ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις για την Παιδεία

Από χτεσινή συγκέντρωση στη Μαδρίτη
Από χτεσινή συγκέντρωση στη Μαδρίτη
Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συμμετείχαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας για την Παιδεία, που κλιμάκωσε ένα τριήμερο κινητοποιήσεων με αποχές και καταλήψεις, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας και σχολεία και πανεπιστήμια έμειναν κλειστά. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή που έφτασε στο 90%.

Οι διαδηλώσεις έβαλαν στο στόχαστρο τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου στην εκπαίδευση της συντηρητικής κυβέρνησης που οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, αύξηση των μαθητών στην τάξη, απολύσεις εκπαιδευτικών, περικοπή υποτροφιών για νέους από φτωχές οικογένειες, ακόμα και για την εγγραφή στα λεγόμενα δημόσια πανεπιστήμια, που δεν είναι δωρεάν, όπως και περικοπές στα επιδόματα για αγορά βιβλίων που επίσης δεν είναι δωρεάν. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προχωράνε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την αξιολόγηση μέσω χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, και αλλαγές στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων με υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών.

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις στις οποίες πήρε ενεργά μέρος, αλλά κάλεσε σε μεγαλύτερο συντονισμό σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση όλων των εργαζομένων ώστε η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία να ενταχθεί στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

ΗΠΑ
Δυσφορία για πιθανή στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Κίνας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονες «ανησυχίες» εκφράζουν εκ νέου οι ΗΠΑ για τη συμφωνία στην οποία φαίνεται να προχωρά η Τουρκία με την Κίνα και αφορά στη συμπαραγωγή ενός μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με την κινεζική εταιρεία «China Precision Machinery Import and Export Corp» (CPMIEC). Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει δώσει τη συμφερότερη προσφορά στην Αγκυρα, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Φράνσις Ριτσαρντόνε, η Ουάσιγκτον ανησυχεί πολύ «για την πιθανολογούμενη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία». Οι ΗΠΑ επικαλούνται τις «επιπτώσεις» που θα έχει η εν λόγω συμφωνία στη ΝΑΤΟική αεράμυνα, λόγω «ασυμβατότητας».

Οι πιέσεις, τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, προς την Τουρκία να αναθεωρήσει την επιλογή της όσον αφορά το αμυντικό σύστημα FD-2000 της CPMIEC έναντι ανταγωνιστικών συστημάτων, ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, αφορούν ένα συμβόλαιο 3,4 δισ. δολαρίων το οποίο αναμενόταν να κερδίσει η αμερικανική εταιρεία «Raytheon Co» ή η γαλλο-ιταλική «Eurosam SAMP/T».

Η Αγκυρα από την πλευρά της δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της καθώς το υπουργείο Αμυνας μιλά για οριστική απόφαση, ενώ ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δηλώνει ότι η Τουρκία πρώτα είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Κατασκοπευτική «διένεξη»

ΜΟΣΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ερευνες για το ενδεχόμενο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο στην Ουάσιγκτον να λειτουργούσε ως κέντρο αναζήτησης και προσέγγισης πρακτόρων για λογαριασμό της Μόσχας, πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία να απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας ότι υπονομεύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο χωρών. Σύμφωνα με το αμερικανικό Τύπο, το ρωσικό πολιτιστικό κέντρο φέρεται να στρατολογούσε πράκτορες, για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και για αυτό διατάχθηκαν έρευνες και όσον αφορά τον επικεφαλής του κέντρου Γιούρι Ζάιτσεβ, με τη Μόσχα να διαμηνύει ότι τέτοιες ενέργειες θυμίζουν ψυχροπολεμική εποχή.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Στην Αβάνα της Κούβας συνεχίστηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που έχουν μπει στο δεύτερο ζήτημα της κοινής ατζέντας για την πολιτική εκπροσώπηση. Ωστόσο, η μονομερής κίνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Γερουσία της χώρας και να ψηφιστεί η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για την ειρήνη μέσα στο 2014 έφερε την αντίδραση των ανταρτών, αφού τέτοιες κυρίως επικοινωνιακές κινήσεις υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη. Οι αντάρτες επιμένουν στην πραγματοποίηση μετά τις διαπραγματεύσεις μιας συνταγματικής συνέλευσης που θα περιλάβει την ενδεχόμενη συμφωνία που πρέπει να προωθήσει λύσεις για τα ζωτικά προβλήματα του κολομβιάνικου λαού.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο τουρκικός στρατός κατηγόρησε χτες τη Ρωσία ότι αεροσκάφος της παραβίασε τούρκικο εναέριο χώρο, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με την Αγκυρα, το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της την Τρίτη και βγήκε με κατεύθυνση τη Βουλγαρία. Ωστόσο, για τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν υπάρχει σχόλιο από τη Ρωσία.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ (ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ).-- Ενα 13χρονο αγόρι που έφερε αντίγραφο πυροβόλου όπλου έπεσε την Τρίτη νεκρό από τα πυρά αστυνομικών στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Οταν αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές να ρίξει το όπλο κάτω, το οποίο πίστευαν ότι είναι πραγματικό, οι αστυνομικοί του προκάλεσαν θανάσιμο τραύμα. Το συμβάν δημοσιοποιήθηκε μόλις χτες οπότε ανακοινώθηκε η διεξαγωγή έρευνας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην κομιτεία Ζενσιόνγκ της Κίνας, όταν τοίχος σε σχολείο κατέρρευσε και τα πλάκωσε, τραυματίζοντας ακόμα τέσσερις συμμαθητές τους. Τα θύματα ήταν 12 ετών ενώ η κατάρρευση αποδίδεται σε παραλείψεις και εκπτώσεις στους κανόνες ασφαλείας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Αγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους, χτες το μεσημέρι, στην πόλη Μάριμπορ της Σλοβενίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Με στρατιωτικές τιμές θα ταφεί αύριο Σάββατο δίπλα στο σύζυγό της - όπως ήταν η επιθυμία της - η Γιόβανκα Μπροζ, τελευταία σύζυγος του ηγέτη της χώρας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, στον «Οίκο των λουλουδιών», στο Μουσείο Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας, στο Βελιγράδι. Η Γιόβανκα Μπροζ, απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 88 ετών. Νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στη μονάδα εντατικής του Κλινικού Κέντρου Βελιγραδίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ
Διευρύνεται το εμπόριο ανθρώπων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Καταναγκαστική εργασία, πορνεία, εμπόριο οργάνων: Η εκμετάλλευση των ανθρώπων ήταν το κεντρικό θέμα των εργασιών της 82ης Γενικής Συνέλευσης της Ιντερπόλ που πραγματοποιήθηκε στην Καρταχένα της Κολομβίας, λιμάνι που υπήρξε το κέντρο διακίνησης των σκλάβων της εποχής της αποικιοκρατίας.

Ο γγ της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Ρομπλ, σημείωσε πως η διακίνηση ανθρώπων για καταναγκαστική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση, συμμετοχή σε κυκλώματα λαθρεμπορίας οργάνων ή εγκληματικών δραστηριοτήτων είναι «μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες», με την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής να κάνει διεθνώς τζίρο το χρόνο πάνω από 32 δισ. δολάρια! Βέβαια, ο εκπρόσωπος της διεθνούς αστυνομίας δεν συνδέει αυτό το φαινόμενο με την ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα που είναι η αιτία της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Ο επικεφαλής της ΙΝΤΕΡΠΟΛ για τη Νότια Αμερική, Ραφαέλ Πένια, σημείωσε ότι το εμπόριο ανθρώπων «συνοδεύεται και από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες», όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι «εμπόριο ανθρώπων υπάρχει σε κάθε χώρα, καθώς ορισμένες χώρες παρέχουν θύματα, προφανώς οι φτωχότερες, άλλες χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι διακίνησης, και άλλες είναι οι προορισμοί όπου βρίσκονται οι θύτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ιντερπόλ, οι «σύγχρονοι σκλάβοι» ανέρχονται σε τουλάχιστον 21.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Καμία βοήθεια στα θύματα του «Ράνα Πλάζα»

ΝΤΑΚΑ.--

Εξι μήνες έχουν περάσει από την κατάρρευση του κτιρίου «Ράνα Πλάζα» στο Μπαγκλαντές, όπου στεγάζονταν εργοστάσια παραγωγής ρούχων φασόν και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.130 άνθρωποι. Εξι μήνες μετά και όπως καταγγέλλουν οι εκατοντάδες τραυματίες δεν έχουν λάβει ίχνος αποζημίωσης, για το εργοδοτικό έγκλημα, που σε πολλούς από τους επιζώντες στοίχισε σοβαρά στην υγεία τους. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον το 94% των θυμάτων δεν έχουν πάρει καμία βοήθεια, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες που λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά και αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

Από τους τραυματίες που επέζησαν της κατάρρευσης, το 92% δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη δουλειά μέχρι σήμερα, ενώ το 64% φέρει μόνιμες βλάβες, όπως παράλυση και σοβαρούς πόνους που δεν επιτρέπουν να εργαστούν. Από την άλλη πλευρά η «βοήθεια» που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι εταιρείες για τις οποίες παρήγαγαν εμπόρευμα τα συγκεκριμένα κάτεργα, δεν ξεπερνά τα 191 δολάρια κατ' άτομο.

Το «Ράνα Πλάζα» ήταν μία ακόμα απόδειξη του πώς λειτουργούν τα κάτεργα του φασόν στο Μπαγκλαντές αλλά και της κρατικής αδιαφορίας που μέχρι σήμερα έχει εγκαταλείψει τόσο τα θύματα όσο και τα εκατομμύρια εργαζόμενους σε αντίστοιχα εργοστάσια αβοήθητους, παίρνοντας πάγια το μέρος των εργοδοτών.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Συνεργασία και ... παράπονα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως προσπάθεια βελτίωσης των «διαταραγμένων» σχέσεων ΗΠΑ - Πακιστάν ερμηνεύεται η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το ζήτημα της «ασφάλειας» με τον Πακιστανό πρωθυπουργό να ζητά να τερματιστούν οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην χώρα του, οι οποίες προκαλούν έντονες αντιδράσεις δεδομένου ότι τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι άμαχοι.

Ο Μπ. Ομπάμα από την πλευρά του δεσμεύτηκε για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένου ότι το Πακιστάν θεωρείται βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή και χώρα - κλειδί για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, μετά την υποτιθέμενη απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και οι εντάσεις στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, που οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ