ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΒΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ»
Προσπάθεια στοχοποίησης του λαϊκού κινήματος

...και παράλληλης νομιμοποίησης της ταξικής βίας του αστικού κράτους

Στην κυβερνητική προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος, ενόψει των νέων βάρβαρων μέτρων, εντάσσεται και η χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΔ με θέμα «Βία, πολίτες και θεσμοί». Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, και Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, στις ομιλίες τους επιχείρησαν να ταυτίσουν τους μαζικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική με τα εγκλήματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά και την προβοκατόρικη δράση που οργανώνεται και αξιοποιείται από παρακρατικούς και κρατικούς μηχανισμούς, κινούμενοι ουσιαστικά στη γραμμή που έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο Χ. Αθανασίου υποστήριξε ότι «η βία εμφανίστηκε με πολλές μορφές και προκλήθηκε είτε από μεμονωμένους πολίτες είτε από οργανωμένες ομάδες».

Αξιοποιώντας τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη μόνιμη κυβερνητική επωδό, ότι «η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, όποιος και αν την προκαλεί, ανεξαρτήτως πολιτικής, κοινωνικής προέλευσης και συγκυριών (...) Δεν δεχόμαστε το διαχωρισμό μεταξύ "καλής" και "κακής" βίας και την τάση ιδεολογικοποίησης εγκληματικών ενεργειών που θίγουν έννομα αγαθά και τη συνοχή της κοινωνίας».

Ο ίδιος, προσπαθώντας να εξωραΐσει τη βία του αστικού κράτους και να τη νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις αποκρύβοντας τον ταξικό της χαρακτήρα, ισχυρίστηκε: «Ορισμένοι αναφέρονται σε ασαφείς έννοιες, όπως "θεσμική βία", προσπαθώντας να αναιρέσουν την αυτονόητη στο δημοκρατικό πολίτευμα κυριαρχία της Δημοκρατίας επί της τήρησης της τάξης. Την έννοια αυτή δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε, γιατί δεν μπορούμε να απόσχουμε ως κοινωνία και ως κυβέρνηση από την αρχή του Κράτους Δικαίου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε επίσης την ενίσχυση του αντιδραστικού νομικού πλαισίου, καθώς με πρόσχημα την «καταστολή της βίας» ανέφερε ότι τόσο το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», όσο και το υπάρχον νομικό πλαίσιο επανεξετάζονται «κάτω από την οπτική της εναρμόνισης με τα σύγχρονα διεθνή κείμενα και της αξιολόγησης με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μία μέρα μετά την αναφορά του ότι «δεν τελείωσε με τη "17Ν" η τρομοκρατία», επιχείρησε να προσδώσει χαρακτήρα μαζικού φαινομένου στην προβοκατόρικη δράση που αντικειμενικά εξυπηρετεί σχεδιασμούς του κράτους ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Χαρακτηριστικά, ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο της «τρομοκρατίας» σήμερα στη χώρα δεν είναι ίδιο με τη δομή «της "17 Νοέμβρη"», αφού, όπως ισχυρίστηκε, υπάρχει «ένας ευρύτερος χώρος, ο οποίος αριθμεί ορισμένες, λίγες μεν, αλλά χιλιάδες ατόμων, τα οποία φλερτάρουν με την ιδέα μίας εσωτερικής τρομοκρατίας».

Αξιοποιώντας προβοκατόρικες ενέργειες, αλλά και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, κατέληξε στο βολικό για το αστικό σύστημα συμπέρασμα ότι «το γενικό φαινόμενο της βίας στην κοινωνία πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από το γιαούρτι μέχρι το γκαζάκι, μέχρι τη βόμβα. Είναι καιρός να το αντιμετωπίσουμε τώρα».

Συνεχίζονται οι διεργασίες αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας

Εν μέσω ανταγωνισμών για την «πρωτοκαθεδρία» στην επιχείρηση αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας συνεχίστηκαν και χτες οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα της «κεντροαριστεράς», στο φόντο της πρωτοβουλίας των «58» για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές του Μάη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ζήτημα της ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», χαρακτήρισε θετική ενέργεια την «πρωτοβουλία των 58» και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι αντίθετο σε ηγεμονισμούς» και δεν θέλει να «καπελώσει κανένα εγχείρημα». Συγκεκριμένα μιλώντας σε σύσκεψη υπουργών και υφυπουργών που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες άφησε αιχμές για την αρνητική στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, απέναντι στην πρόταση των 58, ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ανοικτό στις προτάσεις και θα συνεχίσει την προσπάθεια», προαναγγέλλοντας παράλληλα πρωτοβουλίες ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, με συνέντευξή του στο «Εθνος», διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας από τη θέση του Φ. Κουβέλη και τάχτηκε υπέρ της επίσπευσης για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, αν «ευνοούσαν οι συνθήκες και συγκροτούνταν στο επόμενο διάστημα η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, θα έβλεπα ως πολιτικό σχήμα την επανάληψη της μορφής του ενιαίου Συνασπισμού του '89». Σύμφωνα με τον ίδιο θα συμμετείχαν «αυτόνομα κόμματα, κινήσεις, προσωπικότητες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής παράταξης, στη βάση συμφωνημένων προγραμματικών αρχών».

Ο ίδιος στέλνοντας και μήνυμα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητη και μη διαπραγματεύσιμη, αλλά οι συνθήκες (...) απαιτούν να βάλουμε στην άκρη ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς και αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικές οριοθετήσεις χρειάζονται, αποκλεισμοί όχι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Α. Λοβέρδος ζήτησε «καθαρές κουβέντες», για να προχωρήσει η συγκρότηση του χώρου, όπως την προτείνουν στο κείμενό τους οι «58», και ανέφερε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ έχει στο μυαλό του την ανάγκη για μια σύγκλιση στην Κεντροαριστερά, πρέπει να βγει και να το πει ευθέως».

Ο Α. Λοβέρδος έθεσε ωστόσο σαν προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει εάν είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία του με τη ΝΔ και παράλληλα ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το κόμμα του με τη ΔΗΜΑΡ θα είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν «ένα μέτωπο πολιτικό, από κοινού».


Ειδικός εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει τη Χρυσή Αυγή

Από τη ναζιστική συλλογή που βρέθηκε στο σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα

Eurokinissi

Από τη ναζιστική συλλογή που βρέθηκε στο σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή νέο αίτημα για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου και Ηλία Κασιδιάρη, για να δικαστούν για το αδίκημα της παράνομης βίας, στη διάρκεια επεισοδίων, κατά του δημάρχου Οιχαλίας - Μελιγαλά Μεσσηνίας, Φίλιππου Μπάμη, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Παράλληλα, με την προχτεσινή απολογία του χρυσαυγίτη δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά και για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης η υπόθεση περνά σε ειδικό εφέτη ανακριτή που θα οριστεί σήμερα από την Ολομέλεια Εφετών. Επιπρόσθετα, ο εφέτης ανακριτής θα αναλάβει όλες τις δικογραφίες, όπως της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα κατά των μελών και στελεχών του ΚΚΕ, επιθέσεις εναντίον μεταναστών, τις οποίες έχει συμπεριλάβει το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Υγείας, ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Οθων. Χαραλαμπάκης, ανέστειλε αρχικά για 30 μέρες τα καθήκοντα του χρυσαυγίτη διευθυντή ψυχίατρου Κωνσταντίνου Παρασχάκη, λόγω της σε βάρος του άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία. Ο εν λόγω ψυχίατρος χορηγούσε πιστοποιητικά για άδειες οπλοφορίας, βεβαιώσεις κατάθλιψης για αναβολές από δικαστήρια κ.ά.

Σε μια παράλληλη έρευνα με εντολή εισαγγελέα ανοίχτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά δύο κοντέινερ που φέρεται να ανήκουν σε φυγόδικο επιχειρηματία, στο σπίτι του οποίου στη Βούλα βρέθηκαν όπλα. Το ένα κοντέινερ έφτασε από το Βέλγιο και μέσω Μάλτας στον Πειραιά τον Μάρτη και από τότε κανένας δεν έχει εμφανιστεί για να το παραλάβει. Περιείχε καναδικό αντιαεροπορικό όπλο του 1940, ενώ το δεύτερο που έφτασε στον Πειραιά από τις ΗΠΑ περιείχε πολυτελές αυτοκίνητο - αντίκα.

Στις αρχές Απρίλη, σχεδόν ένα μήνα μετά την έλευση του κοντέινερ στο Ικόνιο έγινε έφοδος αστυνομικών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού μουσείου στο Κορωπί που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία. Εκεί βρέθηκαν 52 μη λειτουργικά όπλα για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες, ενώ έλειπαν άλλα 27 που είχαν άδειες. Επίσης, στο σπίτι του επιχειρηματία στην Βούλα βρέθηκαν προχτές μεταξύ άλλων, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ναζιστικά σύμβολα, όπως σημαίες, στρατιωτικές στολές, αγάλματα, φωτογραφίες του Α. Χίτλερ και άλλων προσώπων της ίδιας περιόδου, κράνη, σβάστικες και άλλα αντικείμενα, εντός ειδικών χώρων (βιτρίνες), μέρος των οποίων κατασχέθηκε.

Η ΕΥΠ ζητά έλεγχο στην ΕΥΠ

Τη διενέργεια ελέγχου στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ εισηγείται με επιστολή του ο διοικητής της, Θ. Δραβίλλας. Η επιστολή που στάλθηκε πριν λίγες μέρες, απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Α. Λαμπρινόπουλο. Ο Θ. Δραβίλλας υπενθυμίζει ότι έχει παρέλθει περίοδος δύο ετών από τον τελευταίο έλεγχο που διεξήγαγε η Αρχή και δεδομένου ότι στο διάστημα που μεσολάβησε έχει αλλάξει η διοίκηση αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής του σχετικού ελέγχου το συντομότερο δυνατό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ