Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Κρίση... «μικρού μήκους»

Ανοιξε (16/9) η αυλαία του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε «λαμβάνουμε μηνύματα και ανησυχούμε...» για τη συνέχιση του φεστιβάλ.

Ουσιαστικά το φεστιβάλ λειτουργεί με μειωμένη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ τα τελευταία δύο χρόνια, πιέζεται από τη σαρωτική επίθεση στο χώρο της Τέχνης, αλλά και κινδυνεύει να κλείσει με τη διάλυση και συγχώνευση των οργανισμών της Τοπικής Διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση. Με ένα Κέντρο Κινηματογράφου να υπολειτουργεί, με μια ΕΡΤ κλειστή, με άγνωστο το μέλλον του προγράμματος «μικροφίλμ» (βασικός αιμοδότης της ταινίας μικρού μήκους) το κλείσιμο του φεστιβάλ θα ήταν ακόμα ένα πλήγμα στον έτσι και αλλιώς χτυπημένο χώρο του κινηματογράφου.

Ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέοι δημιουργοί, από ό,τι φαίνεται, παύουν να ομφαλοσκοπούν, να ζουν σε ένα δικό τους «κόσμο», αλλά αναπτύσσουν, παρά τις αντιφάσεις τους, μια κοινωνική - κριτική μάτια, με βάση όσα συμβαίνουν γύρω τους και όσα βιώνουν οι ίδιοι. Οι δημιουργοί του διαγωνιστικού αλλά και του σπουδαστικού τμήματος γυρίζουν το κινηματογραφικό φακό τους σε κοινωνικά θέματα, όπως ανεργία, φτώχεια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ