Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι διεργασίες αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας

Εν μέσω ανταγωνισμών για την «πρωτοκαθεδρία» στην επιχείρηση αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας συνεχίστηκαν και χτες οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα της «κεντροαριστεράς», στο φόντο της πρωτοβουλίας των «58» για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές του Μάη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ζήτημα της ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», χαρακτήρισε θετική ενέργεια την «πρωτοβουλία των 58» και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι αντίθετο σε ηγεμονισμούς» και δεν θέλει να «καπελώσει κανένα εγχείρημα». Συγκεκριμένα μιλώντας σε σύσκεψη υπουργών και υφυπουργών που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες άφησε αιχμές για την αρνητική στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, απέναντι στην πρόταση των 58, ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ανοικτό στις προτάσεις και θα συνεχίσει την προσπάθεια», προαναγγέλλοντας παράλληλα πρωτοβουλίες ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, με συνέντευξή του στο «Εθνος», διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας από τη θέση του Φ. Κουβέλη και τάχτηκε υπέρ της επίσπευσης για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, αν «ευνοούσαν οι συνθήκες και συγκροτούνταν στο επόμενο διάστημα η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, θα έβλεπα ως πολιτικό σχήμα την επανάληψη της μορφής του ενιαίου Συνασπισμού του '89». Σύμφωνα με τον ίδιο θα συμμετείχαν «αυτόνομα κόμματα, κινήσεις, προσωπικότητες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής παράταξης, στη βάση συμφωνημένων προγραμματικών αρχών».

Ο ίδιος στέλνοντας και μήνυμα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητη και μη διαπραγματεύσιμη, αλλά οι συνθήκες (...) απαιτούν να βάλουμε στην άκρη ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς και αυτό ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικές οριοθετήσεις χρειάζονται, αποκλεισμοί όχι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Α. Λοβέρδος ζήτησε «καθαρές κουβέντες», για να προχωρήσει η συγκρότηση του χώρου, όπως την προτείνουν στο κείμενό τους οι «58», και ανέφερε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ έχει στο μυαλό του την ανάγκη για μια σύγκλιση στην Κεντροαριστερά, πρέπει να βγει και να το πει ευθέως».

Ο Α. Λοβέρδος έθεσε ωστόσο σαν προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει εάν είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία του με τη ΝΔ και παράλληλα ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το κόμμα του με τη ΔΗΜΑΡ θα είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν «ένα μέτωπο πολιτικό, από κοινού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ