ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Απαιτεί ακαδημαϊκή έρευνα στα μέτρα του

Στηρίζει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση την εισβολή του ΣΕΒ στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας

Την απόλυτη υποταγή της ακαδημαϊκής έρευνας στις ανάγκες και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και στην προλεταριοποίηση των νέων επιστημόνων, των οποίων η επιστημονική έρευνα και οι καινοτόμες ιδέες θα προορίζονται άμεσα για την ικανοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση κατ' επιταγήν του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ υπό τον τίλο «Μαζί στην εκκίνηση για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματική γενιά» η επίσημη παρουσίαση της οποίας έγινε χτες στο «Δημόκριτο» με την συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ακριβώς αυτό το στόχο έρχεται να εξυπηρετήσει. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ήταν ξεκάθαρος για τις προθέσεις των μονοπωλίων, λέγοντας ότι η χτεσινή εκδήλωση «εγκαινιάζει μια συνεργασία κομβικής σημασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους νέους επιστήμονες και το καταξιωμένο Ερευνητικό Κέντρο του "Δημόκριτου"(..) Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης, το οποίο να ενώνει τη νεότητα, τη γνώση και την πρωτοβουλία στην ίδια οικονομική και κοινωνική δυναμική».

Ο Κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι «...ήδη από τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησε και συνεχίζεται σήμερα από εμάς, ο δημόσιος διάλογος, για την αναγκαία συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα. Από τότε υψώνονταν εμπόδια από τους εκπροσώπους του λαϊκισμού και του κρατισμού». Πρόσθεσε ότι «για να προωθηθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, πρέπει να υπάρχει μια αλληλουχία δράσεων που ξεκινούν από το εργαστήριο και ολοκληρώνονται με την εφαρμογή τους στην παραγωγική διαδικασία» και υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων και των ΑΕΙ, και των επιχειρήσεων γιατί «δρουν ως μέντορες για τους νέους, τους ενισχύουν με υλικά μέσα και βοηθούν στη δικτύωσή τους με την αγορά, στην πράξη». Κατά τον υπουργό η πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒ «συμβολίζει την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα στην παραγωγική της βάση για να χτίσουμε μιαν οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή», ενώ υποσχέθηκε την πολύπλευρη υποστήριξή της, φυσικά και με «ζεστό χρήμα» μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος ανάμεσα στις συνηθισμένες καταγγελίες για τη «μεταπολίτευση», «τις επιδοτήσεις» αλλά και το «μηδενισμό της βίας», υποσχέθηκε «στήριξη» στους νέους ανθρώπους γιατί όπως είπε «τους χρειαζόμαστε», ενώ σημείωσε ότι η «καινοτόμος επιχειρηματικότητα δε διεκδικεί προστασία και προνόμια. Χρειάζεται μόνο ανοιχτό πεδίο για να δράσει και να παράξει πλούτο...».

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμφανίστηκε «λάβρος» κατά της «προστασίας και των προνομίων», ο Χ. Κυριαζής, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίστηκε λίγο περισσότερο «ρεαλιστής» ζητώντας από την Πολιτεία τη θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος για τις «νέου τύπου καινοτόμους επιχειρήσεις», που θα περιλαμβάνει ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης, ειδική φορολογική αλλά και ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία έναρξης της επιχείρησης.

Στην πρώτη φάση της παραπάνω δράσης του ΣΕΒ, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή με διάφορα ερευνητικά προγράμματα το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Αθήνας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία Αθηνών.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Στήνουν φοροθηλιές για το λαϊκό εισόδημα

Τις νέες φοροθηλιές για τα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα σχεδιάζει η συγκυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Πρόκειται για την καθιέρωση του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,όπου θα καταγράφονται δαπάνες των νοικοκυριών που αφορούν τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιηθούν για την τεχνική διόγκωση του εισοδήματος με βάση το οποίο προσδιορίζονται οι φόροι και τα άλλα χαράτσια. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα «κίνητρα» που σχεδιάζονται από 2014 για τις αποδείξεις λιανικής, ειδικότερα για κατηγορίες συναλλαγών που διεκπεραιώνονται μέσω «ηλεκτρονικού χρήματος» (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, κάρτες συλλογής αποδείξεων).

Το «2014 σχεδιάζουμε να καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εφόσον βεβαίως είμαστε έτοιμοι από πλευράς ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για την αντικατάσταση των σημερινών «αντικειμενικών κριτηρίων» με άλλα, που ενδέχεται να αποδειχτούν περισσότερο επώδυνα για το λαό. «Αλλαγές» σχεδιάζονται και στο ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων. Κεντρική επιδίωξη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να δοθούν «κίνητρα που να ενισχύουν το ηλεκτρονικό χρήμα» με τη προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργήσουν «περαιτέρω δημοσιονομικό κενό». Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η παροχή έκπτωσης φόρου της τάξης του 30%-40% για το ύψος των δαπανών που διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και που ταυτόχρονα αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους «εντοπίζεται φοροδιαφυγή». Με τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν και ισχύουν σήμερα καταργήθηκε ολοσχερώς κάθε φοροελάφρυνση στις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που αποδεικνύονται μέσω αποδείξεων λιανικής. Επιπλέον, καθιερώθηκε η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων στο 25% του ετήσιου εισοδήματος (του μεγαλύτερου που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό). Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 10%, στο ποσό που υπολείπεται.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από πρώην ΔΕΚΟ (εταιρείες ύδρευσης, ΔΕΗ, ΟΤΕ) να διαβιβάζουν το ύψος της κατανάλωσης και της δαπάνης για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, μαζί με το ΑΦΜ του πελάτη τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαβιβάζουν το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές εισφορές σε αυτά (είτε μέσω εργοδοσίας είτε άμεσα από τους ασφαλισμένους) καθώς και για τις προαιρετικές εισφορές. Οι τράπεζες καλούνται να διαβιβάσουν τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...
Τρομακτική συγκέντρωση πλούτου
  • 505 πολυεκατομμυριούχοι κατέχουν σήμερα περιουσία 60 δισ. ευρώ, όταν το 2012 455 πολυεκατομμυριούχοι κατείχαν περιουσία 50 δισ. ευρώ
  • Στα 600 δισ. ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες

Τελικά, η Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης, της ανεργίας, των τσακισμένων μισθών και συντάξεων, της υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δεν αποτελεί εξαίρεση στη διεθνή τάση. Και στη χώρα μας, οι πολύ πλούσιοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας, αυξάνουν εντυπωσιακά και προκλητικά τα περιουσιακά στοιχεία, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την ένδεια.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το οποίο επικαλείται στοιχεία της εταιρείας «Wealth», αλλά και της ελβετικής τράπεζας «UBS», 505 Ελληνες πολυεκατομμυριούχοι ή το 0,005% των μόνιμων κατοίκων της χώρας, κατέχουν σήμερα περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα είναι αυξημένα κατά 20%(!) σε σχέση με το 2012 (50 δισ. ευρώ), όταν η αντίστοιχη λίστα περιελάμβανε 455 πολυεκατομμυριούχους (αύξηση 11%).

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που συγκεντρώνουν τα τμήματα «Private Banking» των τραπεζών (ιδιωτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες), στην Ελλάδα, οι εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ υπολογίζονται σε 8.000, ενώ μόνο 2.687 άτομα διαθέτουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετοχές αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Και πρόκειται για χρήματα που βρίσκονται σήμερα εντός της Ελλάδας. Πρέπει επίσης να υπολογίσουμε και εκείνα που βρίσκονται τοποθετημένα σε ξένες τράπεζες, σε ακίνητα του εξωτερικού και σε «off - shore» εταιρείες εκτός Ελλάδας, τα μεγέθη των οποίων είναι πολύ μεγάλα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό ανέρχονται στα 600 δισ. ευρώ(!) ενώ οι εδώ τραπεζίτες, πιο συντηρητικά, μιλούν για 100 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα για τον πλούτο που βρίσκεται σήμερα στα χέρια των κεφαλαιοκρατών της χώρας, οι οποίοι και εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα κερδοφορίας.

Αλλά και διεθνώς οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες είναι τρομακτικές. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ερευνητικού Ινστιτούτου της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse», το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού (32 εκατομμύρια πολυεκατομμυριούχοι) ελέγχει το 41% του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος το 2013 αναμένεται να ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ των 241 τρισ. δολαρίων. Δηλαδή, το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περιουσιακά στοιχεία 100 τρισ. δολαρίων, όταν το 68,7% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Επαναλειτουργεί ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

Τον επόμενο μήνα αναμένεται η επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων έπειτα από ενάμιση χρόνο διακοπής, μεταφέροντας πλέον όχι «αργό» πετρέλαιο, όπως κατά την προηγούμενη περίοδο, αλλά έτοιμα πετρελαϊκά προϊόντα. Ο αγωγός μετατρέπεται ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρει διυλισμένο πετρέλαιο από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη στο διυλιστήριο «ΟΚΤΑ» των Σκοπίων, καθώς κρίθηκε «ασύμφορη» η επιτόπου διύλιση εξαιτίας της παλιάς τεχνολογίας του εργοστασίου, όπως συνέβαινε από το 2002 που ξεκίνησε η λειτουργία του αγωγού, με την επωνυμία «ΒΑΡΔΑΞ ΑΕ».

Τόσο ο αγωγός όσο και το εργοστάσιο λειτουργούν υπό μορφή σύμπραξης του κράτους της ΠΓΔΜ με τα ΕΛΠΕ, με τη γειτονική χώρα να συμμετέχει με ένα 20% στη μετοχική τους σύνθεση. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΕΛΠΕ ότι η όλη επιχείρηση δεν θα επιφέρει μείωση προσωπικού στο εργοστάσιο των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του κράτους της ΠΓΔΜ στη «ΒΑΡΔΑΞ ΑΕ» τάχθηκε κατά της μετατροπής του αγωγού πετρελαίου, «κυρίως ως προληπτικό μέτρο, ώστε, σε μία άλλη συγκυρία, να μην χρησιμοποιηθεί αυτό ως επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τη διακοπή των εργασιών του διυλιστηρίου», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ