ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
Αύριο ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη», αρχίζουν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, που για άλλη μια χρονιά φέτος γίνονται στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Ο Θ. Χιώνης θα είναι επίσης ομιλητής σε συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ για τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της νεολαίας από την αστική τάξη.

Οι εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας του πάρκου ολοκληρώνονται με την εθελοντική δουλειά μελών και στελεχών της ΚΝΕ, που στολίζουν την κάθε γωνιά του για να φιλοξενήσει το πλούσιο πρόγραμμα της νεανικής πολιτείας του Φεστιβάλ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στην ομώνυμη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με τις τρεις μπροσούρες. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ταμπλό και δομείται σε 3 ενότητες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όλο το τριήμερο θα γίνονται ξεναγήσεις σε αυτή.

Επίσης, όλο το τριήμερο θα λειτουργούν εργαστήρια κρουστών, κατασκευής κούκλας και ομαδική εικαστική δράση.

Στη Διεθνούπολη θα φιλοξενηθούν και φέτος αντιπροσωπείες ξένων Οργανώσεων Νεολαίας που θα έχουν τα δικά τους περίπτερα. Εχουν δηλώσει συμμετοχή 24 Οργανώσεις. Ανάμεσά τους είναι και μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, την οργάνωση «Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών», που συμμετέχει εθελοντικά και στις εργασίες στησίματος του Φεστιβάλ.

Καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ θα συλλέγονται τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη για άνεργους, απεργούς, μετανάστες και τα παιδιά τους. Αντίστοιχα στο Μαθητικό Στέκι θα γίνονται εγγραφές μαθητών στα ενισχυτικά μαθήματα που οργανώνουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Λαϊκές Επιτροπές, ενώ στο περίπτερο του ΜΑΣ θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι θέλουν να συμβάλλουν σε αυτά. Την Παρασκευή στο χώρο του Φεστιβάλ από τις 18.00 έως τις 21.00 θα λειτουργεί μονάδα αιμοδοσίας.

Στο Μαθητικό Στέκι και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ προβλέπονται προσαρμοσμένες δραστηριότητες για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Επίσης, θα λειτουργούν: Εργαστήρι stencil, χώρος graffiti, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με τίτλο «Playlake», όπου θα υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ πονγκ και ένα σατιρικό «τηλεπαιχνίδι». Ακόμα, θα υπάρχει χώρος παρουσίασης συλλογικών εργασιών, καθώς και ένας χώρος δημιουργικής αξιοποίησης του διαδικτύου με τίτλο «Ανέβασέ το».

Βήμα στην πρωτότυπη δημιουργία στο Στέκι Πολιτισμού

«Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη χρειάζεται να αποφασίσει». Με αυτά τα λόγια του Μπ. Μπρεχτ εγκαινιάζεται στο 39o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» η πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με θέμα την καπιταλιστική κρίση και με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Θα παρουσιαστεί η διακήρυξη, θα συζητηθούν οι σταθμοί που θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με κορύφωση το 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Θα προηγηθεί συναυλία όπου θα παρουσιαστούν από σκηνής έργα και τραγούδια νέων δημιουργών. Τραγούδια που πραγματεύονται τις αγωνίες και τις ανάγκες των απλών ανθρώπων, θέτουν σε κίνηση τη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Κώστας Βλαχούτσος με τα τραγούδια «Για 500 ευρώ», «Συγκολλητής». Στέφανος Χατζηαναγνώστου με τα τραγούδια «Ναρκοκουλτούρα» και «Στην πύλη της Χαλυβουργίας». Γιώργος Μητρογιανόπουλος με τα τραγούδια «Ο τυχερός» (Ποίηση Κ. Βάρναλη) και «Ο δράκος». Μάκης Γεωργακάκης με τα τραγούδια «Με λέγανε τρελό» και «Στο κλαρί». Κώστας Χατζηκυριακός Σβώκος με τα τραγούδια «Στην εξορία» (Ποίηση Κ. Βάρναλη) και «Σκλάβοι δεν θα γεννούμε». Γιάννης Μυγδάνης με τα τραγούδια «Για τη ζωή» (Ποίηση Ν. Χικμέτ) και «Μικρή σουίτα σε κόκκινο μείζον» (Ποίηση Γ. Ρίτσου).

Στο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίσης τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, συζήτηση με θέμα τη στρατευμένη τέχνη και θα παρουσιαστούν τα παρακάτω έργα μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα:

Elogio de la danza (Leo Brouwer) από τον Χριστόφορο Φλυτζάνη. Prelude no.16 σε ΣΙ ύφεση ελάσσονα (D. Shostakovich) από την Στεργίου Ηρώ. Preludium (A. Khachaturian) από τον Χριστόφορο Φλυτζάνη. «Μοντέγοι και Καπουλέτοι», από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» οp.75 Νο.6 (S. Prokofiev) από τον Δημήτρη Ανδρονιάδη. Tοccata, op.24 για πιάνο σε ΜΙ ύφεση μινόρε (A. Khachaturian) από τον Βλαδίμηρο Παπαγεωργίου. Waltz, no.2 από την Jazz Suite (D.Shostakovich) από Κουαρτέτο εγχόρδων της ΚΝΕ με πιάνο.

Βασίλης Βασιλάτος «percussion system»

Ο Β. Βασιλάτος παίζει με τα κρουστά του στο αφιέρωμα στα 45 χρόνια της ΚΝΕ

Πολιτισμός και συλλογική δημιουργία. Δύο σημαντικές παράμετροι του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στην εξαθλίωση των λαών. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τις στηρίζει με συνέπεια και ποιότητα. Θα είμαστε και πάλι εκεί. Καλή επιτυχία.

Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη»

Το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη» δημιουργήθηκε το 1977 στα χρόνια της μεταπολίτευσης από μουσικούς με πάθος και μεράκι για την Ελληνική Μουσική.

Εχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, στους Ελληνες ομογενείς. Ιδιαίτερα η παρουσία του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και γενικότερα στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ , όλα αυτά τα χρόνια, το έχουν καταξιώσει στο χώρο της στρατευμένης τέχνης.

Σήμερα, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο λαός μας, και που η μουσική και γενικότερα ο πολιτισμός βάλλονται από παντού και όχι τυχαία, η συμμετοχή μας στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός του Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η παράσταση που θα παρουσιάσουμε «Μνήμες Μακρονήσου» σε συνεργασία με την ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) αναφέρεται σε γεγονότα εκείνης της σκοτεινής περιόδου που οι κρατούντες ακόμα και σήμερα φροντίζουν να αποκρύπτουν από τον Ελληνικό Λαό και ιδιαίτερα την νεολαία.

Το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη» αποτελείται από τους: Μάριο Καραμπότη (πιάνο), Γιάννη Τόλιο, Γιώργο Χαραλάμπη και Κώστα Ζαριδάκη (μπουζούκι), Τάσο Ζάντζα (κλασική κιθάρα), Αντώνη Νάτσιο (ακουστική κιθάρα), Γιάννη Καραμπότη (ηλεκτρικό μπάσο), Βασίλη Χατζάκη (τύμπανα), Νατάσσα Μουσάδη, Σταύρο Ξένο και Νίκο Μποφίλιο (τραγούδι). Καλλιτεχνική επιμέλεια Τεό Λαζάρου.

Σήμερα ποδηλατικός γύρος και το Σάββατο αγώνας δρόμου

Σήμερα Τετάρτη διεξάγεται, στο πλαίσιο του αθλητικού Camp της ΚΝΕ, ποδηλατικός γύρος του Πάρκου «Τρίτση» για παιδιά, στις 6 το απόγευμα.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα γίνει ο καθιερωμένος πια Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία Ιλίου και ο τερματισμός θα είναι στο πάρκο «Τρίτση».

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα e-mail: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο: 698.7706.814.

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ:

  • Και τις τρεις μέρες από:

Ηλιούπολη, 6.30 μ.μ., από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Υμηττός, 6.30 μ.μ., από το Δημαρχείο

Δάφνη, 6.30 μ.μ., από το ΤΕΦΑΑ

Ζωγράφου, 6.30 μ.μ., από πλατεία Γαρδένιας

Βύρωνας 6.30 μ.μ. από πλατεία Ταπητουργείου (το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.)

  • Μόνο το Σάββατο:

Γούβα, 6.15 μ.μ., από την Υμηττού έναντι της «Opel»

Νέος Κόσμος, 6.30 μ.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ (Φρατζή 68)

Κουκάκι, 6.45 μ.μ. από σταθμό Μετρό Συγγρού - «Φιξ»

Καισαριανή, 6.30 μ.μ., από την πλατεία Καισαριανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ