Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Λαϊκές διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, σε διαδηλώσεις που κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας κατά των νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα της χώρας που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Ο διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Εξω η κυβέρνηση», ενώ κρατούσαν πανό που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη σκληρή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Η πείνα είναι αντισυνταγματική», αναγραφόταν σε πικέτα που κρατούσε ένας ηλικιωμένος διαδηλωτής, ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη μείωση των συντάξεων.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός αυτός (το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα) θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδό της από το μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα επιτρέψει την επιστροφή της στις αγορές. Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί μπορεί να διακυβευθούν και από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα.

Κινητοποιήσεις στην Ιταλία

Απεργιακές κινητοποιήσεις την περασμένη Παρασκευή, έκαναν η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) που παλεύει με την ταξική γραμμή της Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και τα COBAS, που επηρέασαν κυρίως τους τομείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, της Υγείας και της Παιδείας. Το Σάββατο, στη Ρώμη δεκάδες κινήσεις κατά των εξώσεων και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση αντιδρώντας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που χτυπάνε το δικαίωμα στη στέγη, ενώ επίσης ανέδειξαν τα δικαιώματα των μεταναστών με αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες στη Λαμπεντούζα. Μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν επεισόδια από μια ομάδα διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες από τα γύρω καταστήματα. Εγιναν 15 προσαγωγές και τραυματίστηκαν, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, 20 αστυνομικοί και ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Ρεπούμπλικα».

Πάντως, από το Σάββατο στην κεντρική πλατεία Πόρτα Πία της ιταλικής πρωτεύουσας έχουν κατασκηνώσει μερικές δεκάδες διαδηλωτές με αιτήματα ενάντια στις περικοπές.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, πάντως, επέμεινε, χτες, μιλώντας σε ημερίδα της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ