ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρακτη στήριξη των συνδικάτων στον αγώνα των διοικητικών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πολυτεχνείου

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πολυτεχνείου
Την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που για 4η βδομάδα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε διαθεσιμότητες - απολύσεις, εξέφρασαν χτες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται με τα ταξικά συνδικάτα στο ΠΑΜΕ και προηγούμενα συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε στην ΕΥΑΘ στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας δράσης της ΠΣΟ.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έφτασαν με πορεία στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και σαλπίζοντας αγωνιστικό ξεσηκωμό: «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου».

Φτάνοντας στο κτίριο διοίκησης τους υποδέχθηκαν οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι.

Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Δελλής, εξέφρασε τη έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους που όπως είπε γίνεται «ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε παλλακίδα των επιχειρηματιών, και αντικειμενικά πρέπει να στραφεί ενάντια στο ίδιο το σύστημα που από εδώ και πέρα δεν μπορεί να δώσει τίποτε άλλο από τη βαρβαρότητα και τα βάσανα για όλους τους ανθρώπους».

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, των Συνταξιούχων ΙΚΑ, των Εκτακτων Εκπαιδευτικών στο ΤΕΙ και του ΜΑΣ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, παρουσιάζοντας τη διαδρομή του αγώνα τους, τόνισε ότι συσπειρωμένοι κάτω από το αίτημα - σύνθημα καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προσπάθησαν να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο των εργαζομένων που θα καταφέρει να επιβάλει τις δικές του λύσεις και δε θα παίζει συνέχεια άμυνα, δε θα σέρνεται πίσω από αποφάσεις και επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της τάξης που υπηρετεί.

Ευχαριστώντας για την παρουσία των εργαζομένων άλλων κλάδων σημείωσε ότι το ζήτημα της ταξικής αλληλεγγύης είναι καθοριστικό στις επιτυχίες των αγώνων και συμβάλει στη διαμόρφωση της συνείδησης των εργαζομένων.

Πρόσθεσε πως μετά τις εισαγγελικές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, η αλληλεγγύη των εργαζομένων έρχεται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά και να τους δώσει κουράγιο.

Κινητοποίηση χθες και στην Αθήνα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι καθώς ήδη στα 8 πληττόμενα ιδρύματα από τις διαθεσιμότητες συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και τις επόμενες μέρες αναμένεται να κάνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, οι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν απόφαση για 24ωρη απεργία την ημερομηνία που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας για την αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων και επιπλέον πήραν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη.

Χτες διοικητικοί υπάλληλοι από το Πανεπιστήμιο Αθήνας και το ΕΜ Πολυτεχνείο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, ενάντια στις διαθεσιμότητες.

Ο Σύλλογος Παρασκευαστών (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε σε γενική συνέλευση την ενεργή στήριξη του δίκαιου αγώνα των διοικητικών με κάθε τρόπο, παράσταση του ΔΣ σε όποια έκτακτη Σύγκλητο πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα και συμμετοχή του Συλλόγου στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο μεθαυριανό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

1ο - 3ο ΓΕΛ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Στο σχολείο τούς υποδέχτηκε περιπολικό στην αυλή!

Καταγγελίες από Οργανώσεις της ΚΝΕ για τις προσπάθειες τρομοκράτησης και καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να βάλει τους μαθητές να κάνουν μάθημα παρέα με την Αστυνομία, προκειμένου να τους τρομοκρατήσει και να καταστείλει εν τη γενέσει της κάθε μορφή κινητοποίησης των μαθητών!

Χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου και 3ου ΓΕΛ Καστοριάς, που βρίσκονται σε αγωνιστικές διεργασίες και έχουν πάρει απόφαση (με συγκέντρωση υπογραφών από την πλειοψηφία των μαθητών) να προχωρήσουν σε κατάληψη, φτάνοντας στο σχολείο είδαν σταθμευμένο μέσα στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος ένα περιπολικό. Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των μαθητών, οι άνδρες της Αστυνομίας ισχυρίστηκαν ότι είχαν εντολή να βρίσκονται εκεί μέχρι τις 8.10 το πρωί, δηλαδή μέχρι την ώρα που χτυπά το κουδούνι για να ξεκινήσει το μάθημα. Προφανής στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν να αποτρέψει τους μαθητές να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη.

Το περιπολικό απομακρύνθηκε από τον αύλιο χώρο μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ στον αξιωματικό υπηρεσίας, όμως η Αστυνομία συνέχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της με δυνάμεις της απέναντι από τα σχολεία.

Κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση, οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματα και για σήμερα προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Οι μαθητές παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις εκπαιδευτικών και διεκδικούν πετρέλαιο θέρμανσης φθηνό για όλο το λαό και φυσικά κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικούς.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καστοριάς της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις απαράδεκτες τακτικές που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους αγώνες των μαθητών και γενικότερα τους λαϊκούς αγώνες. Καλεί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, όλο το λαό «να καταδικάσουν την καταστολή του μαθητικού, του εργατικού λαϊκού κινήματος. Να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο τα συνδικαλιστικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Καλούμε τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο εντατικά και μαζικά, με συμμετοχή όλων στις αποφάσεις, με εναλλαγή των μορφών πάλης και περιφρούρηση του αγώνα τους. Να κλιμακώσουν την οργάνωση της πάλης και να συντονιστούν σε κοινό αγώνα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Απευθύνουμε μαχητικό κάλεσμα συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Στη Λαμία

Αντίστοιχα, η Οργάνωση Λαμίας της ΚΝΕ καταγγέλλει προκλητική περικύκλωση στα σχολεία με περιπολικά και αυτοκίνητα της Ασφάλειας και παρέμβαση της Εισαγγελίας ώστε να σταματήσουν στα σχολεία οι κινητοποιήσεις των μαθητών. Η οργάνωση της ΚΝΕ τονίζει ότι «οι κινητοποιήσεις των μαθητών προέκυψαν μέσα από μαζικές διαδικασίες και συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία τους, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους τόσο στο νέο νομοσχέδιο που αφορά την Παιδεία, όσο και στα συνολικά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ και των συμμάχων τους». Αφού καταγγέλλει τις απαράδεκτες τακτικές εναντίον των αγώνων, καλεί τους μαθητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους από κοινού με γονείς κι εκπαιδευτικούς και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο το πρωί, στην πλατεία Πάρκου.

Δράσεις εκπαιδευτικών στα Επτάνησα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τετάρτη η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και απαίτησαν το πολύ 20 μαθητές ανά τμήμα και λειτουργία όλων των υπαρχόντων τμημάτων και κατευθύνσεων σε κάθε σχολείο. Τόνισαν ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν πλεονάζει και ζήτησαν να γίνει εξαρχής η διαδικασία των τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ «ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας δήλωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και των νόμων για να μη μείνουν συνάδελφοι και εκτιμά ότι τοπικά δε θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα. Καμία δέσμευση, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αναλάβει ούτε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση θα εγκρίνει τα υφιστάμενα τμήματα ούτε ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις και νέος γύρος σε διαθεσιμότητες - απολύσεις. Τέλος, για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί σχετικά με τις τοποθετήσεις, ανέφερε ότι μπορεί να γίνουν επιμέρους διορθώσεις».

Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη μαθήματα λαϊκής αλληλεγγύης. Το ΔΣ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους απέναντι στους μαθητές των λαϊκών οικογενειών που βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη 5-9 μ.μ. στο 2ο Λύκειο και στην πρώτη συγκέντρωση θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμά τους.

Επίσης, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου κάνει τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 2 μ.μ. σήμερα Παρασκευή και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 π.μ. στα γραφεία της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στις προσπάθειες να φτιαχτούν υπερμεγέθη τμήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ