Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Οργή και εμπλοκή με τη σορό ναζί εγκληματία

ΡΩΜΗ.--

Σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης παραμένει το φέρετρο με τη σορό του ναζί εγκληματία Ερικ Πρίμκε, του οποίου η κηδεία και ταφή στην περιοχή Αλμπάνο, λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, αναβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων αντιφασιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων αλλά και παραλίγο συγκρούσεων με μικρή ομάδα νεοναζιστών που μετέβησαν στο σημείο. Τόσο οι πολιτικές όσο και οι θρησκευτικές καθολικές αρχές της Ρώμης έχουν αρνηθεί να τελέσουν την οποιαδήποτε νεκρώσιμη τελετή για τον Πρίμκε και στο Αλμπάνο είχε προσφερθεί να το πράξει μια απόσχιση της καθολικής εκκλησίας.

Το φέρετρο του 100χρονου Πρίμκε φυγαδεύτηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την εκκλησία ενώ έξω μαίνονταν σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιφασίστες διαδηλωτές και άνδρες της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιταλικές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις γερμανικές, προκειμένου η σορός του Πρίμκε να μεταφερθεί στο Βερολίνο, αλλά τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο Πρίμκε ήταν ο αξιωματικός των Ες Ες που έδωσε εντολή για την εκτέλεση 335 αμάχων ως αντίποινα για τη δολοφονία λίγων Γερμανών στρατιωτών, λίγο έξω από τη Ρώμη, το 1944. Ο Πρίμκε μέχρι τέλους ήταν αρνητής του Ολοκαυτώματος και δήλωνε ότι δεν μετανιώνει διόλου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρώμη και οι τελετές για την 70ή επέτειο της σύλληψης και του εκτοπισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς των 1.000 Εβραίων του γκέτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Εξ αυτών, επέζησαν μόνο 16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ