ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EΥΡΩΛΙΓΚΑ
Για νέα αρχή στη Ρίγα ο ΠΑΟ

Από τη Λιθουανία και τη Ρίγα αρχίζει σήμερα τη φετινή ευρωπαϊκή του προσπάθεια ο Παναθηναϊκός, που για την πρώτη 1η αγωνιστική του ομίλου στην Ευρωλίγκα (η αυλαία της οποίας άνοιξε χτες με δυο παιχνίδια) αντιμετωπίζει την Λιετούβος (21.45, ΝS3) . Υπενθυμίζεται ότι οι «πράσινοι» συμμετέχουν στον 4ο όμιλο της Α' φάσης με αντιπάλους εκτός της λιθουανικής ομάδας και τις Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ερυθρό Αστέρα, Λοκομοτίβ Κουμπάν και Κάχα Λαμποράλ. Η ελληνική ομάδα, η Μακάμπι και η Κάχα, σύμφωνα με τα προγνωστικά, είναι αυτές που θα παλέψουν για τις τρεις πρώτες θέσεις. Ωστόσο σε μια διοργάνωση όπου οι εκπλήξεις δε λείπουν, τα πάντα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο. Διπλός είναι ο στόχος του «τριφυλλιού» σήμερα, αφού ψάχνει την καλή αρχή αλλά και την ψυχολογική ένεση μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος στις αρχές της εβδομάδας. Κόντρα στην ομάδα που εξασφάλισε τελευταία το εισιτήριό της από τη φάση του προκριματικού γύρου, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη έχουν την ευκαιρία να πετύχουν τους στόχους τους. Χωρίς τον Μάικ Μπράμο στη διάθεσή του, που είναι τραυματίας, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» συνέστησε αυτοσυγκέντρωση, αφού οι πρεμιέρες πάντα κρύβουν εκπλήξεις.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014
Συμπληρώνεται ο χάρτης

Σήμερα θα γίνει - επίσημα - γνωστή η κατάταξη των 8 ομάδων (από την ευρωπαϊκή ζώνη), οι οποίες θα διεκδικήσουν, σε αγώνες μπαράζ, τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια για την τελική φάση του Μουντιάλ 2014.

Ως χτες το βράδυ υπήρχε ένα μπέρδεμα, για την κατάταξη Σουηδίας και Ουκρανίας, μ' ευθύνη της FIFA. Στους ισχυρούς - βάσει των δεδομένων - ήταν η Ουκρανία. Ομως, στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, δημοσιοποιήθηκε πως θα συνυπολογιστούν και τ' αποτελέσματα των αναμετρήσεων Αυγούστου, Σεπτέμβρη. Στην περίπτωση αυτή, στους ισχυρούς ανεβαίνει η Σουηδία και η Ουκρανία υποβιβάζεται στους αδύνατους. Αργότερα διαφοροποιήθηκαν ξανά τα δεδομένα και στους ισχυρούς ανέβαινε η Γαλλία. Τελικά (;) αναρτήθηκε ξανά η βαθμολογία (βάσει κριτηρίων) που έφερνε στους ισχυρούς την Ουκρανία, με στελέχη της FIFA να μιλούν για λάθος.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα λοιπόν, τον όμιλο των ισχυρών απαρτίζουν οι Πορτογαλία, Ελλάδα, Κροατία, Ουκρανία και των αδυνάτων οι Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ισλανδία. Η κλήρωση για τα ζευγάρια θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (21/10) και οι αγώνες 15 και 19/11. Την παρουσία τους στα γήπεδα της Βραζιλίας έχουν εξασφαλίσει (ως πρώτες των ομίλων τους) απ' ευθείας οι Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Βοσνία, Ρωσία και Αγγλία.

Από τις άλλες ζώνες έχουν προκριθεί 11 ομάδες (η διοργανώτρια συμμετέχει χωρίς προκριματικά) και 14 διεκδικούν τα εναπομείναντα επτά εισιτήρια, μέσω των μπαράζ. Από τη Λατινική Αμερική, εκτός της Βραζιλίας, έχουν σφραγίσει το εισιτήριο τους οι Αργεντινή και Κολομβία. Από Ασία/Αυστραλία οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν, Ν. Κορέα. Από Βόρεια/ Κεντρική Αμερική και Καραϊβική οι ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα και Ονδούρα. Στη ζώνη της Αφρικής όλα είναι ανοιχτά, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι 4 αγώνες μπαράζ.

ΒΟΛΕΪ
Αντιδράσεις για την αναβολή

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα εθνικά πρωταθλήματα του βόλεϊ η δεύτερη αναβολή που έδωσε η ΕΟΠΕ επειδή βλέπει πως πολλά από τα γυμναστήρια δεν έχουν άδεια λειτουργίας από τις περιφέρειες. Ετσι, μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνονται ορισμένοι αγώνες και άλλοι να αναβάλλονται, πήρε την απόφαση για την Α1 γυναικών, την Α2 ανδρών και την Α2 γυναικών. Ωστόσο η νέα απόφαση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια αρκετών ομάδων, καθώς η αγωνιστική απραξία δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

SUPER LEAGUE - FOOTBALL LEAGUE
Ερίζουν για τις θέσεις

Σε κουρελόχαρτα (ακόμα μια φορά) μετατρέπουν κανονισμούς και νόμους, τα (αντικρουόμενα) συμφέροντα των ΠΑΕ και των επιχειρηματιών τους σε Super League και Football League. Σε ρόλο διαιτητή βρίσκεται η ΕΠΟ και παρατηρητή η ΓΓΑ. Οι δύο διοργανώτριες και τα μέλη τους διαφωνούν για τον αριθμό των ποδοσφαιρικών εταιρειών που θα προβιβάζονται και υποβιβάζονται.

Η Super League θέλει να προβιβάζονται/υποβιβάζονται δύο ΠΑΕ. Η Football League ζητάει μια περισσότερη (τρεις). Το ΔΣ στην ΕΠΟ (έχει τον τελικό λόγο) χτες δεν αποφάσισε και παρέπεμψε το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του.

«Λεπτομέρεια» της υπόθεσης. Το πρωτάθλημα της Super League βρίσκεται στην 8η αγωνιστική και της Football League στην 4η. Βάσει των υφισταμένων κανονισμών και νόμων, οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα τους πρέπει να έχουν οριστεί πριν την έναρξη των διοργανώσεων... Επίσης αλλαγή τους δεν επιτρέπεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου... Αλλά - μπροστά στα συμφέροντα των ΠΑΕ και των επιχειρηματιών τους - ΕΠΟ και ΓΓΑ δεν κολλάνε σε «λεπτομέρειες».

EURO CUP
Νικηφόρα ξεκίνησε και ο Πανιώνιος

Μετά τον ΠΑΟΚ, και ο Πανιώνιος ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στο Euro Cup, καθώς έστω και δύσκολα επιβλήθηκε στο Ελληνικό της Ραντνίσκι με 77-72 για την 1η αγωνιστική του ομίλου του. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε ένα εντυπωσιακό επιμέρους 26-10 από τα τέλη της τρίτης περιόδου μέχρι και δύο λεπτά πριν το τέλος για να φτάσει στη νίκη. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΑΟΚ για τον δικό του όμιλο επικράτησε στην έδρα του της Μπούντοσνοστ με 85-84.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών, το Σάββατο (19/10) δύο σωματεία, οι Πρωτοπόροι Θεσσαλονίκης και ΕΑΧ Χανίων, με έγγραφο που απέστειλαν στην Ομοσπονδία δήλωσαν την αδυναμία συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας, τη θέση τους στην Α1 Γυναικών έχουν δικαίωμα να καταλάβουν οι επιλαχούσες ομάδες της μεκτής κατάταξης (ηττημένες αγώνων μπαράζ ανόδου) του περσινού πρωταθλήματος της Α2 Γυναικών, που είναι ο Μακεδονικός και ο Κένταυρος Αγριάς Βόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ