ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για την εισαγωγή του ευρώ

Χρήσιμες οδηγίες για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής το ευρώ, κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με  εγκύκλιό του στις αρμόδιες υπηρεσίες και ενδιαφερόμενους φορείς

Οδηγίες που ενδιαφέρουν άμεσα τις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) αλλά και όλους τους ιδιώτες, σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του ευρώ, κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, στις υπηρεσίες του δημόσιου και άλλους φορείς. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις διατάξεις για την εισαγωγή του ευρώ, περιλαμβάνεται και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, που έχει ως εξής:

  • Το μεταβατικό στάδιο για την Ελλάδα θα διαρκέσει ένα μόνο χρόνο. Αρχίζει την 1.1.2001 και και θα λήξει στις 31.12.2001. Για ολόκληρο το 2001 το ευρώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει μόνον σε λογιστική μορφή.
  • Την 1.1.2002 ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη της ζώνης και στην Ελλάδα η κυκλοφορία του ευρώ. Παράλληλα με την κυκλοφορία του ευρώ, για ένα ακόμη δίμηνο - ήτοι μέχρι τις 28 Φλεβάρη του 2002 - θα κυκλοφορούν και τα εθνικά νομίσματα και βεβαίως η δραχμή. Ομως, από την 1η Μάρτη του 2002 όλα τα εθνικά νομίσματα θα αποσυρθούν αλλά θα μπορούν να αντικατασταθούν με το ευρώ για αρκετούς μήνες ακόμη.

Η ισοτιμία μετατροπής, η λεγόμενη «κλειδωμένη ισοτιμία» ορίστηκε στις 340,750 δραχμές = 1 ευρώ. Κάθε μετατροπή, είτε αυτή γίνει το 2001 είτε αργότερα, καθώς και κάθε άλλη που ανάγεται σε προηγούμενα χρόνια πριν από την ισχύ του ευρώ, γίνεται με τον εξής τρόπο:

  • Από δρχ. σε ευρώ διαίρεση με τη σταθερή ισοτιμία, τις 340,750
  • Από ευρώ σε δρχ. πολλαπλασιασμό με τη σταθερή ισοτιμία (340,750).

Κάθε μετατροπή νομισμάτων εκτός ζώνης ευρώ (π.χ. του δολαρίου) υποχρεωτικά γίνεται μέσω ευρώ. Είναι ευνόητο ότι η διακύμανση, για παράδειγμα του δολαρίου, θα εξακολουθήσει να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι τράπεζες δε θα πάρουν προμήθειες για τη μετατροπή των δραχμών σε ευρώ. Πάντως, τα νομισματικά ποσά που προκύπτουν από τις μετατροπές στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω, ή προς τα κάτω ανάλογα με το πού βρίσκεται η πλησιέστερη υποδιαίρεση.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών διασαφηνίζεται ότι τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή οι επιχειρήσεις μορφής ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κλπ.) έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το ευρώ από την 1η Γενάρη του 2001 για την τήρηση των βιβλίων τους, την έκδοση στοιχείων, την υποβολή των δηλώσεών κλπ., αφού προηγουμένως υποβάλουν σχετικές δηλώσεις στις ΔΟΥ.

Από το 2001 αρχίζει και η υποχρέωσηδιπλής αναγραφής των τιμώνσε δραχμές και σε ευρώ, αποκλειστικά για λόγους εξοικείωσης των συναλλασσόμενων. Η υποχρέωση αυτή αρχίζει την 1.1.2001 για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 και πάνω άτομα, ενώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα η υποχρέωση διπλής αναγραφής των τιμών αρχίζει την 1η Μάρτη του 2001. Εννοείται ότι η διπλή αναγραφή των τιμών θα σταματήσει στις 28 Φλεβάρη του 2002, μαζί με την ακύρωση της δραχμής σαν μέσου ανταλλαγής.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινά ο καινούριος γύρος του τζόγου;

  Ανοδο 5,7% σημείωσε χτες ο Γενικός Δείκτης. Πάνω από 17% η αύξηση των τελευταίων ημερών

Ενας νέος κύκλος χρηματιστηριακού τζόγου φαίνεται να έχει ξεκινήσει στην οδό Σοφοκλέους, όπου χτες παρουσιάστηκε έντονη ανοδική πορεία των τιμών για το σύνολο σχεδόν των μετοχικών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ένα άλμα της τάξης του 5,7% και έκλεισε στις 3.733 μονάδες καλύπτοντας, ωστόσο ένα πολύ μικρό μέρος από τις απώλειες που έχουν σημειωθεί μέσα στο χρόνο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την πορεία των τιμών τις τελευταίες μέρες ως αρχή για κάποιο επικείμενο «ράλι» της Σοφοκλέους, εκτίμηση που σε κάθε περίπτωση είναι εντελώς αυθαίρετη. Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι ακόμα και ύποπτες, αφού οι φορείς τους τις συνδέουν με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ή πολύ περισσότερο στην κυβερνητική απόφαση να επιτρέπει στις εταιρίες να «μοιράζουν» τις χρηματιστηριακές τους ζημιές στους ισολογισμούς τους πέραν του χρόνου χρήσης. Οπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, ο μεν πρωθυπουργός το μόνο που έκανε είναι να επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση του αντιλαϊκού της προγράμματος, ενώ η λογιστική ρύθμιση για τις χρηματιστηριακές ζημιές, μάλλον θα διευκόλυνε παραπέρα πτώση των τιμών και όχι την άνοδα. Οπως εξηγούν μάλιστα αρμόδιοι παρατηρητές, πρόβλημα για τις επιχειρήσεις θα υπήρχε στο βαθμό που θα ήταν υποχρεωμένες να συμπεριλάβουν τις ζημιές τους σε ένα οικονομικό έτος. Η εφημερίδα μας βέβαια, όπως και κάθε σοβαρός παρατηρητής, δεν είναι σε θέση να διατυπώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για την όποια πορεία των μετοχών. Εκείνο όμως που με κάθε ευκαιρία σημειώνει είναι ότι και ουδείς άλλος -πέραν εκείνων που με τα κεφάλαια των δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που κατέχουν υπαγορεύουν και καθορίζουν το όλο παιχνίδι- μπορούν να εκφράσουν την όποια βάσιμη εκτίμηση για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και τη μεσοπρόθεσμη, προοπτική των χρηματιστηριακών τιμών. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και 14 μήνες το μόνο που κάνουν όλοι αυτοί οι αναλυτές είναι να... αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων η εικόνα είναι η εξής: Στις 29 του Νοέμβρη ο Γενικός Δείκτης έπεσε στο κατώτερο επίπεδο του 2000, τις 3.165 μονάδες. Από εκείνη τη συνεδρίαση μέχρι και χτες σημείωσε συνολική αύξηση της τάξης του 17-18%. Για δεκάδες μετοχές η άνοδος είναι αισθητά μεγαλύτερη, αφού παρουσίασαν «κέρδη» μεγαλύτερα του μέσου όρου. Ωστόσο, ακόμα και χτες ο Γενικός Δείκτης ήταν κατά 35,6% «πιο κάτω» από τα επίπεδα της 3ης του Γενάρη, πρώτη μέρα των φετινών συναλλαγών της οδού Σοφοκλέους.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση αυξημένος ήταν και ο τζίρος των συναλλαγών που έφτασε τα 125,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών αυξάνει όταν αυξάνονται και οι τιμές υποδηλώνει ότι πολλοί «επενδυτές», παρά το κλίμα που υπάρχει στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, περιμένουν καρτερικά να πουλήσουν τα «χαρτιά» τους σε κάποια πιο υψηλά επίπεδα. Από τις 358 μετοχές που διακινήθηκαν χτες, οι 340 σημείωσαν άνοδο, 12 παρουσίασαν κάμψη και 6 μετοχές έμειναν αμετάβλητες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Διευκρινίσεις για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Τη διαβεβαίωση ότι τα χιλιάδες εορταστικά δενδρύλλια που κατακλύζουν κάθε χρόνο την αγορά δεν παράγονται από τα ελληνικά δάση, δίνει με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας.

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, ένα μέρος (το μικρότερο) των χριστουγεννιάτικων δέντρων εισάγεται από το εξωτερικό και το μεγαλύτερο μέρος παράγεται από συγκεκριμένες πηγές της χώρας μας που είναι: Ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, ιδιωτικά καστανοτεμάχια και καστανοπερίβολα και ιδιωτικοί δασωμένοι αγροί - συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης.

Μια επιστολή με πολλά ερωτηματικά

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Τοπικού Εργασιακού Συμβουλίου της Διεύθυνσης Περιφέρειας Νήσων (ΤΕΣ/ΔΠΝ) της ΔΕΗ, με αφορμή δημοσίευμα που είχε ο «Ρ» την προηγούμενη Πέμπτη και σύμφωνα με το οποίο εγείρονται ερωτηματικά γύρω από την τοποθέτηση δύο αεροστροβίλων, στην Κω και τη Μύκονο, για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι εν λόγω παράγοντες με επιστολή τους προς την εφημερίδα μας σημειώνουν:

«Οπως πολύ καλά γνωρίζετε το ΤΕΣ/ΔΠΝ ουδέποτε ήρθε σε επαφή με την έγκριτη εφημερίδα σας για οποιαδήποτε καταγγελία. Παρακαλούμε λοιπόν να διευκρινίσετε με νέα δημοσίευση στην εφημερίδα σας και στην ίδια σελίδα και χώρο ποια είναι η πραγματική πηγή της καταγγελίας που έχετε για το ανυπόγραφο άρθρο "Η ΔΕΗ πλήρωσε τζάμπα αεροστροβίλους". Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασόμεθα παντός νόμιμου δικαιώματός μας».

Δε γνωρίζουμε αν και τι είδους πιέσεις ασκήθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ προς τους υπογράφοντες την επιστολή, ώστε να επιδείξουν τέτοια σπουδή για το δημοσίευμα, να προβάλουν τέτοιου είδους παραλογισμούς ως αιτήματα και να διατυπώνουν επιφυλάξεις περί των δικαιωμάτων τους. Αυτά είναι θέματα δικά τους κι αντί να προσπαθούν να τα βρουν με τη διοίκηση, ας απευθυνθούν στους συναδέλφους τους για στήριξη.

Βέβαια, το ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι «η πραγματική πηγή της καταγγελίας» (η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο την εφημερίδα μας και όχι τους επιστολογράφους), αλλά το περιεχόμενο του σχετικού ρεπορτάζ. Αντί λοιπόν να στέλνουν επιστολές που τους εκθέτουν, καλύτερα θα ήταν να απαντήσουν οι ίδιοι επί της ουσίας. Με δυο λόγια: Είναι σωστό ή λάθος ότι η ΔΕΗ έναντι 500 εκατομμυρίων ανέθεσε στην εταιρία GRE - TEX POWER να τοποθετήσει δύο αεροστροβίλους μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη; Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η παράδοση στη Μύκονο έγινε στις 14 Αυγούστου και τις υπόλοιπες μέρες του μήνα λειτούργησε μόνο για 15 ώρες; Ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα ότι στην Κω η τοποθέτηση έγινε περί τα τέλη Αυγούστου; Αληθεύει ή όχι ότι από τις αρχές του Ιούλη ακόμα και ενώ είχαν παραβιαστεί τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης η ΔΕΗ με εντολή πληρωμής κατέβαλε περί τα 150 εκατομμύρια στην εταιρία;

Τέλος, αντί να ψάχνουν να βρουν πώς η πληροφορία έφτασε στο «Ρ», ας απαντήσουν επί της ουσίας ποια είναι η θέση του ΤΕΣ/ΔΠΝ για το συγκεκριμένο θέμα και πώς οι ίδιοι αξιολογούν τέτοιες μεθοδεύσεις που τελικά προκαλούν ακόμα περισσότερα προβλήματα σ' αυτά που ήδη έχει η ΔΕΗ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ