Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινά ο καινούριος γύρος του τζόγου;

  Ανοδο 5,7% σημείωσε χτες ο Γενικός Δείκτης. Πάνω από 17% η αύξηση των τελευταίων ημερών

Ενας νέος κύκλος χρηματιστηριακού τζόγου φαίνεται να έχει ξεκινήσει στην οδό Σοφοκλέους, όπου χτες παρουσιάστηκε έντονη ανοδική πορεία των τιμών για το σύνολο σχεδόν των μετοχικών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ένα άλμα της τάξης του 5,7% και έκλεισε στις 3.733 μονάδες καλύπτοντας, ωστόσο ένα πολύ μικρό μέρος από τις απώλειες που έχουν σημειωθεί μέσα στο χρόνο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την πορεία των τιμών τις τελευταίες μέρες ως αρχή για κάποιο επικείμενο «ράλι» της Σοφοκλέους, εκτίμηση που σε κάθε περίπτωση είναι εντελώς αυθαίρετη. Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι ακόμα και ύποπτες, αφού οι φορείς τους τις συνδέουν με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ή πολύ περισσότερο στην κυβερνητική απόφαση να επιτρέπει στις εταιρίες να «μοιράζουν» τις χρηματιστηριακές τους ζημιές στους ισολογισμούς τους πέραν του χρόνου χρήσης. Οπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, ο μεν πρωθυπουργός το μόνο που έκανε είναι να επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση του αντιλαϊκού της προγράμματος, ενώ η λογιστική ρύθμιση για τις χρηματιστηριακές ζημιές, μάλλον θα διευκόλυνε παραπέρα πτώση των τιμών και όχι την άνοδα. Οπως εξηγούν μάλιστα αρμόδιοι παρατηρητές, πρόβλημα για τις επιχειρήσεις θα υπήρχε στο βαθμό που θα ήταν υποχρεωμένες να συμπεριλάβουν τις ζημιές τους σε ένα οικονομικό έτος. Η εφημερίδα μας βέβαια, όπως και κάθε σοβαρός παρατηρητής, δεν είναι σε θέση να διατυπώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για την όποια πορεία των μετοχών. Εκείνο όμως που με κάθε ευκαιρία σημειώνει είναι ότι και ουδείς άλλος -πέραν εκείνων που με τα κεφάλαια των δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που κατέχουν υπαγορεύουν και καθορίζουν το όλο παιχνίδι- μπορούν να εκφράσουν την όποια βάσιμη εκτίμηση για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και τη μεσοπρόθεσμη, προοπτική των χρηματιστηριακών τιμών. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και 14 μήνες το μόνο που κάνουν όλοι αυτοί οι αναλυτές είναι να... αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων η εικόνα είναι η εξής: Στις 29 του Νοέμβρη ο Γενικός Δείκτης έπεσε στο κατώτερο επίπεδο του 2000, τις 3.165 μονάδες. Από εκείνη τη συνεδρίαση μέχρι και χτες σημείωσε συνολική αύξηση της τάξης του 17-18%. Για δεκάδες μετοχές η άνοδος είναι αισθητά μεγαλύτερη, αφού παρουσίασαν «κέρδη» μεγαλύτερα του μέσου όρου. Ωστόσο, ακόμα και χτες ο Γενικός Δείκτης ήταν κατά 35,6% «πιο κάτω» από τα επίπεδα της 3ης του Γενάρη, πρώτη μέρα των φετινών συναλλαγών της οδού Σοφοκλέους.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση αυξημένος ήταν και ο τζίρος των συναλλαγών που έφτασε τα 125,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών αυξάνει όταν αυξάνονται και οι τιμές υποδηλώνει ότι πολλοί «επενδυτές», παρά το κλίμα που υπάρχει στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, περιμένουν καρτερικά να πουλήσουν τα «χαρτιά» τους σε κάποια πιο υψηλά επίπεδα. Από τις 358 μετοχές που διακινήθηκαν χτες, οι 340 σημείωσαν άνοδο, 12 παρουσίασαν κάμψη και 6 μετοχές έμειναν αμετάβλητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ