Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προσωρινή συμφωνία στο παραπέντε

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί χτες αργά το απόγευμα στο Κογκρέσο με την οποία φαίνεται πως εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα έως τις 15 Γενάρη και η αύξηση του κρατικού δανεισμού έως τις 7 Φλεβάρη (σήμερα το χρέος βρίσκεται 16,7 τρισ. δολάρια). Στο ενδιάμεσο θα επιχειρηθεί η εξεύρεση μιας νέας συμφωνίας που θα καλύπτει το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού για όλη τη νέα οικονομική χρονιά που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη, οπότε αναμένονται νέοι διαξιφισμοί, κόντρες και παζάρια ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων που εκπροσωπούνται στα δύο αστικά κόμματα στις ΗΠΑ (και στα δύο, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, και κάποιες φορές το ίδιο τμήμα και στα δύο).

Σύμφωνα με δηλώσεις του (Δημοκρατικού) επικεφαλής της Γερουσίας Χάρι Ριντ, η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών της μειοψηφίας, παρά τις πρότερες έντονες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων του λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού». Στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση από τη Γερουσία (όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) και κατόπιν θα τεθεί για υπογραφή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Από κει και πέρα θα συσταθεί από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου επιτροπή για τη σύνταξη νέου προϋπολογισμού οπότε θα πρέπει να συμφωνηθούν οι κρατικές δαπάνες για δεκάδες τομείς του δημοσίου, όπως για την άμυνα, την εκπαίδευση, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθώς και τις πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, περίθαλψης και ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ