εκδήλωση στη Μακρόνησο
Ο Γ. Φαρσακίδης σε παλιότερη εκδήλωση στη Μακρόνησο
Είναι φυσικό να θαυμάζει κανείς τα σπάνια χαρίσματα του Γιώργου Φαρσακίδη. Τον αέναο πόθο του για το καλό, το ωραίο, την ωφέλιμη για τον άνθρωπο και την κοινωνία δημιουργία. Την αστείρευτη εικαστική και συγγραφική δημιουργικότητά του. Την ακλόνητη συνέπειά του σαν κομμουνιστή ανθρώπου, αγωνιστή και καλλιτέχνη.

Η Ε. Μέλα, επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ζωή και η τέχνη του κομμουνιστή δημιουργού ταυτίζονται με τους αγώνες του λαούς μας. Ο Γ. Φαρσακίδης δημιουργεί έργα τα οποία αποτελούν «κομμάτια» της ιστορίας του τόπου μας. Οπως λέει ο ίδιος "Ζωγράφιζα πάντα με πρόθεση να τους καταγγείλω και να πληροφορήσω τους έξω", "την αγάπη μου για την τέχνη δεν την είδα μόνο σα μια προσωπική ευχάριστη ενασχόληση, αλλά σα μια γέφυρα επικοινωνίας με τους άλλους"».

Το λεύκωμα που δεν πρέπει να λείψει από κανένα σπίτι λαϊκού ανθρώπου διατρέχει όλη την ιστορία του αγωνιστή που κατάγεται από την Οδησσό και των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Από τα πρώτα χρόνια, τον Μάη του '36 με τους συγκλονιστικούς απεργιακούς αγώνες τη δικτατορία του Μεταξά. Το Επος της Αλβανίας, την τριπλή κατοχή, την Αντίσταση, το κράτος του Τρόμου και τον Εμφύλιο. Τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν.

Η εκδήλωση, περιελάμβανε και ένα ενδιαφέρον 15λεπτο βίντεο με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό από το έργο του Γ. Φαρσακίδη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ο Χ. Σισμάνης, από το Μουσείο Αϊ - Στράτη και ο Κ. Κατσιμπίνης, από το Σύλλογο Γυάρος - Ιστορική Μνήμη.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρ. Τσιντζιλώνης, ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή» κ.ά.


ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Πάντα θα μας λείπει

Ηταν 17 του Σεπτέμβρη του 1982... Από τη μακρινή Μόσχα ερχόταν η πικρή είδηση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου, σκορπώντας απέραντη θλίψη στο λαό που τον αγάπησε και τον τραγούδησε, στους συντρόφους του, που πορεύονταν με τα τραγούδια του. Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τον πρόωρο, άδικο θάνατό του -στα 45 του μόλις χρόνια- που άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές και τη μουσική μας. Η απώλεια πικρή. Είχε πολλά, πάμπολλα ακόμα να δώσει... Μοναδική παρηγοριά τα ακριβά τραγούδια του, μόνιμοι σύντροφοι των δικών μας ονείρων, των δικών μας οραμάτων, των δικών μας προσδοκιών. Για να μας θυμίζουν με δικό τους τρόπο, την ευθύνη που έχουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Τα αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου δεν έπαψαν ποτέ να συγκινούν, να εμπνέουν και να «ντύνουν» την καθημερινότητά μας, τις πιο τρυφερές, αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές μας. Ο ίδιος έχει τη δική του θέση βαθιά στη μνήμη μας, στην καρδιά μας. Πάντα γελαστός και νέος, προσιτός, ευαίσθητος, σύντροφος, φίλος. Ο Μάνος της Επανάστασης, της Ανθρωπιάς, της Αμφισβήτησης, της Καταγγελίας, του Ερωτα, της Μελωδίας είναι εδώ.

Τι να πρωτοθυμηθούμε: «Αχ χελιδόνι μου», «Αλλο τίποτα δε μένει», «Λιώνουν τα νιάτα μας», «Τσιμινιέρα», «Το μερτικό μου απ' τη χαρά», «Η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει», «Το νανούρισμα», «Ο γέρο - νέγρο Τζιμ», «Τέλι τέλι», «Γερνάς και σκοτεινιάζει», «Πρώτη Μαΐου», «Τσε», «Σ' ακολουθώ», «Μη με ρωτάς», «Η κουτσή κιθάρα», «Ο δρόμος», «Τρίτος παγκόσμιος», «Τίποτα δεν πάει χαμένο»...


Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του ΥΠΠΟ στη στάση εργασίας (16/9) που κήρυξαν τα σωματεία του ΥΠΠΟ, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την έδρα του υπουργείου, με συμμετοχή και των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου που κινδυνεύει με κλείσιμο. Ακολούθησε πορεία προς τα Προπύλαια, όπου οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ενώθηκαν με τους εκπαιδευτικούς. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ θα υποστούν νέο χτύπημα με τη «διαθεσιμότητα» 140 εργαζομένων, συν 110 στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Χτες έγινε στάση εργασίας από τις 12 μ και συγκέντρωση στο ΥΠΠΟ, ενώ οι εργαζόμενοι του υπουργείου συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, στο Δημόσιο, και την Παρασκευή προγραμματίζεται Γενική Συνέλευση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σήμερα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) πραγματοποιεί πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συμμετέχει στα συλλαλητήρια «ενάντια στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και των συναδέλφων στο ΥΠΠΟ και ενάντια στο ξεπούλημα της περιουσίας του λαού».

Ο ΣΕΚΑ καταγγέλλει «την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου» με στόχο τη «διάλυση των κοινωνικών δομών και παροχών, τις οποίες θα εμπορεύονται πλέον μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι και που θα αποτελέσουν πεδίο κερδοφορίας». Προσθέτει ότι «κυβέρνηση και ΕΕ στοχεύουν στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την αποδοχή από τους εργαζομένους της εργασιακής ανασφάλειας, της ηττοπάθειας, της σύγχρονης δουλείας».

Ειδικά για το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι «απόδειξη των αναγκών για μαζικές προσλήψεις είναι η πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων από ΜΚΟ και η "ενοικίασή" τους στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Πρόκειται για νέους στην πλειοψηφία τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας. Δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, ούτε καν μία μέρα άδειας, ενώ παραμένουν απλήρωτοι έξι σχεδόν μήνες. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μαζί με τους χιλιάδες επίσης συμβασιούχους στα έργα ΕΣΠΑ. Είναι κοινό μυστικό ότι οι συμβασιούχοι δεν απασχολούνται μόνο στα έργα αλλά καλύπτουν και άλλες ανάγκες των Εφορειών».


50 χρόνια της Μαρίας Φαραντούρη στο τραγούδι

Τη συναυλία για τα 50 χρόνια της Μαρίας Φαραντούρη στο τραγούδι, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηρώδειο, παρακολούθησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προσερχόμενος στη συναυλία αναφερόμενος στη σημαντική καλλιτέχνη σημείωσε: «Αναδείχτηκε σε μεγάλη φωνή ερμηνεύοντας κορυφαίους συνθέτες, κορυφαίους ποιητές, ένωσε με αυτή τη φωνή τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας, τις αγωνίες και τους αγώνες όλου του κόσμου». Αναφορικά με τον Μίκη Θεοδωράκη, μεγάλα έργα του οποίου ερμήνευσε η Μ. Φαραντούρη, σημείωσε: «Ο Μίκης είναι μεγάλος για την Ελλάδα και τον κόσμο, τον αγαπάμε έχει ιδιαίτερη σημασία η τελευταία δήλωσή του απέναντι στη Χρυσή Αυγή, απέναντι στο Ναζισμό, δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους και το λαό».

Η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Zulfu Livaneli, Kurt Weil, Charles Lloyd, Lucio Dalla, σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Αγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πάμπλο Νερούντα, Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά. Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η σουίτα με τίτλο «Poetica», σε ποίηση Διονύση Καρατζά και Γιάννη Θεοδωράκη, που αναδεικνύει τη λυρική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τη συνθετική ενορχηστρωτική ματιά του Τάκη Φαραζή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ