Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό διήμερο στα ΤΕΙ Αττικής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Ολοήμερη κατάληψη των διοικήσεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και πορείες μέσα στα ιδρύματα συνόδεψαν το αίτημα για άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ με στήσιμο σκηνών στις εισόδους των ΤΕΙ ζητήθηκε η άμεση έναρξη εργασιών ανακαίνισης για φοιτητικές εστίες. Είναι η εικόνα που συνθέτει το πετυχημένο αγωνιστικό διήμερο που έγινε στις 17 και 18 Οκτώβρη, στα δυο ΤΕΙ, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και του Συλλόγου Σπουδαστών Νοσηλευτικής.

Πηγή των παραπάνω κινητοποιήσεων ότι αυτή τη στιγμή, κατά μέσο όρο σε κάθε ένα από τα 48 τμήματα υπάρχουν 5 με 8 μόνιμοι καθηγητές που αντιστοιχούν σε 500 με 800 σπουδαστές και σε περίπου 42 με 45 μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών. Ενώ για το εξίσου φλέγον ζήτημα της φοιτητικής εστίας, το ΜΑΣ με πρότασή του που συνοδεύεται από μηχανική και αρχιτεκτονική μελέτη, έχει ζητήσει την ανακαίνιση της εγκαταλειμμένης πρώην μαθητικής εστίας Αγ. Αναργύρων, που βρίσκεται εντός του Πάρκου Τρίτση και μπορεί να στεγάσει άμεσα περίπου εκατό σπουδαστές. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση έχει υπερψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού, η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, ενώ αρνείται να πάρει θέση η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας.

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ κλιμακώνουν τη δράση τους με: Μαζικοποίηση και δημιουργία νέων Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ, γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, συγκέντρωση την Πέμπτη 24 Οκτώβρη στο υπουργείο Παιδείας και συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα για δημοσιοποίηση των προβλημάτων τους.

Ηδη, οι πρώτες τρεις βδομάδες μαθημάτων υπήρξαν αποκαλυπτικές για το τι πρόκειται να συμβεί, καθώς κανένα εργαστήριο δεν έχει ξεκινήσει, οι λίστες αναμονής θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Το ΜΑΣ οργανώνει καθημερινά κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ και ήδη η δράση του μετρά τις πρώτες νίκες:

  • Στη ΣΤΕΦ Πειραιά διεκδίκησαν και πέτυχαν να δοθούν δωρεάν αναλώσιμα στα πρώτα έτη αξίας 80 ευρώ για κάθε σπουδαστή.
  • Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Πειραιά με κινητοποίηση στη διοίκηση πέτυχαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης 8 σπουδαστών που διαφορετικά θα τα παρατούσαν και θα γυρνούσαν στις πόλεις τους.
  • Ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Νοσηλευτικής με κινητοποίηση στη διοίκηση και συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής του με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, πέτυχε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης 2 σπουδαστριών που διαφορετικά δε θα σπούδαζαν.
  • Ο ίδιος Σύλλογος πέτυχε πάνω από 60 σπουδαστές του 3ου έτους να παραλάβουν δωρεάν τη νοσηλευτική στολή αξίας 25 ευρώ από τα αποθέματα του νοσοκομείου «Αγ. Σοφία», με κινητοποίηση έπειτα από τη διαρκή άρνηση του τμήματος να δοθεί λύση.
  • Ο ίδιος Σύλλογος πέτυχε τη δημιουργία 2 ομάδων για τα θεωρητικά μαθήματα του Α' και Β' έτους τα οποία παρακολουθούσαν πάνω από 150 σπουδαστές σε αίθουσες χωρητικότητας 80 ατόμων. Επίσης, διεκδίκησε και πέτυχε να παρθεί πίσω η απόφαση που έκοβε μία ώρα εργαστηριακού μαθήματος μετατρέποντάς το από δίωρο σε μονόωρο.
  • Με κινητοποίηση στους προϊσταμένους των τμημάτων των Δομικών και των Ηλεκτρολόγων οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στη ΣΤΕΦ του Πειραιά πέτυχαν να ανοίξουν παραπάνω εργαστηριακά δίωρα και έτσι κανείς δεν έμεινε σε λίστα αναμονής να περιμένει τον επόμενο χρόνο για να τα παρακολουθήσει.
Στην Κρήτη

Σημαντική είναι η δραστηριότητα του ΜΑΣ και στο ΤΕΙ Ηρακλείου, εκεί όπου οι εργαστηριακές ομάδες είναι υπερπλήρεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής που ξεπερνούν πολλές φορές τα 100 άτομα(!) και ξεχειλισμένα αμφιθέατρα με σπουδαστές να κάθονται σε σκαλιά, παράθυρα, ο ένας πάνω στον άλλον κάνοντας αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Μετά από σειρά κινητοποιήσεων στον πρόεδρο του ΤΕΙ, η διοίκηση αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για την προβληματική κατάσταση του Ιδρύματος. Αύριο, στη 1 το μεσημέρι θα γίνει συμβολικό κλείσιμο των ταμείων της λέσχης για να μπορέσουν να φάνε όλοι οι σπουδαστές δωρεάν. Στις 30 Οκτώβρη οι σπουδαστές θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο Ηράκλειο και στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στις 6 Νοέμβρη, θα συμμετάσχουν στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ