ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24

Ξεκινάει αύριο τα χαράματα η κρίσιμη μάχη της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Αυτό που τώρα συζητάνε τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι ο καλός σχεδιασμός ώστε αύριο, περισσότεροι εργατοϋπάλληλοι να βοηθηθούν να απεργήσουν και να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε όλη τη χώρα. Οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, έκαναν το Σάββατο πικετοφορίες. Κάλεσμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ και αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ. Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σήμερα ένα μέρος από τις τελευταίες προετοιμασίες για την επιτυχία της αυριανής απεργίας.

Πρωτοβουλίες στις γειτονιές από τις Λαϊκές Επιτροπές

Πικετοφορίες το Σάββατο για την αυριανή απεργία

Στις γειτονιές μετέφεραν το απεργιακό κάλεσμα οι Λαϊκές Επιτροπές, με τις συγκεντρώσεις, τις πικετοφορίες και τις μαζικές εξορμήσεις που πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου. Στην Αθήνα, πικετοφορίες έγιναν σε κεντρικούς δρόμους από τις Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου και 7ου Διαμερίσματος. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν χιλιάδες ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ για την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους έκανε και η Λαϊκή Επιτροπή της Καλλιθέας, περνώντας από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής, τα οποία είχαν προαναγγείλει τη λειτουργία τους την Κυριακή. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τους εργαζόμενους να απεργήσουν στις 3 και τις 6 Νοέμβρη. Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους γύρω δρόμους πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Μαζί με την προπαγάνδιση της απεργίας, αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Η πορεία σταμάτησε έξω από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όπου ακούστηκε το σύνθημα: «Οχι λουκέτο στου ΙΚΑ τα ιατρεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Πικετοφορία οργανώνει σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ. η Λαϊκή Επιτροπή του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας (Σάρκου και Βουλιαγμένης).

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν κοινή μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης, για να καλέσουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους τόσο στην απεργία στο εμπόριο, όσο και στην αυριανή γενική απεργία. Ανάλογες εξορμήσεις έγιναν και σε άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Από την πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
Από την πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
Στον Πειραιά, μαζικές πικετοφορίες έγιναν σε όλους τους δήμους. Η κεντρική ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε στην πλατεία Κοραή. Με ντουντούκες, πικέτες, ανακοινώσεις και πηγαδάκια, τα μέλη των συνδικάτων και των φορέων που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή ενημέρωναν τον κόσμο για την απεργία και την αναγκαιότητα να βρει συνέχεια.

Μαζική εξόρμηση από εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενουςστη Θεσσαλονίκη
Μαζική εξόρμηση από εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενουςστη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικό μαθητικό ραντεβού αύριο

Στις 10 π.μ. έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας καλούν μαθητές από δεκάδες σχολεία

Από παλιότερη μαθητική κινητοποίηση
Από παλιότερη μαθητική κινητοποίηση
Κάλεσμα για ένα μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη απευθύνουν μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αττικής. Δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 10 το πρωί έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας για να διεκδικήσουν: Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για το Λύκειο. Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας σε ΕΠΑΛ ως τσάμπα εργασία για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων μας. Οχι στα 30άρια τμήματα. Οχι στις συγχωνεύσεις. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ενα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των Δήμων.

Το αγωνιστικό κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από τα παρακάτω σχολεία: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΕΠΑΛ και 1η, 2η ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο ΕΠΑΛ Ελληνικού, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1η ΕΠΑΣ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής, ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου, ΕΠΑΛ Ραφήνας, σχολεία Γκράβας, 18ο, 20ό, 21ο, 49ο, 59ο, 65ο και 8ο Πατησίων, 30ό, 39ο, 38ο και 60ό Κυψέλης, 54ο Σεπόλια, Πειραματικό Πλάκας, 46ο και 57ο Αμπελοκήπων, 5ο Βύρωνα, 1ο και 6ο Ζωγράφου, 1ο και 2ο Καισαριανής, 2ο Υμηττού, 1ο, 3ο, 4ο και 5ο Ηλιούπολης, 1ο, 2ο, 4ο και 7ο Καλλιθέας, 5ο και 6ο Ν. Σμύρνης, 1ο, 2ο και 3ο Μπραχαμίου, 2ο και 4ο Αλίμου, 3ο Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο και 3ο Ν. Ιωνίας, 2ο και 3ο Ηρακλείου, 3ο, 13ο και 8ο Αγίας Σοφίας Πειραιά, 10ο και 11ο Πειραιά, 2ο Δραπετσώνας, 1ο και 2ο Περάματος, ΓΕΛ Νέας Πέραμου, 2ο Παλλήνης, ΓΕΛ Ραφήνας, 1ο Αρτέμιδας, 2ο Γέρακα. Επίσης, δεκάδες σχολεία από Περιστέρι, Αιγάλεω, Μενίδι, Πετρούπολη, Ιλιον, Καματερό και Αγ. Αναργύρους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΤΕΡΜΩΝ»
Νίκησαν συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο

Στην καταβολή των δεδουλευμένων υποχρεώθηκε η εργοδοσία της εταιρείας ΑΤΕΡΜΩΝ (υπεργολάβος στα δίκτυα της ΔΕΗ) ύστερα από τη δεκαήμερη απεργία των εργαζομένων, που είχε κηρύξει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής. Παράλληλα η εργοδοσία αναδιπλώθηκε σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της για μείωση των μισθών, οι οποίοι συνοδεύονταν από απειλές σε όσους δεν τη δέχονταν, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο. Η μεγαλύτερη όμως νίκη είναι τα όσα περιγράφει το ίδιο το Συνδικάτο: «Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους έδωσαν μια παλικαρίσια μάχη δέκα ημερών, αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους. Το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων ήταν κάθε πρωί έξω από την πύλη του εργοταξίου, περιφρουρώντας την απεργία. Ο αγώνας των συναδέλφων μας δίνει το παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και όχι μόνο, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα».

Περιοδεία στο ΚΕΘΕΑ

Το κεφάλαιο είναι σαν τη φωτιά. Αν το αφήσεις να υπάρχει, θα διεισδύει από παντού. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε κι όμως μας πετάνε ψίχουλα. Εχουμε δύναμη που πρέπει να τη δείξουμε. Οσο η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση, εμείς θα κλιμακώνουμε την αντίδραση. Κι ένα χαρακτηριστικό δείγμα πρέπει να αποτελέσει η αυριανή απεργία.

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι σοβαρές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, ενώ ο Γ. Πέρρος επισήμανε την επιτακτική ανάγκη τα συνδικάτα να ανοίξουν το ζήτημα των ναρκωτικών.

«Στο ΠΑΜΕ έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα των ναρκωτικών, για την απεξάρτηση μέσα από τα στεγνά προγράμματα, για την καθοριστική σημασία της πρόληψης. Είστε γνώστες του προβλήματος να πάμε μαζί σε χώρους δουλειάς και να το συζητήσουμε με εργαζόμενους, να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Να συναντηθούμε, να γίνει ένα πάντρεμα και συνεννόηση μεταξύ μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ