ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Μ. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Βραδιά μεγάλης μουσικής στο Ηρώδειο

Πλημμύρισε από κόσμο την Τρίτη το βράδυ η μεγάλη συναυλία για τα 50 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας της Μαρίας Φαραντούρη. Η χαρακτηριστική και διαχρονική φωνή της, η ερμηνεία αξεπέραστων μουσικών δημιουργιών ξεσήκωσαν και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους. Στη συναυλία παραβρέθηκαν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΚΕ του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε και μάγεψε το κοινό ερμηνεύοντας αποσπάσματα από έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Zulfu Livaneli, Kurt Weil, Charles Lloyd, Lucio Dalla, σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Αγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Πάμπλο Νερούντα, Μπέρτολτ Μπρεχτ, αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά.

Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η σουίτα με τίτλο «Poetica», σε ποίηση Διονύση Καρατζά και Γιάννη Θεοδωράκη, που αναδεικνύει τη λυρική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τη συνθετική ενορχηστρωτική ματιά του Τάκη Φαραζή.

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Κρίση... «μικρού μήκους»

Ανοιξε (16/9) η αυλαία του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε «λαμβάνουμε μηνύματα και ανησυχούμε...» για τη συνέχιση του φεστιβάλ.

Ουσιαστικά το φεστιβάλ λειτουργεί με μειωμένη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ τα τελευταία δύο χρόνια, πιέζεται από τη σαρωτική επίθεση στο χώρο της Τέχνης, αλλά και κινδυνεύει να κλείσει με τη διάλυση και συγχώνευση των οργανισμών της Τοπικής Διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση. Με ένα Κέντρο Κινηματογράφου να υπολειτουργεί, με μια ΕΡΤ κλειστή, με άγνωστο το μέλλον του προγράμματος «μικροφίλμ» (βασικός αιμοδότης της ταινίας μικρού μήκους) το κλείσιμο του φεστιβάλ θα ήταν ακόμα ένα πλήγμα στον έτσι και αλλιώς χτυπημένο χώρο του κινηματογράφου.

Ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέοι δημιουργοί, από ό,τι φαίνεται, παύουν να ομφαλοσκοπούν, να ζουν σε ένα δικό τους «κόσμο», αλλά αναπτύσσουν, παρά τις αντιφάσεις τους, μια κοινωνική - κριτική μάτια, με βάση όσα συμβαίνουν γύρω τους και όσα βιώνουν οι ίδιοι. Οι δημιουργοί του διαγωνιστικού αλλά και του σπουδαστικού τμήματος γυρίζουν το κινηματογραφικό φακό τους σε κοινωνικά θέματα, όπως ανεργία, φτώχεια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση.

Εναρξη με δύο επαναλήψεις

«Ζ» στο Εθνικό Θέατρο
«Ζ» στο Εθνικό Θέατρο
Το «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού παρουσιάζεται, από αύριο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, που αναφέρεται στα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την άνοιξη του 1963, επανέρχεται μετά την περυσινή του επιτυχία στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Βασίλης Βασιλικός καταγράφει, σε ένα μείγμα δημοσιογραφικής ακρίβειας και λογοτεχνικής μυθιστορίας, τα κρίσιμα γεγονότα, από την άφιξη του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη δικαστική έρευνα και τα πρώτα αποτελέσματά της. Ενα εκρηκτικό υλικό σε μια παράσταση που φωτίζει τον ψυχικό κόσμο των ηρώων και την ιδεολογική στάση του ανθρώπου που επιμένει να οραματίζεται έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, χωρίς να διστάζει μπροστά στον κίνδυνο και τις απειλές.

Δραματουργική προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Εφη Θεοδώρου. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος. Τελευταία παράσταση: 6/10.

Από τις 21/9 επαναλαμβάνονται και οι «Θεατές» του Μάριου Ποντίκα, Επί της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού. Σε ένα δωμάτιο ενός άθλιου ξενοδοχείου, ένας «θεατής» παρακολουθεί από μία τρύπα στον τοίχο το δράμα ενός ανάπηρου πρώην ταγματασφαλίτη και της γυναίκας του. Την τρομερή μαρτυρία του θα μοιραστεί στη συνέχεια με τη δική του σύντροφο καθώς το κοινό κρυφοκοιτάει τώρα τη δική του ιστορία. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Νικόλας Παπαγιάννης, Αλκηστις Πουλοπούλου, Νίκος Ψαρράς. Τελευταία παράσταση: 13 Οκτώβρη.

Ειδική προσφορά: Σε κάθε παράσταση και των δύο έργων, οι δέκα πρώτοι θα μπορούν να προμηθευτούν το εισιτήριό τους στην τιμή των 5 ευρώ. Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24 & Πανεπιστημίου 48, Τετάρτη - Κυριακή, 19.00 - 21.30), με πιστωτική κάρτα στο 210.7234.567 και στο www.n-t.gr. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (Σύλλογοι), 10 (φοιτητικό), 5 (άνεργοι, ΑΜΕΑ).

Μουσικό φθινόπωρο

Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» (Διογένους 1-3, Πλάκα, 210.3250198, 3254.119, 3254.129), αύριο (9μμ) σκοπούς της Σμύρνης, θα παρουσιάσουν οι Ευγένιος Βούλγαρης και Δημήτρης Μυστακίδης, σε μια αυθεντική ρεμπέτικη βραδιά, όπου το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς θα αντικαταστήσουν το yayli tanbur και η λαϊκή κιθάρα και θα μας μεταφέρουν στη Σμύρνη, όπου γεννήθηκε το ρεμπέτικο.

Μεθαύριο παραδοσιακή νησιώτικη συναυλία με τον Στάθη Κουκουλάρη. Συμμετέχουν ο γιος του και μόνιμος συνεργάτης του Βαγγέλης Κουκουλάρης (λαούτο), η Μάρθα Μαυροειδή (λαούτο- τραγούδι), ο Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο) και ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά). Είσοδος: 12 ευρώ / 10 ευρώ μειωμένο.

Αριθμοί της ... διάλυσης

Στην κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων στο πολύπαθο και ήδη υποστελεχωμένο υπουργείο Πολιτισμού και σε πολιτιστικούς φορείς προχώρησε η κυβέρνηση με τη δημοσίευση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις «διαθεσιμότητες» υπαλλήλων σε φορείς του Δημοσίου, παραμονές της 48ωρης απεργίας στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, καταργούνται 136 στο ΥΠΠΟ, 45 στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, 11 στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων - Απαλλοτριώσεων, 5 στην Εθνική Πινακοθήκη, 1 στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και 2 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν στις θέσεις αυτές τίθενται σε καθεστώς «διαθεσιμότητας» και, εάν δεν μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (με τη διαδικασία της «κινητικότητας»), απολύονται. Στις ειδικότητες που πλήττονται περιλαμβάνονται σχεδιαστές (63), εργάτες (43), βιβλιοθηκονόμοι (4), φυλάκων κτιρίων (6) κ.ά.

Χαρακτηριστικό για το πλήγμα που θα υποστεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι το γεγονός ότι από τους 94 συνολικά Σχεδιαστές σε όλη τη χώρα, απομακρύνονται οι 63. Πρόκειται για άκρως απαραίτητη ειδικότητα για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, αφού οι έμπειροι αυτοί εργαζόμενοι είναι ειδικευμένοι στο αρχαιολογικό σχέδιο, απαραίτητοι στις ανασκαφές, στην αποτύπωση αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων.

Πέθανε ο Μιχάλης Γιαννάτος

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τρίτης ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941 και το 1965 πήγε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου. Εφυγε με το διωγμό του 1964 και έκτοτε ασχολήθηκε με το θέατρο. Ηταν ιδιαίτερα συμπαθής και πιο γνωστός από ρόλους Τούρκων ή Κωνσταντινουπολιτών ηρώων.

Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι» του Γιώργου Ζερβουλάκου, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα και Μάρω Κοντού. Μαθητής ακόμα, έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης».

Συμμετείχε σε 27 ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου», «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», «Μόναχο». Ο Μιχάλης Γιαννάτος μιλούσε πέντε γλώσσες και συμμετείχε στις περισσότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και συνολικά σε 100 ταινίες (ελληνικές και ξένες) και σε περίπου 100 τηλεοπτικές σειρές.

Η «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ» προχωρά στη δεύτερη φάση της 4ης Ακρόασης Νέων Δημιουργών - Ερμηνευτών τραγουδιού που διοργανώνει και καλεί όσους νέους ερμηνευτές θέλουν να συμμετάσχουν στην 4η Ακρόαση Νέων Ερμηνευτών να αποστείλουν εγκαίρως την αίτησή τους. Η ακρόαση θα γίνει στις 4, 5 και 6/10 (10 π.μ.- 6 μ.μ.) στο Φιλοπρόοδο Ομιλο Υμηττού (βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανδρέα Λεντάκη, Αμισσού, Σμύρνης, στον Υμηττό), με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία FM». Διεύθυνση της «Μικρής Αρκτου»: Γρηγορίου Κυδωνιών 21, Υμηττός, 17237.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που θα «εκσυγχρονίζει» το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των θεατρικών χώρων αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβρη, όπως προκύπτει από προχτεσινή σύσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Αθήνας, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι των θεάτρων, για το πρόβλημα που προέκυψε την περασμένη άνοιξη για 34 θέατρα της Αθήνας που δεν είχαν άδεια λειτουργίας και κινδύνευαν με «λουκέτο», πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των καλλιτεχνικών σωματείων. Το νομοσχέδιο παραδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το Δήμο Αθήνας στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ (11, 12/9) ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολιού (υποτροφία Ισμήνης Χρυσοχόου - Κάρτερ και Γεωργίου Κάρτερ), για μεταπτυχιακές σπουδές βιολιού στο εξωτερικό. Στον 1ο γύρο του διαγωνισμού (11) συμμετείχαν έξι υποψήφιοι. Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής στο 2ο γύρο (12/9) συμμετείχαν οι παρακάτω (με σειρά παρουσίασης υποψήφιοι): Μαργαρίτα Ναστούλη, Μιχαήλ Κανατίδης, Λεωνίδας Καραμπουλάτ, Αρσένης Σελαλμαζίδης. Η κριτική επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε η υποτροφία να δοθεί στους Αρσένη Σελαλμαζίδη και Μαργαρίτα Ναστούλη και και έπαινος στον Μιχάλη Κανατίδη. Ακολούθησε συναυλία των τριών διακριθέντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ