ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΜΑ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Πολυάριθμο κλιμάκιο συνδικαλιστών βρέθηκε χτες έξω από τις πύλες της ΕΤΜΑ, καλώντας σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και σε αγώνα ενάντια στις πρόσφατες απολύσεις

Συνδικαλιστές έξω απο την πύλη της ΕΤΜΑ
Συνδικαλιστές έξω απο την πύλη της ΕΤΜΑ
«Στην ΕΤΜΑ εργάζονται περίπου 650-700 εργάτες, που ολοένα λιγοστεύουν. Με τις απολύσεις που κάνει κάθε τόσο υπάρχει αβεβαιότητα, σπάσιμο νεύρων. Θα κλείσει, δε θα κλείσει. Βλέπετε, υπάρχει ο ανταγωνισμός και οι πολυεθνικές δεν αφήνουν περιθώριο ύπαρξης».

Τα παραπάνω ανέφεραν, ανώνυμα, εργαζόμενοι στην ΕΤΜΑ με επιστολή τους προς το «Ρ» στις 27 του Αυγούστου. Την περασμένη βδομάδα 250 εργαζόμενοι από το τμήμα παραγωγής νήματος ρεγιόν της επιχείρησης βρέθηκαν στο δρόμο. Χρόνια τώρα γέμισαν τα πνευμόνια τους με χημικά και ανέχτηκαν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του γκέτου της ΕΤΜΑ, για να βρεθούν τώρα άνεργοι με μια αποζημίωση και ένα επίδομα.

Εκεί, στο άντρο του εργασιακού μεσαίωνα, που το 1980 βάφτηκε με το αίμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, βρέθηκε χτες τα ξημερώματα πολυμελές κλιμάκιο συνδικαλιστών του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Αθήνας. Μοίρασαν την ανακοίνωση του Συνδικάτου χέρι χέρι και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αυριανή πανεργατική απεργία και να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα ώστε να απαιτήσουν την ανάκληση των απολύσεων. «Καμία αποζημίωση δεν μπορεί να πληρώσει όσα οι εργάτες αφήνουν με τη δουλιά τους στα εργοστάσια, δηλαδή τα κέρδη και τα υπερκέρδη, τα πλούτη και το "όνομα", για να συνεχίσει η κάθε επιχείρηση τις κερδοφόρες δραστηριότητές της. Παραμερίστε τους συνδικαλιστές που σας υπόσχονται την αποζημίωση και... τη στήριξη του υφυπουργού Εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.

Η αγωνία και η αγανάκτηση των εργαζομένων που έπαιρναν την ανακοίνωση ήταν έκδηλες στα πρόσωπα και στα λόγια τους. Αγανάκτηση για την ανασφάλεια της επόμενης μέρας, που πλέον μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αλλά και για τα εργοδοτικά σωματεία της επιχείρησης, που δεν είπαν κουβέντα για τις απολύσεις όπως και για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Εκεί, μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ, ήταν και ένας από τους απολυμένους εργαζόμενους, ο Γ. Κουρέας. Καλούσε τους πρώην συναδέλφους του να πάρουν μέρος στην απεργία και να αγωνιστούν για να μην καταλήξουν όπως αυτός, άνεργοι.

«Εξίμισι χρόνια δούλευα στο τμήμα ρεγιόν σε άθλιες συνθήκες εργασίας. Ημασταν σαν τα ποντίκια, χωρίς εξαερισμό. Υπάρχει μελετημένο σχέδιο σωματείων και εργοδοσίας για να μη διεκδικούν οι εργαζόμενοι», δήλωσε στο «Ρ» χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, Δ. Θεοδώρου, τόνισε ότι «ήρθαμε έξω να καλέσουμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην εργοδοσία και να θέσουν αίτημα ανάκλησης των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι είναι αναστατωμένοι και αγωνιούν για το μέλλον τους».

Χωρίς περίθαλψη οι άνεργοι της Ζώνης

Με απαράδεκτο και αιφνιδιαστικό τρόπο, μεθοδεύεται από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, η αφαίρεση της Ιατροφαρμακευτικής και Νοσοκομειακής Περίθαλψης από τους υποαπασχολούμενους και μακροχρόνια άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης! Το γεγονός καταγγέλλουν, με επιστολή τους προς τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στον διοικητή του ΙΚΑ, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Απευθυνόμενα στους αρμόδιους, τα σωματεία καταγγέλλουν: «Χωρίς να προηγηθεί καμία αναφορά και ενημέρωση προς τα εργατικά σωματεία της Ζώνης, παραπέμπετε τους άνεργους της Ζώνης στη γενικότερη νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Μ' αυτόν τον τρόπο, κανένας από τους ανέργους δε θα μπορεί να ανανεώσει το βιβλιάριο ασθενείας του για το έτος του 2001, γιατί κανένας δεν έχει κάρτα ανεργίας όλο τον προηγούμενο χρόνο».

Τα σωματεία απαιτούν να διατηρηθούν σε ισχύ οι προϋποθέσεις που ίσχυαν για τη Ζώνη από το 1995 και που είχαν κατακτηθεί με αγώνες των εργαζομένων και ανέργων, δηλαδή με 30 ένσημα την τριετία 1992 - 1993 - 1994 να μπορούν οι άνεργοι της Ζώνης να ανανεώσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, εξασφαλίζοντας ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. «Προειδοποιούμε - καταλήγει - ότι η πρόκληση αυτή δε θα μείνει αναπάντητη και άμεσα θα υπάρξει αγωνιστική αντίδραση από την πλευρά μας».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κυβερνητική αδιαλλαξία

Αμετακίνητη στις θέσεις της, σχετικά με το νομοσχέδιο για το «Πρόγραμμα Πολιτεία», παραμένει η κυβέρνηση. Σε χτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ «ξεκαθαρίστηκε» από την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου ότι το νομοσχέδιο... βοηθά τη Δημόσια Διοίκηση, την εκσυγχρονίζει και γενικά βάζει τάξη.

Ακόμα περισσότερο η υπουργός τόνισε ότι στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δε θα συμφωνήσουν σε κάποιο μέτρο, όπως την απογευματινή εργασία, «θα το επιβάλλει η υπηρεσία». Από την πλευρά της η πλειοψηφία της διοίκησης, η ΠΑΣΚ, αναλώθηκε στο θέμα της ανάγκης διαλόγου και βελτιώσεων του νομοσχεδίου.

Λίγο πριν, είχε συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, με θέμα το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση. Η «αποτελεσματική δημόσια διοίκηση» και η «βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη» χρησιμοποιούνται ως προμετωπίδα για να κρυφτεί η ουσία, δηλαδή η κατεδάφιση των κατακτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, η μέτρηση της «αποδοτικότητάς» τους, η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, η ελαστικοποίηση του ωραρίου και η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης. Ετσι σιγά - σιγά μετατρέπονται κάτω από την απειλή πειθαρχικών διώξεων σε αφοσιωμένους υπαλλήλους του συστήματος.

Στα παραπάνω, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και ειδικά η παράταξη της ΠΑΣΚ θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να πιεστεί η κυβέρνηση προς αυτή την πλευρά. Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου κατέθεσε πρόταση γι' απόσυρση του νομοσχεδίου. Στο «διά ταύτα» συμφώνησαν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΡΤΑΣ
Εργολαβίες με το προσωπικό του ΟΤΕ

Η Συντονιστική καταγγέλλει ότι  εργολάβοι  απασχολούν εργαζόμενους του ΟΤΕ για έργα που τους αναθέτει ο Οργανισμός   

Το ίδιο το προσωπικό του ΟΤΕ στην Αρτα αξιοποιούν διάφοροι εργολάβοι σε τεχνικά έργα του Οργανισμού, όπως αποκαλύφθηκε σε συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και μάλιστα με την προτροπή των υπηρεσιών και των αρμοδίων του ΟΤΕ, αλλά και την ανοχή του σωματείου εργαζομένων! Το γεγονός καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αρτας και αναφέρει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της περιοχής προεξάρχοντος του προέδρου, επικαλούμενη διαδικαστικά και δικολαβικά ζητήματα αρνείται να πάρει θέση ακόμα και για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η συντονιστική επιτροπή στην ανακοίνωσή της θέτει τα εξής ερωτήματα: «Με ποιες διαδικασίες και πόσο αντικειμενικά, αναλαμβάνονται οι συγκεκριμένες εργολαβίες. Πως ελέγχονται και παραλαμβάνονται από τον ΟΤΕ οι συγκεκριμένες εργολαβίες, όταν οι ίδιοι άνθρωποι το πρωί εργάζονται για λογαριασμό του ΟΤΕ και το απόγευμα εργάζονται στο συγκεκριμένο εργολάβο τον οποίο ελέγχουν. Πώς "λύνονται" οι εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του συγκεκριμένου εργολάβου στους απασχολούμενούς του και τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, επιθεώρηση κλπ). Με ποιο δικαίωμα σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου η ανεργία μαστίζει όλο το νομό, ορισμένοι - αξιοποιώντας μηχανισμούς - να έχουν την πολυτέλεια πολλαπλής κερδοφόρας απασχόλησης και οι άλλοι - οι πολλοί - να συνωστίζονται στις ουρές των ανέργων και της φτώχειας».

Η συντονιστική επιτροπή καταδικάζει το συγκεκριμένο κρούσμα, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ. Ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΟΤΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας να δώσουν εξηγήσεις στους εργαζομένους του νομού και κυρίως στους ανέργους, αλλά και στην κοινωνία συνολικά. «Εκφράζουμε - τονίζεται - την έντονη αγανάκτησή μας για την προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΕΚΑ να μετατρέψει το ΕΚΑ σε κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκάλυψη ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών. Ευθύνες που αφορούν και τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΣΥΝ που ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην ΠΑΣΚΕ. Καλούμε, τέλος, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοια νοσηρά φαινόμενα και εντείνουν τον εργατικό έλεγχο».

Κινητοποιήσεις εφοριακών

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν, από την Πέμπτη 7 του Δεκέμβρη με 2ωρη πανελλαδική στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη μη υποβάθμιση της προσφοράς υπηρεσιών και την επιλογή προϊσταμένων με θητεία και αντικειμενικά κριτήρια και όχι με την επετηρίδα. Τις κινητοποιήσεις εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ