ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
«Δεν έπραξαν αδίκημα» 115 αγρότες

Την παραγραφή των αδικημάτων, με βάση το νόμο που ψήφισε η Βουλή, για τους 115 αγρότες της Επαρχίας Λιβαδειάς αποφάσισε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λιβαδειάς.

Οι 115 αγωνιστές αγρότες βαρύνονταν, όπως και χιλιάδες άλλοι συναγωνιστές τους, με τη γνωστή κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Μετά και τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς, συνολικά 324 αγρότες της περιοχής έχουν απαλλαχτεί των κατηγοριών τους τελευταίους δύο μήνες.

ΕΦΕΤ
Επικίνδυνα ... «μουγκρίσματα»

Η πρόεδρος του ΕΦΕΤ προέτρεψε τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν μοσχαρίσιο κρέας, γιατί δεν ...προλαβαίνουν (!) να κινδυνεύσουν και τα μικρά παιδιά να μην το  περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους, γιατί δε χάνουν και τίποτα!

Προχωρημένες ...ιδέες για την προστασία ή, κατά την «εκσυγχρονιστική» κυβερνητική εκδοχή, την αυτοπροστασία, των καταναλωτών, «ξαμόλησε» χτες από τα ερτζιανά η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χρ. Παπανικολάου, με αφορμή το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων». Η επικεφαλής του φορέα που δημιούργησε η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για τον έλεγχο, υποτίθεται, των τροφίμων, μιας και το «μαγαζί» της δεν έχει κανένα, μα κανένα, ελεγκτικό έργο να επιδείξει, έχει αναλάβει να μοιράζει αφειδώς συμβουλές προς τους καταναλωτές. Και, κατά πώς φαίνεται, χτες βρέθηκε να είναι σε μέρα υπέρτατης «εκσυγχρονιστικής» έμπνευσης... Σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό «Φλας», αναφερόμενη στο πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ ισχυρίστηκε πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να καταναλώνουν μοσχαρίσιο κρέας. Γιατί έκανε αυτό το διαχωρισμό; Γιατί, κατά τη συλλογιστική της, η επώαση της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας διαρκεί περισσότερα από 15 χρόνια. Οπότε, κατά την «ανθρωπιστική» προφανώς λογική της Χρ. Παπανικολάου, οι ηλικιωμένοι δε θα προλάβουν να μάθουν, αν θα αρρωστήσουν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, οπότε ...δε χρειάζεται να ανησυχούν!

Ομως, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ σκέφτηκε και τα κενά που αφήνει ο παραπάνω συλλογισμός της. Ετσι, πρόσθεσε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να τρώνε μοσχαρίσιο κρέας. Μπορούνε, δηλαδή, να ζήσουν και να μεγαλώσουν χωρίς αυτό. Και μπορούνε, επίσης, να τρώνε άφοβα όλες τις άλλες τροφές, που κυκλοφορούν στην αγορά, μιας και ο ΕΦΕΤ της Χρ. Παπανικολάου τις έχει ...ελέγξει και έτσι η ελληνική κυβέρνηση τις θεωρεί ...ασφαλείς.

Πάντως, η Χρ. Παπανικολάου άφησε ένα κενό στο μεσαίο χώρο των καταναλωτών. Τι θα πρέπει να κάνουν οι έφηβοι και οι μεσήλικες; Θα μπορούν να τρώνε μοσχαράκι ή θα ζουν με το δίλημμα: «Αν φάμε μπορεί να αρρωστήσουμε μετά από 15 χρόνια, αν πάλι δε φάμε, στερηθούμε το μοσχαράκι, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό; Αλλη μια απορία, πάντως, είναι πώς η πρόεδρος του ΕΦΕΤ δεν πήρε είδηση ότι το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ «ξετρέλανε» τις «τρελές αγελάδες» και ότι οι Ελληνες καταναλωτές μπορούν να τρώνε ανενόχλητα ...εισαγόμενο μοσχαρίσιο - βοδινό κρέας από της βόρειες χώρες της ΕΕ και T-bone steak Γαλλίας.

Η πρόεδρος του ΕΦΕΤ επίσης, στο χτεσινό «δελτίο» συμβουλών, ξέχασε μάλλον να επαναλάβει το νέο κυβερνητικό σλόγκαν: Να προσέχουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν και τι τρώνε. Μάλλον ...δε θα έτυχε να ακούσει από τα ερτζιανά τις σχετικές δηλώσεις, που έκαναν τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός και ο υφυπουργός Γεωργίας, καθώς επίσης και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τύπου. Και φαίνεται ότι δεν την ...προβλημάτισε καθόλου η προχτεσινή δήλωση του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη, ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν τις σφραγίδες που φέρουν τα σφάγια στα κομμάτια του κρέατος που αγοράζουν. Τι έγινε εδώ; Εβγαλε καμιά υπουργική απόφαση η κυβέρνηση, που υποχρεώνει κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ να σφραγίζουν όλα τα κομμάτια κρέατος και τους κιμάδες και ...για λόγους «εκσυγχρονιστικού» τακτ, δεν ανακοινώθηκε; Και οι σφραγίδες που μπαίνουν στα σφάγια αποτελούν εγγύηση ποιότητας και υγείας κατά την κυβέρνηση και την πρόεδρο του ΕΦΕΤ; `Η, μήπως η πρόεδρος του ΕΦΕΤ θα προτείνει στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα κρέατα με σφραγίδες, γιατί το μελάνι μπορεί να αποδειχθεί ανθυγιεινό;..

Με όσα ευτράπελα συμβαίνουν, στην ΕΕ και την Ελλάδα, τελικά το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: «Τι είναι τελικά πιο επικίνδυνο για τους καταναλωτές»; Οι «τρελές αγελάδες» ή οι χτεσινές απαράδεκτες δηλώσεις της - διορισμένης από την κυβέρνηση Σημίτη - προέδρου του ΕΦΕΤ;

Προσφυγές για τον ΕΦΕΤ

Από το μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατέθεσαν προχτές προσφυγές (αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης) ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, ζητώντας την ακύρωση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, με την οποία η χώρα μας εναρμονίζεται στην κοινοτική οδηγία για την υγιεινή των τροφίμων.

Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι η κοινή υπουργική απόφαση για τους όρους παρασκευής και ελέγχου των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και προσθετικών των ζωοτροφών, αλλά και ο νόμος του 1999 για τη σύσταση του ΕΦΕΤ δημιουργούν «απαράδεκτες υπερκαλύψεις» στους αρμόδιους φορείς. Εξάλλου, τα πυρά όλων των αρμόδιων φορέων δέχτηκε ο ΕΦΕΤ, ότι δηλαδή είναι ένα γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός φορέας.

Η κυριότερη σύγκρουση και αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων δημιουργείται μεταξύ του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΦΕΤ. Στην ίδια προσφυγή αναφέρουν οι προσφεύγοντες ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΦΕΤ είναι παράνομος και αντισυνταγματικός και δημιουργεί σύγχυση στις υπηρεσίες του δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην ενεργείται ουσιαστικός έλεγχος στα τρόφιμα και «οι καταναλωτές να είναι και να αισθάνονται πλήρως ανυπεράσπιστοι».

Η Ενωση Κτηνιάτρων αναφέρει ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατη η εκτέλεση των υπηρεσιών που τους έχουν ανατεθεί, ενώ ο Σύλλογος Χημικών ισχυρίζεται ότι με την ίδρυση του ΕΦΕΤ, όπως προβλέπεται να λειτουργήσει, βλάπτεται η λειτουργία του Γενικού Χημείου του Κράτους.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειώσεις από χτες τα μεσάνυχτα

Αισθητές - μετά από μια περίοδο συνεχών αυξήσεων - μπορούν να χαρακτηριστούν οι χθεσινές μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύουν από τα περασμένα μεσάνυχτα. Βέβαια, οι χθεσινές μειώσεις σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στις «φιλολαϊκές» προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, που «έπεσε» κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, αλλά και στην ισοτιμία δραχμής - δολαρίου. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις είναι κατά 12,2 δραχμές το λίτρο για τη σούπερ, 12,4 για την αμόλυβδη, 11,4 για το πετρέλαιο κίνησης και 13 δραχμές το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοινώθηκαν χθες, οι τιμές των υγρών καυσίμων ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 251 δρχ./λίτρο, αμόλυβδη 241,6, πετρέλαιο κίνησης 240,3 και πετρέλαιο θέρμανσης 142,9. Α` Ζώνη: σούπερ 255,9, αμόλυβδη 246,5, πετρέλαιο κίνησης 245,3 και θέρμανσης 145,9. Β` Ζώνη: σούπερ 258,9, αμόλυβδη 249,5, πετρέλαιο κίνησης 248,3 και θέρμανσης 148,9. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 260,9, αμόλυβδη 251,5, πετρέλαιο κίνησης 250,3 και θέρμανσης 151,9. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 251,1, αμόλυβδη 242,7, πετρέλαιο κίνησης 242,3 και θέρμανσης 145,4.

Συνέδριο για το venture capital

Ο νεοσύστατος, στην Ελλάδα, θεσμός του venture capital, είναι το κυρίαρχο θέμα του φετινού χρηματο-οικονομικού πολυσυνέδριου Money Show- Θεσσαλονίκη 2000, που θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 9-10 Δεκέμβρη στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY της Θεσσαλονίκης, με οργανωτές το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), την εταιρία «Organotecnica» και την ERICCSON HELLAS. Ο κυριότερος λόγος για την επιλογή του θέματος του συνεδρίου - που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου - είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις επενδύσεις στον τομέα αυτό, σε σχέση με τις ΗΠΑ (το 1999 οι επενδύσεις σε venture capital στην ΕΕ ανήλθαν μόλις σε 11.479 δισ. ευρώ) σε σχέση με τις ΗΠΑ (όπου πέρσι επενδύθηκαν 43.668 δισ. ευρώ).

Επειδή η νέα αυτή μορφή χρηματοδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας, καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για την ανάπτυξη του θεσμού αυτού στις χώρες της ΕΕ, στα πλαίσια του γενικότερου ανταγωνισμού μεταξύ του ευρωπαϊκού και αμερικανικού καπιταλισμού. Πέραν των επιχειρηματιών και των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, το «παρών» στη διοργάνωση αναμένεται να δώσουν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χ. Πάχτας, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Π. Αλεξάκης, ο επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ, Π. Βοϊλής, ακαδημαϊκοί, διευθυντές εφημερίδων κ.ά.

Κι αυτοί συνεδριάζουν...

Στις συνεδριάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης «πνίγεται» το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων». Υποτίθεται ότι πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 20 και 21 Νοέμβρη προηγήθηκε η συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής και οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν.

Ομως στη σύνοδο του προηγούμενου Συμβουλίου, αποφασίστηκε να ξανασυνεδριάσουν η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή - μάλιστα μέσα σε 15 μέρες συνεδρίασε δύο φορές - και η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, για να ακολουθήσουν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε προχτές. Εκεί, με λίγα λόγια, αποφασίστηκε να ξανασυνεδριάσει η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή στις 12 του Δεκέμβρη, για να καθορίσει τις... τεχνικές λεπτομέρειες και στη συνέχεια η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στις 15/1/2001. Μετά, προφανώς, θα ξαναεπιληφθεί του θέματος η Κομισιόν και εξυπακούεται το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και ούτω καθεξής.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι μηχανισμοί των Βρυξελλών στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών της ΕΕ και των ΗΠΑ, συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν χωρίς να αποφασίζουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των καταναλωτών, με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων μέσω ατέρμονων διαδικασιών, ωσότου ξεχαστεί το πρόβλημα: Στην προκειμένη περίπτωση αυτό των «τρελών αγελάδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ