ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συντονισμός των μαθητών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στην Αττική

Μαθητές από 15 σχολεία καλούν σε αγωνιστικές δράσεις

Η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ οδηγεί τους μαθητές αυτών των σχολείων να οργανωθούν, να συντονιστούν και να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται.

Ετσι, το περασμένο Σάββατο μαθητές από 15 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Αττικής συναντήθηκαν, συζήτησαν και κατέληξαν σε ένα κάλεσμα συντονισμού και αγωνιστικών δράσεων που απευθύνουν προς όλα τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Αττικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές από: 1ο και 4ο ΕΠΑΛ και 1η και 2η ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο ΕΠΑΛ Ελληνικού, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1η ΕΠΑΣ Αθηνών και 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής.

Οι αγωνιστικοί σταθμοί που όρισαν οι μαθητές είναι για τις 29 και 30 Οκτώβρη κινητοποιήσεις τοπικά στις περιοχές των σχολείων (κλεισίματα δρόμων, κινητοποιήσεις σε Δημαρχεία και Γραφεία Δευτεροβάθμιας) και στις 31 Οκτώβρη, συγκέντρωση όλων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Αττικής στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές δηλώνουν ότι η κατάσταση στα σχολεία τους δεν πάει άλλο: «Κάνουμε μάθημα με άδειο στομάχι, ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά κάθε χρόνο για να πηγαινοερχόμαστε στο σχολείο. Δεν έχουμε καθηγητές για να κάνουμε μάθημα ούτε μπορούμε να γραφτούμε στην ειδικότητα που θέλουμε γιατί το υπουργείο τις κλείνει. Οι υλικοτεχνικές υποδομές στα σχολεία μας είναι ανύπαρκτες και εκεί που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένες. Δεν είμαστε παιδιά βιομηχάνων και εφοπλιστών, είμαστε παιδιά εργαζόμενων φτωχών. Δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε και να ζούμε με 300 ευρώ για μια ζωή».

Στη συνάντηση, οι μαθητές συζήτησαν και αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την πείρα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου, που ανάγκασαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας να ψηφίσει τα αιτήματα για πάσο απεριορίστων διαδρομών και δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές και σπουδαστές της Σιβιτανιδείου. Ετσι, τονίζουν ότι: «Η δύναμή μας είναι στον συλλογικό αγώνα. Τάξη την τάξη, σχολείο το σχολείο συζητάμε όλοι μαζί για τα προβλήματα που έχουμε για να κάνουμε μάθημα. Παίρνουμε αποφάσεις συντονισμού με τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ που είναι στην περιοχή μας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό διήμερο στα ΤΕΙ Αττικής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Ολοήμερη κατάληψη των διοικήσεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και πορείες μέσα στα ιδρύματα συνόδεψαν το αίτημα για άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ με στήσιμο σκηνών στις εισόδους των ΤΕΙ ζητήθηκε η άμεση έναρξη εργασιών ανακαίνισης για φοιτητικές εστίες. Είναι η εικόνα που συνθέτει το πετυχημένο αγωνιστικό διήμερο που έγινε στις 17 και 18 Οκτώβρη, στα δυο ΤΕΙ, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συλλόγου Σπουδαστών Νοσηλευτικής.

Πηγή των παραπάνω κινητοποιήσεων ότι αυτή τη στιγμή, κατά μέσο όρο σε κάθε ένα από τα 48 τμήματα υπάρχουν 5 με 8 μόνιμοι καθηγητές που αντιστοιχούν σε 500 με 800 σπουδαστές και σε περίπου 42 με 45 μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών. Ενώ για το εξίσου φλέγον ζήτημα της φοιτητικής εστίας, το ΜΑΣ με πρότασή του που συνοδεύεται από μηχανική και αρχιτεκτονική μελέτη, έχει ζητήσει την ανακαίνιση της εγκαταλειμμένης πρώην μαθητικής εστίας Αγ. Αναργύρων, που βρίσκεται εντός του Πάρκου Τρίτση και μπορεί να στεγάσει άμεσα περίπου εκατό σπουδαστές. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση έχει υπερψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού, η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, ενώ αρνείται να πάρει θέση η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας.

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ κλιμακώνουν τη δράση τους με: Μαζικοποίηση και δημιουργία νέων Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ, γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, συγκέντρωση την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στο υπουργείο Παιδείας και συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα για δημοσιοποίηση των προβλημάτων τους.

Ηδη, οι πρώτες τρεις βδομάδες μαθημάτων υπήρξαν αποκαλυπτικές για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς κανένα εργαστήριο δεν έχει ξεκινήσει, οι λίστες αναμονής θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Το ΜΑΣ οργανώνει καθημερινά κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ και ήδη η δράση του μετρά τις πρώτες νίκες:

  • Στη ΣΤΕΦ Πειραιά διεκδίκησαν και πέτυχαν να δοθούν δωρεάν αναλώσιμα στα πρώτα έτη αξίας 80 ευρώ για κάθε σπουδαστή.
  • Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Πειραιά με κινητοποίηση στη διοίκηση πέτυχαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης 8 σπουδαστών που διαφορετικά θα τα παρατούσαν και θα γυρνούσαν στις πόλεις τους.
  • Ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Νοσηλευτικής με κινητοποίηση στη διοίκηση και συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, πέτυχε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης 2 σπουδαστριών που διαφορετικά δε θα σπούδαζαν.
  • Ο ίδιος Σύλλογος πέτυχε πάνω από 60 σπουδαστές του 3ου έτους να παραλάβουν δωρεάν τη νοσηλευτική στολή αξίας 25 ευρώ από τα αποθέματα του νοσοκομείου «Αγ. Σοφία», με κινητοποίηση έπειτα από τη διαρκή άρνηση του τμήματος να δοθεί λύση.
  • Ο ίδιος Σύλλογος πέτυχε τη δημιουργία 2 ομάδων για τα θεωρητικά μαθήματα του Α' και Β' έτους τα οποία παρακολουθούσαν πάνω από 150 σπουδαστές σε αίθουσες χωρητικότητας 80 ατόμων. Επίσης, διεκδίκησε και πέτυχε να παρθεί πίσω η απόφαση που έκοβε μία ώρα εργαστηριακού μαθήματος μετατρέποντάς το από δίωρο σε μονόωρο.
  • Με κινητοποίηση στους προϊσταμένους των τμημάτων των Δομικών και των Ηλεκτρολόγων οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στη ΣΤΕΦ του Πειραιά πέτυχαν να ανοίξουν παραπάνω εργαστηριακά δίωρα και έτσι κανείς δεν έμεινε σε λίστα αναμονής να περιμένει τον επόμενο χρόνο για να τα παρακολουθήσει.
Στην Κρήτη

Σημαντική είναι η δραστηριότητα του ΜΑΣ και στο ΤΕΙ Ηρακλείου, εκεί όπου οι εργαστηριακές ομάδες είναι υπερπλήρεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής που ξεπερνούν πολλές φορές τα 100 άτομα(!) και ξεχειλισμένα αμφιθέατρα με σπουδαστές να κάθονται σε σκαλιά, παράθυρα, ο ένας πάνω στον άλλον κάνοντας αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Μετά από σειρά κινητοποιήσεων στον πρόεδρο του ΤΕΙ, η διοίκηση αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για την προβληματική κατάσταση του Ιδρύματος. Αύριο, στη 1 το μεσημέρι θα γίνει συμβολικό κλείσιμο των ταμείων της λέσχης για να μπορέσουν να φάνε όλοι οι σπουδαστές δωρεάν. Στις 30 Οκτώβρη οι σπουδαστές θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο Ηράκλειο και στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στις 6 Νοέμβρη, θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Μαθητική κινητοποίηση στην Κεφαλονιά

Στιγμιότυπο από τη μαθητική πορεία στην Κεφαλονιά
Στιγμιότυπο από τη μαθητική πορεία στην Κεφαλονιά
Στο δρόμο για το δικαίωμά τους στη μόρφωση βγήκαν χτες μαθητές στο Αργοστόλι που έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης και του Λυκείου Κεραμειών, που βρίσκονται σε κατάληψη και συμμετείχαν μαθητές από το Λύκειο Πάστρας και σχολεία του Αργοστολίου. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις μαζικές συμπτύξεις τμημάτων γενικής παιδείας, ξένων γλωσσών και μαθημάτων επιλογής που προωθούνται κυρίως στα περιφερειακά σχολεία και στα ΕΠΑΛ, αλλά και για τα οξυμένα προβλήματα στις μεταφορές από και προς τα σχολεία. Στην κινητοποίηση, συμμετείχε η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που είχε κηρύξει τρίωρη στάση, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, αντιπροσωπεία σπουδαστών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων.

Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων, για το δικαίωμα στη μόρφωση γίνονται αύριο Τετάρτη σε Νίκαια και Μεταμόρφωση. Η Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης καλεί σε συγκέντρωση, αφού κλείσουν τα σχολεία την πρώτη ώρα (8.10 - 9.00). Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» που κηρύσσει στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες. Αντίστοιχα, η Ενωση Γονέων Νίκαιας - Ρέντη καλεί στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Οσίας Ξένης.

Στο μεταξύ, σε αποχή έχουν προχωρήσει οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Τήλου, αντιδρώντας στην προσπάθεια του υπουργείου να υποβαθμίσει το τριθέσιο δημοτικό σχολείο Τήλου σε διθέσιο. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων, στον τρίτο διορισμένο δάσκαλο αναθέτει καθήκοντα λειτουργίας ολοήμερου σχολείου.

Με ελλείψεις κυλά η σχολική χρονιά

Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 31 Οκτώβρη αποφάσισε την περασμένη Κυριακή η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ. Νέες γενικές συνελεύσεις θα γίνουν μετά τις 6 Νοέμβρη.

Χτες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, σημειώνοντας ότι τα κενά φτάνουν τα 914 σε 41 διευθύνσεις. Φέτος, προσελήφθησαν μόλις 320 αναπληρωτές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από 3.757 το 2012 - 13 και 5.527 το 2011-12 ). Σημείωσαν ότι πάνω από 1.200 σχολεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έκλεισαν από το 2011 και, προσφάτως, 102 ΕΠΑΣ.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 30 και τις μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία, για να μη δημιουργούνται μικρότερα τμήματα. Οπως σημειώθηκε, πολλά ΕΠΑΛ στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας δεν έχουν εκπαιδευτικούς ειδικότητας παρά τη δέσμευση ότι οι μαθητές θα ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν σε Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία και Ειδικά Σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ