ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΕΞΙ»
Κοινό ανακοινωθέν και νέος γύρος συνομιλιών

ΓΕΝΕΥΗ.--

Με ένα κοινό ανακοινωθέν, που επιβεβαιώνει το καλό κλίμα που επικράτησε καθώς είναι η πρώτη φορά που δεν εκδίδονται διαφορετικές ανακοινώσεις, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συνομιλίες της «ομάδας των 6» (των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στο ανακοινωθέν προαναγγέλλεται νέος γύρος διήμερων συνομιλιών στις 7 - 8 Νοέμβρη, τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συμφώνησαν να γίνουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις πριν τις διήμερες συνομιλίες προκειμένου να συζητηθούν οι διαφορές και πρακτικά βήματα και σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εξετάσουν σοβαρά την πρόταση που κατέθεσε η ιρανική αντιπροσωπεία.

Το ακριβές περιεχόμενο της ιρανικής πρότασης δεν έχει γνωστοποιηθεί. Εντούτοις, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκσι, που ηγείται των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν αποκλείει κατηγορηματικά ούτε την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων ούτε το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά θεωρεί ότι αυτά είναι μέτρα που αφορούν στο τέλος της διαδικασίας διαλόγου, μια τελική συμφωνία και όχι προϋποθέσεις. Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε εκ νέου το Ισραήλ επιμένοντας ότι το Ιράν επιδιώκει να παραπλανήσει.

Για «εποικοδομητικές, ουσιαστικές» συνομιλίες έκανε λόγο η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των «6», η εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ, Κάθριν Αστον, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά «οι συνομιλίες κοιτάζουν προς το μέλλον». Ανάλογους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα οδηγήσουν σε έναρξη νέας φάσης στη σχέση του Ιράν με τη Δύση» και «θα βοηθήσουν σε επίλυση αυτής της άχρηστης κρίσης». Εκπρόσωπος του πρόεδρου Ομπάμα επίσης είπε ότι στην «πρόταση του Ιράν υπάρχει μια σοβαρότητα που δεν είχαμε δει ποτέ πριν». Αμερικανοί αξιωματούχοι και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ αλλά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εμφανίζονταν «συγκρατημένα αισιόδοξοι» δηλώνοντας ότι «έγινε όντως πρόοδος, αλλά τίποτε δεν εγγυάται πως αυτό θα συνεχιστεί και στις επόμενες συναντήσεις». Πάντως, Βρετανία και Ιράν επιβεβαίωσαν ότι εντός δύο εβδομάδων θα διοριστούν εκατέρωθεν επιτετραμμένοι.

ΗΠΑ
Προσωρινή συμφωνία στο παραπέντε

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί χτες αργά το απόγευμα στο Κογκρέσο με την οποία φαίνεται πως εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα έως τις 15 Γενάρη και η αύξηση του κρατικού δανεισμού έως τις 7 Φλεβάρη (σήμερα το χρέος βρίσκεται 16,7 τρισ. δολάρια). Στο ενδιάμεσο θα επιχειρηθεί η εξεύρεση μιας νέας συμφωνίας που θα καλύπτει το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού για όλη τη νέα οικονομική χρονιά που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη, οπότε αναμένονται νέοι διαξιφισμοί, κόντρες και παζάρια ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που εκπροσωπούνται στα δύο αστικά κόμματα στις ΗΠΑ (και στα δύο, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, και κάποιες φορές το ίδιο τμήμα και στα δύο).

Σύμφωνα με δηλώσεις του (Δημοκρατικού) επικεφαλής της Γερουσίας Χάρι Ριντ, η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών της μειοψηφίας, παρά τις πρότερες έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων του λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού». Στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση από τη Γερουσία (όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) και κατόπιν θα τεθεί για υπογραφή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Από κει και πέρα θα συσταθεί από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου επιτροπή για τη σύνταξη νέου προϋπολογισμού οπότε θα πρέπει να συμφωνηθούν οι κρατικές δαπάνες για δεκάδες τομείς του δημοσίου, όπως για την άμυνα, την εκπαίδευση, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθώς και τις πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, περίθαλψης και ασφάλισης.

ΣΥΡΙΑ
Προχωρούν οι επιθεωρήσεις, κλιμακώνονται οι μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντεκα από τις 20 συριακές εγκαταστάσεις με χημικά όπλα έχουν ήδη επισκεφτεί οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ενώ σκληρότατες μάχες μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Χτες, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μία ακόμη πόλη στρατηγικής σημασίας νοτίως της πρωτεύουσας, την Μπουντέινα, καθώς προσπαθεί να απεγκλωβίσει τη Δαμασκό από περιοχές υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο. Στην ίδια περιοχή συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην, ιερή για τους σιίτες, Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, όπου αντικαθεστωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι μάχονται και ένοπλοι της λιβανικής «Χεζμπολάχ», που μάλιστα έχουν σημαντικές απώλειες. Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ντεράα (νότος) όταν λεωφορείο έπεσε σε νάρκη ενώ περισσότεροι από 41 φέρεται να είναι οι νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις μισθοφόρων των ισλαμιστικών «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και «Μέτωπο αλ Νούσρα» με Κούρδους πολιτοφύλακες στην περιοχή Χασάκα, στα βορειοανατολικά.

Την ίδια ώρα, 70 μικρές αντικαθεστωτικές οργανώσεις στο νότο, αρκετές με ισλαμιστική χροιά αλλά όχι όλες, σε ανακοίνωση δηλώνουν ότι «δεν θεωρούν εκπρόσωπό τους» την «Εθνική Συριακή Συμμαχία», ακολουθώντας το παράδειγμα 13 ισλαμιστικών οργανώσεων στο βορρά. Η αμερικανική διπλωματία, πάντως, ισχυριζόταν χτες ότι «βρίσκεται κοντά στο να πείσει» μια «σημαντική αντικαθεστωτική οργάνωση» να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο της Γενεύης για πολιτική λύση, με δεδομένο ότι η «Συμμαχία», προς το παρόν, αρνείται να το πράξει.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ξεπερνούν τους 150 οι νεκροί του σεισμού

ΜΑΝΙΛΑ.--

Αυξάνονται τα θύματα του φονικού σεισμού των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην επαρχία Μποχόλ των Φιλιππίνων, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Μέχρι στιγμής οι νεκροί υπολογίζονται σε 151, εκ των οποίων οι 141 στην επαρχία Μποχόλ και ακόμα 10 στις επαρχίες Σεμπού και Σικίτζορ, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Ζημιές έχουν υποστεί σειρά από υποδομές, με πρώτο το οδικό δίκτυο, γέφυρες καθώς και πολλά κτήρια, μεταξύ των οποίων ιστορικά κτίσματα, νοσοκομεία, εκκλησίες, ξενοδοχεία και αγορές. Στο Μποχόλ βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων και ζήτησε οι τιμές των τροφίμων να «παραμείνουν σταθερές».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 μετασεισμοί, ενώ το Μποχόλ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό στο 40% της επαρχίας, με προβλήματα και στην υδροδότηση.

ΙΤΑΛΙΑ
Οργή και εμπλοκή με τη σορό ναζί εγκληματία

ΡΩΜΗ.--

Σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης παραμένει το φέρετρο με τη σορό του ναζί εγκληματία Ερικ Πρίμκε, του οποίου η κηδεία και ταφή στην περιοχή Αλμπάνο, λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, αναβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων αντιφασιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων αλλά και παραλίγο συγκρούσεων με μικρή ομάδα νεοναζιστών που μετέβησαν στο σημείο. Τόσο οι πολιτικές όσο και οι θρησκευτικές καθολικές αρχές της Ρώμης έχουν αρνηθεί να τελέσουν την οποιαδήποτε νεκρώσιμη τελετή για τον Πρίμκε και στο Αλμπάνο είχε προσφερθεί να το πράξει μια απόσχιση της καθολικής εκκλησίας.

Το φέρετρο του 100χρονου Πρίμκε φυγαδεύτηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την εκκλησία ενώ έξω μαίνονταν σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιφασίστες διαδηλωτές και άνδρες της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιταλικές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις γερμανικές, προκειμένου η σορός του Πρίμκε να μεταφερθεί στο Βερολίνο, αλλά τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο Πρίμκε ήταν ο αξιωματικός των Ες Ες που έδωσε εντολή για την εκτέλεση 335 αμάχων ως αντίποινα για τη δολοφονία λίγων Γερμανών στρατιωτών, λίγο έξω από τη Ρώμη, το 1944. Ο Πρίμκε μέχρι τέλους ήταν αρνητής του Ολοκαυτώματος και δήλωνε ότι δεν μετανιώνει διόλου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρώμη και οι τελετές για την 70ή επέτειο της σύλληψης και του εκτοπισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς των 1.000 Εβραίων του γκέτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Εξ αυτών, επέζησαν μόνο 16.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

ΡΩΜΗ.--

Ενέκρινε, αργά το βράδυ της Τρίτης, η ιταλική κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του 2014. Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους αλλά με το πρόσχημα της γενικότερης μείωσης των φόρων προχωρεί σε σημαντικές φοροελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, που φθάνουν τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014 - 2016.

Παράλληλα, για την ίδια περίοδο, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μειώσεις σε φόρους για τους εργαζόμενους κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και μείωση των κρατικών δαπανών σε υπουργεία και Δημόσια Διοίκηση κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό, καταρχήν, μεταφράζεται σε «πάγωμα» τουλάχιστον για το 2014 των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περαιτέρω περικοπή των υπερωριών και αναστολή προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Βέβαια, ο πρωθυπουργός, Ε. Λέτα, έσπευσε να συμπληρώσει με ικανοποίηση ότι δεν προβλέπεται καμία περικοπή στον τομέα της Υγείας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς γινόταν συζήτηση για μειώσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του προϋπολογισμού είναι το έλλειμμα της χώρας να φτάσει το 2014 στο 2,5% του ΑΕΠ και να μειωθεί και το χρέος που σήμερα βρίσκεται στο 130%, και στην κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την έντονη αντίδρασή τους στα μέτρα του προϋπολογισμού εξέφρασαν τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, που δήλωσαν ότι για άλλη μια φορά το βάρος καλούνται να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Η Ιταλική Ενωση Βιομηχάνων χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «άτολμο» για την «ανάκαμψη της οικονομίας, αν και στη σωστή κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ