ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
1 στους 5 στο όριο της φτώχειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατά τουλάχιστον 13.000.000 ανεβάζει τον αριθμό των φτωχών Αμερικανών τελευταία έρευνα του οργανισμού ερευνών Gallup για τη φτώχεια στις ΗΠΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων προσδιορίζει ως ελάχιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που εξασφαλίζει διαβίωση ελάχιστα πάνω από το όριο της φτώχειας σε μία τετραμελή οικογένεια τα 15.017 δολάρια, αντί του ποσού των 12.092 δολαρίων που θεωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά μέσο όρο ως κριτήριο για την κατηγοριοποίηση των νοικοκυριών πάνω ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει η έρευνα της εταιρείας Gallup, όχι μόνο προστίθενται άλλα 13.000.000 Αμερικανοί στον αριθμό των 50.000.000 Αμερικανών (τουλάχιστον ένας στους πέντε) που εξαρτούν τη διατροφή τους από τα κουπόνια σίτισης, αλλά πρέπει να αναθεωρηθούν και μία σειρά άλλα στατιστικά δεδομένα. Δηλαδή, με βάση το νέο στοιχείο η φτώχεια πλήττει στην πραγματικότητα ένα στα 4 παιδιά αντί ένα στα 5 και έναν στους 4 ηλικιωμένους αντί έναν στους οκτώ. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως στην ίδια έρευνα, το 25% των Αμερικανών ενηλίκων (δηλαδή ένας στους τέσσερις!) απάντησε ότι μέσα στο 2012 δυσκολεύτηκε πάνω από μία φορά να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για τη διατροφή του...

Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εφημερίδας «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ», η μέση αμερικανική οικογένεια καταναλώνει σήμερα περίπου το 1/5 του εισοδήματός της για την αγορά τροφίμων και δίνει περισσότερα χρήματα για τη στέγασή της από όσα δίνονταν πριν από 25 χρόνια. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Brookings σημειώνει πως τα ποσοστά της φτώχειας «μετακόμισαν» τη δεκαετία 2000-2010 από τα αστικά κέντρα στα προάστια, καθώς στα τελευταία αυξήθηκαν τα ποσοστά της φτώχειας κατά τουλάχιστον 53%.

Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλες στατιστικές που καταδεικνύουν τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής για εκατομμύρια Αμερικανούς, μέσα στα τελευταία χρόνια, όπως ο μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων (περίπου 48.000.000), αλλά και η διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών σε επίπεδα-ρεκόρ. Τα στοιχεία αυτά είναι άλλη μια απόδειξη ότι η δήθεν διαφορετική διαχείριση της κυβέρνησης Ομπάμα είναι ένας μύθος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυξήσεις - φωτιά και από άλλες εταιρείες Ηλεκτρισμού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μία μετά την άλλη ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ ανακοινώνουν αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Χτες, μία από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού, η Npower ανακοίνωσε αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος κατά μέσο όρο 10,4% από 1η Δεκέμβρη και αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 11,1%.

Πριν δύο βδομάδες, οι ηλεκτρικές εταιρείες SSE και British Gas είχαν επίσης ανακοινώσει αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που κυμαίνονται από 8 έως και 10% βάζοντας φωτιά στα πορτοφόλια περίπου 4.500.000 νοικοκυριών.

Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν νέες αντιδράσεις σε καταναλωτικές οργανώσεις καθώς η εξέλιξη θα αυξήσει, δίχως άλλο, ακόμη περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια για εκατομμύρια Βρετανούς.

Νωρίτερα, χτες, ανακοινώθηκε στη Βρετανία πως κονσόρτσιουμ της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF με Κινέζους επενδυτές, θα κατασκευάσει το πρώτο (μετά από μία 20ετία) πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, με δύο αντιδραστήρες και διάρκεια ζωής 60 χρόνια.

Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει το 2023, με στόχο να μειώσει ετησίως τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 9.000.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας και να μειώσει μακροπρόθεσμα τις τιμές της Ενέργειας...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Τα ανώτερα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) ενέκριναν την Κυριακή με συντριπτική πλειοψηφία (196 υπέρ, 31 κατά, 2 αποχές) την απόφαση των ηγετών του κόμματός τους να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες (το πιθανότερο την Τετάρτη) με το κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα διαχειριστεί την κρίση. Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σχετική ψηφοφορία επανέλαβε τη δέσμευσή του να διοργανώσει μια ψηφοφορία για τα μέλη της βάσης του κόμματος, για να εγκρίνουν μια ενδεχόμενη συμφωνία. Ο Γκάμπριελ δεν έδωσε μια καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά την επίτευξη ενός αποτελέσματος στις συνομιλίες, αλλά σημείωσε ότι ο στόχος είναι «να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα».

Οι σοσιαλδημοκράτες που έχουν ίδια στρατηγική στόχευση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου με τους χριστιανοδημοκράτες επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο και προβάλλουν αιτήματα ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις, όπως: τη θέσπιση σε όλη τη χώρα ενός κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα (που με το κόστος ζωής δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο), ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες και σε ανατολική και δυτική Γερμανία, την πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων στις υποδομές και την Παιδεία και την προώθηση πολιτικών χαλάρωσης της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Λαϊκές διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, σε διαδηλώσεις που κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας κατά των νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα της χώρας που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Ο διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Εξω η κυβέρνηση», ενώ κρατούσαν πανό που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη σκληρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Η πείνα είναι αντισυνταγματική», αναγραφόταν σε πικέτα που κρατούσε ένας ηλικιωμένος διαδηλωτής, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη μείωση των συντάξεων.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός αυτός (το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα) θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδό της από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα επιτρέψει την επιστροφή της στις αγορές. Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί μπορεί να διακυβευθούν και από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα.

Κινητοποιήσεις στην Ιταλία

Απεργιακές κινητοποιήσεις την περασμένη Παρασκευή, έκαναν η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) που παλεύει με την ταξική γραμμή της Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και τα COBAS, που επηρέασαν κυρίως τους τομείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, της Υγείας και της Παιδείας. Το Σάββατο, στη Ρώμη δεκάδες κινήσεις κατά των εξώσεων και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση αντιδρώντας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που χτυπάνε το δικαίωμα στη στέγη, ενώ επίσης ανέδειξαν τα δικαιώματα των μεταναστών με αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες στη Λαμπεντούζα. Μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν επεισόδια από μια ομάδα διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες από τα γύρω καταστήματα. Εγιναν 15 προσαγωγές και τραυματίστηκαν, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, 20 αστυνομικοί και ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα».

Πάντως, από το Σάββατο στην κεντρική πλατεία Πόρτα Πία της ιταλικής πρωτεύουσας έχουν κατασκηνώσει μερικές δεκάδες διαδηλωτές με αιτήματα ενάντια στις περικοπές.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, πάντως, επέμεινε, χτες, μιλώντας σε ημερίδα της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.


ΠΑΜΕ
Συνάντηση αλληλεγγύης για τους 5 Κουβανούς

Από τη συνάντηση στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από τη συνάντηση στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Τα γραφεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε χτες η Αϊλί Λαμπανίνιο, κόρη ενός από τους 5 Κουβανούς πατριώτες που είναι φυλακισμένοι εδώ και 15 χρόνια στις ΗΠΑ.

Η Αϊλί Λαμπανίνιο ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ για τους λόγους της σύλληψης των 5 Κουβανών. Πληροφόρησε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δωροδόκησε με 1.000.000 δολάρια δημοσιογράφους για διασπορά ψεύτικων ειδήσεων σε βάρος των 5 πατριωτών. Επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει εκφραστεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στους «5» από οργανώσεις και προσωπικότητες σε όλον τον κόσμο, το οποίο δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ και κατέληξε πως μόνο με τη διεθνή αλληλεγγύη τελικά θα απελευθερωθούν.

Εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Δήμος Κουμπούρης πληροφόρησε την Αϊλί Λαμπανίνιο για τους αγώνες του ΠΑΜΕ για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών και για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας. Επίσης, την ενημέρωσε ότι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 6ης Νοέμβρη θα υπάρξει ψήφισμα αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς.

Την κόρη του Κουβανού πατριώτη συνόδευε ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΣΟ με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της, Βαλεντίν Πάτσο.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αντιδράσεις για δημοπράτηση πετρελαιοπηγής

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ.--

Συνεχίστηκε και χτες η απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον βραζιλιάνικο ενεργειακό κολοσσό «Πετρομπράς», αντιδρώντας στη δημοπράτηση ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή Λίμπρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε ξένες εταιρείες, κοίτασμα που υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια βαρέλια.

Χτες, έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο «Γιντσόρ» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου είχε προγραμματιστεί η δημοπράτηση, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή και εργαζομένων από άλλους κλάδους, ενώ η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις επιστράτευσε τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες. Οπως καταγγέλλεται από τους διαδηλωτές, έγινε χρήση και σφαιρών καουτσούκ με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 6 τραυματίες.

Η πετρελαιοπηγή στη θαλάσσια περιοχή του Ρίο είναι η πιο μεγάλη στη χώρα και στη δημοπράτησή της συμμετέχουν 9 από τους πιο μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς του κόσμου, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης περί «διαχωρισμού της παραγωγής», στο όνομα του να γίνει πιο αποτελεσματική η εκμετάλλευση των πόρων. Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ