Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Βήμα στην πρωτότυπη δημιουργία στο Στέκι Πολιτισμού

«Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη χρειάζεται να αποφασίσει». Με αυτά τα λόγια του Μπ. Μπρεχτ εγκαινιάζεται στο 39o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» η πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με θέμα την καπιταλιστική κρίση και με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Θα παρουσιαστεί η διακήρυξη, θα συζητηθούν οι σταθμοί που θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με κορύφωση το 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Θα προηγηθεί συναυλία όπου θα παρουσιαστούν από σκηνής έργα και τραγούδια νέων δημιουργών. Τραγούδια που πραγματεύονται τις αγωνίες και τις ανάγκες των απλών ανθρώπων, θέτουν σε κίνηση τη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Κώστας Βλαχούτσος με τα τραγούδια «Για 500 ευρώ», «Συγκολλητής». Στέφανος Χατζηαναγνώστου με τα τραγούδια «Ναρκοκουλτούρα» και «Στην πύλη της Χαλυβουργίας». Γιώργος Μητρογιανόπουλος με τα τραγούδια «Ο τυχερός» (Ποίηση Κ. Βάρναλη) και «Ο δράκος». Μάκης Γεωργακάκης με τα τραγούδια «Με λέγανε τρελό» και «Στο κλαρί». Κώστας Χατζηκυριακός Σβώκος με τα τραγούδια «Στην εξορία» (Ποίηση Κ. Βάρναλη) και «Σκλάβοι δεν θα γεννούμε». Γιάννης Μυγδάνης με τα τραγούδια «Για τη ζωή» (Ποίηση Ν. Χικμέτ) και «Μικρή σουίτα σε κόκκινο μείζον» (Ποίηση Γ. Ρίτσου).

Στο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίσης τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, συζήτηση με θέμα τη στρατευμένη τέχνη και θα παρουσιαστούν τα παρακάτω έργα μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα:

Elogio de la danza (Leo Brouwer) από τον Χριστόφορο Φλυτζάνη. Prelude no.16 σε ΣΙ ύφεση ελάσσονα (D. Shostakovich) από την Στεργίου Ηρώ. Preludium (A. Khachaturian) από τον Χριστόφορο Φλυτζάνη. «Μοντέγοι και Καπουλέτοι», από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» οp.75 Νο.6 (S. Prokofiev) από τον Δημήτρη Ανδρονιάδη. Tοccata, op.24 για πιάνο σε ΜΙ ύφεση μινόρε (A. Khachaturian) από τον Βλαδίμηρο Παπαγεωργίου. Waltz, no.2 από την Jazz Suite (D.Shostakovich) από Κουαρτέτο εγχόρδων της ΚΝΕ με πιάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ