ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, βρέθηκε χτες στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια Επερώτησης για τα αδιέξοδα, στα οποία έχει οδηγηθεί η γεωργία.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, μέσω προπαγανδιστικών μηχανισμών, προσπαθεί να εμφανίζει όλο «νίκες» στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που οι Ελληνες αγρότες βιώνουν μια κατάσταση που έχει φθάσει στο απροχώρητο:

Τα χωριά ερημώνουν, το κόστος παραγωγής αυξάνεται, σε αντίθεση με τα εισοδήματα που συρρικνώνονται, λόγω της πτώσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, μπροστά στον αφανισμό τους, δεν έχουν άλλο δρόμο από την αγωνιστική δράση, όπως, ήδη, κάνουν αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, που απάντησε στην Επερώτηση, διαφήμισε την κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική και είπε ότι όλα γίνονται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των αγροτικών προϊόντων της χώρας, στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης».

ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Συνεχής η εξαπάτηση των αγροτών από την κυβέρνηση

Η ομιλία του εισηγητή της Επερώτησης του ΚΚΕ για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα

Είναι τόσα πολλά τα ψέματα που έχουν ειπωθεί που δικαίως η προπαγάνδα του υπουργείου Γεωργίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες ως γκεμπελική, τόνισε ο εισηγητής της επερώτησης Σπ. Στριφτάρης. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μιλάει για συνεχείς "νίκες" στον αγροτικό τομέα, αλλά την ίδια στιγμή οι αγρότες βιώνουν μία κατάσταση απαράδεκτη.

Συγκεκριμένα ο Σπ. Στριφτάρης στην εισήγησή του ανέφερε:

"Εχουμε συνηθίσει πια να ακούμε μετά από κάθε συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συζητάει τιμές και τα συναφή μέτρα, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Γεωργίας να μιλάει για νίκη της ελληνικής πλευράς.

- Νίκη, όταν καθορίζονταν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες οι λεγόμενες ποσοστώσεις.

- Νίκη, όταν καταργούνταν ο θεσμός της παρέμβασης και η τιμή παρέμβασης.

- Νίκη, όταν μειώνονταν οι επιδοτήσεις.

- Νίκη, όταν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας ξεπερνούν το 1/3 των ελάχιστων τιμών παραγωγού (βαμβάκι) ή και ολόκληρη την επιδότηση (στο ρύζι).

Η τελευταία νίκη της ελληνικής πλευράς για την οποία είναι υπερήφανος ο υπουργός Γεωργίας είναι η αναθεώρηση της ΚΟΑ για να βιομηχανικά ροδάκινα, τη βιομηχανική ντομάτα και το ρύζι.

Είναι τόσα πολλά τα ψέματα που έχουν ειπωθεί που δικαιωματικά η προπαγάνδα του υπουργείου Γεωργίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες γκεμπελική.

Και όταν το ψέμα και η απάτη δε φτάνει για να αποπροσανατολίσει, να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και μοιρολατρίας και οι αγρότες αντιστέκονται, τότε προχωράτε σε πιο μαύρες μεθοδεύσεις που θυμίζουν παρακράτος: Κάνετε δολιοφθορά στα αγροτικά μηχανήματα.

Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα:

Μετά την αναθεώρηση της ΚΟΑ του λαδιού η τιμή παραγωγού έπεσε στο 50% εκείνης που είχε διαμορφωθεί πριν.

Η τιμή του χυμοποιήσιμου πορτοκαλιού έφθασε στη μία με εφτά δραχμές το κιλό.

Η τιμή των καπνών την τελευταία χρονιά 1999-2000 έπεσε στα 2/3 ή και στο 1/2 των προηγούμενων ετών.

Η τιμή του βαμβακιού το 1999-2000 ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας εξαετίας.

Ιδια ή και χειρότερη είναι η κατάσταση και στα άλλα αγροτικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, οπωροκηπευτικά κ.α.

Εκεί, όμως, που θα γίνει η μεγάλη ζημιά θα είναι τα βιομηχανικά ροδάκινα και η βιομηχανική ντομάτα. Με το νέο κανονισμό για τον οποίο η κυβέρνηση έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπεται παρέδωσε τους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου και βιομηχανικής ντομάτας βορά στους μεταποιητές, αφού δε θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στον παραγωγό καμία ελάχιστη τιμή, όπως τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Το κερασάκι της απάτης και εδώ η αγορά θα ρυθμίσει καλύτερα τις τιμές, όπως γίνεται στην παγκοσμιοποίηση.

Και από τις 96 δρχ. που ήταν η ελάχιστη τιμή το 2000 για τα βιομηχανικά ροδάκινα αυτό που είναι σίγουρο θα είναι από εδώ και πέρα μόνο οι 16 δρχ. της επιδότησης. Και για τη βιομηχανική ντομάτα από τις 33 δρχ. εγγυημένη θα είναι μόνο η επιδότηση των 12 δρχ.

Το ίδιο θα συμβεί και με το ρύζι με την κατάργηση τις τιμής παρέμβασης και όλα αυτά η ελληνική πλευρά τα θεώρησε νίκη ή μήπως κάνω λάθος κύριε υπουργέ;

Δεν είναι μόνο όμως η φυτική παραγωγή που αντιμετωπίζεται έτσι. Και η κτηνοτροφία δεν πάει καλύτερα. Από χρόνο σε χρόνο οι ανάγκες σε γάλα και κρέας όλο και περισσότερο καλύπτονται από εισαγωγές και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έχει φθάσει στα ύψη.

Και η Ελλάδα η πιο αγροτική χώρα της ΕΕ εξαρτάται σε βασικά διατροφικά αγαθά από τις βιομηχανικές χώρες της ΕΕ.

Αδιάψευστος μάρτυρας της κακής κατάστασης των αγροτών είναι:

- Η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Στην επόμενη εξαετία υπολογίζεται ότι 140.000 αγρότες θα εγκαταλείψουν την παραγωγή και θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

- Η υπερχρέωση των αγροτών που θα ενταθεί με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

- Η κατάντια των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Και ενώ η κατάσταση των μικρών και μεσαίων αγροτών είναι αυτή, από την άλλη μεριά είναι οι βιομήχανοι τροφίμων και εμπορομεσάζονταες που θησαυρίζουν.

Η ΔΕΛΤΑ, η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ, η ΕΛΑΪΣ, η Μινέρβα, ο Νίκας και μία δεκαριά άλλοι θησαυρίζουν και φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των κερδοφόρων εταιριών.

Αυτά είναι τα αφεντικά σας, αυτά υπηρετείτε."

Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ που μίλησαν στην Επερώτηση

Με συγκεκριμένα στοιχεία οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης ανέδειξαν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και υπογράμμισαν ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά την αγωνιστική δράση.

«Μεταφέρω την αγανάκτηση των αγροτών που λένε ότι δεν πάει άλλο» είπε στην τοποθέτησή του ο Γ. Πατάκης, σημειώνοντας ότι οι αγρότες πλήττονται από τη μείωση των τιμών των προϊόντων τους, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την κατάργηση των τιμών παρέμβασης.

Με τα διάφορα πρόστιμα και τις ποσοστώσεις, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, χάνουν οι αγρότες και ωφελούνται οι μεγαλέμποροι, ενώ σημειώνεται αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και μείωση των εξαγωγών. Η κυβέρνηση, σημείωσε, κάνει με την προπαγάνδα της το μαύρο - άσπρο, την ίδια στιγμή που τα χωριά εγκαταλείπουν τη γεωργία και ερημώνουν.

Ο Γ. Πατάκης αναφέρθηκε σε αρκετά αγροτικά προϊόντα, στα οποία μειώθηκε η τιμή και τόνισε ότι ο αγωνιστικός δρόμος είναι μονόδρομος και ήδη ο αγρότες της Βέροιας έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, είπε, δεν έχουν καμία ελπίδα με τη σημερινή κατάσταση και γι' αυτό ο ενωμένος αγώνας αποτελεί μονόδρομο.

Ο Σ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αγροτικό προϊόν που να μην πλήττεται από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι στη Μυτιλήνη όπου είναι βουλευτής οι αγρότες βιώνουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα. Οπως τόνισε, ποτέ οι αγρότες δε βρέθηκαν σε χειρότερη κατάσταση τα τελευταία δέκα χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του λαδιού, του «εθνικού προϊόντος» είναι κατά 50% χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, ενώ καθηλωμένες παραμένουν και οι τιμές στο γάλα. Ολα αυτά, συνέχισε, μαζί με το «τσεκούρωμα» των επιδοτήσεων έχουν οδηγήσει τους αγρότες στα όρια της επιβίωσης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει την αγανάκτηση των αγροτών, αφού οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται ότι πηγή της κακοδαιμονίας είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Ο Σ. Σκοπελίτης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρεοκόπησε το συνεταιριστικό κίνημα με σκοπό να το καταστήσει όργανο στα χέρια των μεγαλεμπόρων και για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λίγα χέρια. Για τον ίδιο σκοπό καταργείται και η αγροτική πίστη με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο διαφημίζει το πεντοχίλιαρο, αύξηση που έδωσε τους συνταξιούχους αγρότες, προκειμένου να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο που να σβήσει την πραγματική εικόνα της αναλγησίας. Η αύξηση αυτή, είπε, θα οδηγήσει τις συντάξεις από 41.500 στις 46.500 και αντίστοιχα σε 167 δρχ. την ημέρα ποσό, που δε φθάνει για να πιει ο απόμαχος αγρότης ούτε καφέ στο καφενείο του χωριού του.

Ζήτησε να αποδοθεί στους αγρότες η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και σημείωσε ότι όσοι αγρότες δίνουν σήμερα εισφορές για σύνταξη, λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα σύνταξης. Μάλιστα τόνισε ότι είναι εξευτελιστικό να παραπέμπονται οι αγρότες στις επιτροπές απορίας προκειμένου να σφραγίσουν τα βιβλιάρια υγείας.

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ είπε ότι αφ' ενός δεν καλύπτει όλες τις αγροτικές καταστροφές και αφ' ετέρου η κυβέρνηση εδώ και 12 χρόνια δε δίνει δραχμή από τον προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα ο ΕΛΓΑ να δανείζεται με υψηλά επιτόκια, να έχει χρέη 48 δισ. δρχ. και να οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση, για την οποία ενδιαφέρονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην «Ατζέντα 2000» αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Π. Κοσιώνης, τονίζοντας ότι μέσω αυτής θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης σε λίγους. Θα μειωθεί η απασχόληση στον αγροτικό τομέα, κάτι που αποτελεί και παλιότερη οδηγία της ΕΟΚ και θα υπονομευτεί το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση για να καλύψει την πραγματική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι τα κονδύλια της «Ατζέντας 2000» είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που δινόταν πριν τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ μείωση υπάρχει και στα ποσά που προβλέπονται για τη στήριξη της γεωργίας. Η μείωση αυτή είναι συνεχής από το πρώτο μέχρι το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το ίδιο γίνεται και με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αποτέλεσμα να μη γίνονται έργα υποδομής (μόνο το 1/3 των καλλιεργειών αρδεύεται), να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και αντίθετα να διατίθενται πόροι για το ξερίζωμα κλάδων της αγροτικής παραγωγής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» για τις τιμές προϊόντων!

Αντ. Σκυλλάκος: Κινείστε στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών

Το ενδιαφέρουν της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της παραγωγής επιχείρησε να αποδείξει με τη χθεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, στηριζόμενος κυρίως στις περίφημες κοινοτικές επιχορηγήσεις. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να αποφύγει την παραδοχή των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στην ελληνική γεωργία.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Ανωμερίτης σημείωσε για την κυβερνητική πολιτική ότι «έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθούμε στη Γεωργία» και θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής του αγροτικού πληθυσμού. Επισήμανε επίσης ότι χάρη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ «παίρνουμε υπερδιπλάσιες ενισχύσεις».

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής σημείωσε πως «ό,τι μπορούμε να κάνουμε το έχουμε κάνει», σημειώνοντας ότι συμβολή στο κόστος θα έχει και η «είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Αναφορικά πάντως με την εμπορική τιμή των προϊόντων παραδέχτηκε ότι «εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», αφού έχουμε επιλέξει να είμαστε σε κάποια συγκεκριμένα όργανα και «δεν είναι θέματα του κράτους τα θέματα της αγοράς»!!! Τέλος, για τους συνεταιρισμούς ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «επιχειρηματικότητα», αποτιμώντας ως θετικό τον πρόσφατο νόμο που όριζε τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων.

Ανταπαντώντας αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε αναφορικά με την παρέμβαση του υπουργού ότι «παρουσιάζονται στοιχεία επιλεκτικά σε μια προσπάθεια να διαστρέψουν την αλήθεια», τονίζοντας ότι είναι άλλα τα στρατηγικά σημεία που πρέπει να προσέξει «για να βγάλει ένας καλόπιστος παρατηρητής στοιχεία για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα», σημειώνοντας για την κυβερνητική πολιτική ότι «κρύβετε το ότι κινείστε στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών», ενώ «οι συνθήκες δε μας επιτρέπουν να ανταγωνιστούμε» άρα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια «εξάλειψη της μικρομεσαίας αγροτιάς». «Αυτή είναι η προοπτική για τον αγρότη» επισήμανε προσθέτοντας ότι η πολιτική της ΕΕ είναι «η όλο και μικρότερη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών», δηλαδή «να γίνουν νέα τσιφλίκια».

Για τους συνεταιρισμούς ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι «των βιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών» με τους αγρότες «δεμένους χειροπόδαρα». Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «πλήρη αξιοποίηση του αγροτικού τομέα» και στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών με μείωση του κόστους και συνεταιρισμούς που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος Αθανάσιος Νάκος, έκανε λόγο για «αδιαφορία και ανικανότητα» της κυβέρνησης στη γεωργική πολιτική της μιλώντας για «μηδενική απορρόφηση για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία από τα ευρωπαϊκά κονδύλια» καθώς και για «απόρριψη μετά τη φέτα άλλων 61 αγροτικών προϊόντων από τη διαδικασία κατοχύρωσης ονομασίας προέλευσης προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων».

Μακριά από κάθε λογική αντίθεσης στις επιλογές της ΕΕ για την ελληνική γεωργία, η αγορήτρια του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη, έκανε λόγο για «κυβερνητική αποτυχία» στον τομέα της Γεωργίας, σημειώνοντας ότι έχουμε «συνεχή μείωση απασχόλησης στον τομέα της γεωργίας» και «η ελληνική ύπαιθρος οδηγείται σιγά σιγά σε εγκατάλειψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ