ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Την 8η βδομάδα των κινητοποιήσεών τους διανύουν οι διοικητικοί υπάλληλοι της πλειοψηφίας των πληττόμενων πανεπιστημίων από τη διαθεσιμότητα. Με πενθήμερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜ Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πάτρας, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιούν καθημερινές στάσεις εργασίας μέχρι και αύριο, Πέμπτη όπου θα προχωρήσουν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει πάρει απόφαση για πενθήμερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή 1 Νοέμβρη και καλεί τους εργαζόμενους σε συλλαλητήρια που θα γίνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

«Αυτό που μάλλον αγνοεί ο κρατικός μηχανισμός είναι πως τα ΝΑΙ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα δεν είναι και συνειδησιακά ΝΑΙ, αλλιώς η απεργία θα σταματούσε την προηγούμενη βδομάδα ακριβώς μετά την απογραφή. Η απεργία όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά συνεχίζει με νέα πενθήμερη», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τη μεριά της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε χτες, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και κατέγραψε την έντονη δυσφορία και την αντίθεση για τα κριτήρια με τα οποία υπολογίστηκαν οι ανάγκες των Πανεπιστημίων.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως η εισήγηση του υπουργού Παιδείας επιβεβαιώνει «ότι η κυβέρνηση είχε εξαρχής ως μοναδικό στόχο τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων και όχι την αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητικών υπηρεσιών και την αναδιοργάνωσή τους».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα!

Την παροχή μειωμένου εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς για όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, πέτυχαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για μειωμένο εισιτήριο

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για μειωμένο εισιτήριο
Μια σημαντική νίκη που αφορά άμεσα την καθημερινότητα χιλιάδων φοιτητών -και αποτελεί εφαλτήριο για νέους αγώνες- πέτυχε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να παρέχει μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για όλους τους πρωτοετείς φοιτητές. Η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Μετά από τις κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΑΣΑ, της "ΟΣΥ ΑΕ" και της "ΣΤΑΣΥ ΑΕ" φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να δώσει λύση!

Ο ΟΑΣΑ με έγγραφό του (με αριθμό πρωτοκόλλου 12509/ΓΕΔΧΕ/ΔΟΚ) ενημερώνει ότι "για όσους αδυνατούν να εγγραφούν στη Σχολή τους, δίδεται το δικαίωμα να κάνουν χρήση μειωμένου κομίστρου με την επίδειξη Βεβαίωσης Επιτυχίας, η οποία θα τους χορηγείται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Αστυνομικής τους ταυτότητας».

Επίσης, οι υπόλοιποι πρωτοετείς μπορούν να χρησιμοποιούν μειωμένο εισιτήριο με τη βεβαίωση εγγραφής για ένα μήνα ακόμα, μέχρι 30 Νοέμβρη.

Τίποτα δεν χαρίζεται!

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται κάθε μέρα για να μην πληρώσει κανείς ούτε ένα ευρώ για μετακίνηση-σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα, για να μην μείνει κανείς έξω από εργαστήριο, για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών, πρέπει να φουντώσουν!

Η δύναμή μας είναι στο συλλογικό, οργανωμένο, μαζικό αγώνα!».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επαναλειτουργεί ιδιωτικοποιημένη η Φοιτητική Λέσχη

Κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι κάνουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ

Στα χέρια ιδιώτη πέρασε η πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, η οποία επαναλειτουργεί από σήμερα Τετάρτη. Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Λέσχης προγραμματίζουν στις 12 το μεσημέρι οι επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στη Θεσσαλονίκη.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ πανηγυρίζει για την επαναλειτουργία της Λέσχης μέσω σύμβασης εργολαβίας. Αλλωστε, ισχυρίζονταν ότι αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ, η συνέχιση της εργασιακής σχέσης των μέχρι τώρα εργαζομένων στην ΠΦΛ του ΑΠΘ και η αξιοποίηση των υποδομών της.

Η συμφωνία με τον εργολάβο αφορά τη λειτουργία της Λέσχης για τις επόμενες 100 μέρες, ενώ θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας της με ετήσια ή και μεγαλύτερης διάρκειας σύμβαση.

Η Πρυτανεία διαφημίζει ότι εξασφάλισε τη δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών και σημειώνει ότι η Λέσχη για πρώτη φορά θα παρέχει καθημερινά και πρωινό, σε κάθε γεύμα θα προσφέρονται τρία διαφορετικά πιάτα και θα λειτουργεί επίσης το βράδυ του Σαββατοκύριακου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η λειτουργία της Λέσχης δόθηκε για πρώτη φορά εξολοκλήρου σε ιδιώτη. Η ΠΦΛ λειτουργούσε για πολλά χρόνια με δύο εργολαβίες, μία καθαριότητας με 67 άτομα και μία φύλαξης με 60 άτομα, καθώς και 23 μονίμους υπαλλήλους. Ομως, την ευθύνη για τη λειτουργία της Λέσχης (πρόγραμμα φαγητού, μαγειρεία, προμήθεια και έλεγχο προϊόντων, κ.λπ.) είχε αποκλειστικά το ΔΣ της Λέσχης με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Τώρα, ο ιδιώτης θα έχει εξολοκλήρου την ευθύνη λειτουργίας της Λέσχης και δεσμεύεται, σ' αυτήν τη φάση, να απασχολήσει το προσωπικό που ήδη εργάζονταν στην ΠΦΛ. Οι φοιτητές εκτιμούν ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και η μέχρι σήμερα δωρεάν σίτιση το επόμενο διάστημα θα πάει περίπατο, καθώς μπορεί σήμερα τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους φοιτητές να είναι υψηλά (45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα), όμως ήδη μια σειρά πανεπιστήμια τα μειώνουν, προκειμένου να προσαρμοστούν στην πετσοκομμένη χρηματοδότηση που λαμβάνουν.

Το ΜΑΣ προειδοποιεί ότι η Λέσχη θα μετατραπεί σε εστιατόριο - catering, όπου ο φοιτητής θα 'ναι πελάτης και θα πληρώνει για ένα πιάτο φαΐ (ανάλογα με την κοστολόγηση της μερίδας), όπως ήδη γίνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ετσι θα επιβαρύνει επιπλέον τους χιλιάδες φοιτητές που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν παρατήσουν τις σπουδές τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Kαταγγέλλουν επιχείρηση τρομοκρατίας από Χρυσαυγίτες

Την προσπάθεια τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ αλλά και των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ της Ξάνθης, από μέλη της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ. Συμμορία Χρυσαυγιτών, γνωστών για το ποιον τους, μετά το υβριστικό σύνθημα που έγραψαν σε τοίχο του σχολείου εναντίον του διευθυντή βάζοντας υπογραφή ΚΚΕ, και την αποκάλυψή τους με την άμεση αντίδραση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άρχισαν να απειλούν μαθητές με ανώνυμα τηλεφωνήματα και να προχωρούν σε προπηλακισμούς μαθητών μελών της ΚΝΕ ακόμη και μέσα στο σχολείο.

Χτες οι οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο 1ο ΕΠΑΛ και παρέμβαση στο διευθυντή του σχολείου. Ζήτησαν να πάρει θέση ο Σύλλογος Καθηγητών αλλά και οι μαθητές και να απομονώσουν τους χρυσαυγίτες, να τους πετάξουν έξω από τα σχολεία.

Στη συνέχεια, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλαν τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής μέσα στα σχολεία που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους μαθητές για να μη σηκώσουν κεφάλια απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά τους. Κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς και όλο τον εργαζόμενο λαό να τους καταδικάσει, να τους διώξει από τα σχολεία, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, να μην τους αφήσει χώρο να σταθούν.

Το απόγευμα έκαναν συνάντηση για το θέμα με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης.

Επεκτείνεται η «αξιολόγηση» στα σχολεία

Βήμα στη διαμόρφωση του «νέου» σχολείου αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για γενίκευση σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της «Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Εργου» και της «Αυτοαξιολόγησης», που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα πιλοτικά.

Η αξιολόγηση αποτελεί το εργαλείο για την οικοδόμηση του νέου διαφοροποιημένου, ανταγωνιστικού σχολείου με επιχειρηματική λειτουργία. Είναι ο μοχλός, για να περάσουν αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, για τη σύνδεση των σχολείων με τους Δήμους και την τοπική κοινωνία, την κατηγοριοποίησή τους.

Σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επιμόρφωση των Σχολικών Συμβούλων και όλων των Διευθυντών Διευθύνσεων, για να ακολουθήσει σταδιακή ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της χώρας. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται αδρά τη στιγμή που τα σχολεία και οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης.

Το θέμα της συμμετοχής των στελεχών της εκπαίδευσης στο μηχανισμό που θα προωθήσει την «αξιολόγηση», ανέδειξαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο χτεσινό ΔΣ της ΟΛΜΕ: Επανέφεραν την πρόταση για διαγραφή από τις ΕΛΜΕ των στελεχών της εκπαίδευσης που πλέον, με τα νέα καθήκοντα που τους αναθέτει το νομοθετικό πλαίσιο είναι ως θεσμός εξ αντικειμένου απέναντι στα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Την πρόταση απέρριψαν οι υπόλοιπες δυνάμεις που επιμένουν να σπέρνουν αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς για το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης.

  • Συλλαλητήριο για την Παιδεία διοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ