Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγές για τον ΕΦΕΤ

Από το μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατέθεσαν προχτές προσφυγές (αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης) ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, ζητώντας την ακύρωση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, με την οποία η χώρα μας εναρμονίζεται στην κοινοτική οδηγία για την υγιεινή των τροφίμων.

Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι η κοινή υπουργική απόφαση για τους όρους παρασκευής και ελέγχου των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και προσθετικών των ζωοτροφών, αλλά και ο νόμος του 1999 για τη σύσταση του ΕΦΕΤ δημιουργούν «απαράδεκτες υπερκαλύψεις» στους αρμόδιους φορείς. Εξάλλου, τα πυρά όλων των αρμόδιων φορέων δέχτηκε ο ΕΦΕΤ, ότι δηλαδή είναι ένα γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός φορέας.

Η κυριότερη σύγκρουση και αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων δημιουργείται μεταξύ του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΦΕΤ. Στην ίδια προσφυγή αναφέρουν οι προσφεύγοντες ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΦΕΤ είναι παράνομος και αντισυνταγματικός και δημιουργεί σύγχυση στις υπηρεσίες του δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην ενεργείται ουσιαστικός έλεγχος στα τρόφιμα και «οι καταναλωτές να είναι και να αισθάνονται πλήρως ανυπεράσπιστοι».

Η Ενωση Κτηνιάτρων αναφέρει ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατη η εκτέλεση των υπηρεσιών που τους έχουν ανατεθεί, ενώ ο Σύλλογος Χημικών ισχυρίζεται ότι με την ίδρυση του ΕΦΕΤ, όπως προβλέπεται να λειτουργήσει, βλάπτεται η λειτουργία του Γενικού Χημείου του Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ