ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ
Εστρωσε το έδαφος για νέα μέτρα

Το έδαφος για την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα νέα αντιλαϊκά πακέτα που βρίσκονται προ των πυλών, επιδίωξε να στρώσει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜEGA».

Ουσιαστικά προανήγγειλε τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014. «Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επανέλαβε τις έωλες υποσχέσεις ότι «δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα».

Ο Αντ. Σαμαράς εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο». Την ίδια στιγμή βέβαια ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς, θα κλιμακωθεί η επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σημειώνοντας: «Τα καινούρια δημοσιονομικά μέτρα που πήρε η Ευρώπη για όλη την Ευρωζώνη προβλέπουν ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκρίνεται από το Γιούρογκρουπ».

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος» θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για «διόρθωση αδικιών». Ωστόσο, η μόνη σαφής δέσμευση που ανέλαβε αφορούσε στο κεφάλαιο και ήταν ότι θα προχωρήσει στην άμεση παραπέρα «μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων» με τη θέσπιση φόρου ύψους 15%, με το γνωστό επιχείρημα των μονοπωλίων ότι δεν μπορεί χώρες όπως η Τουρκία ή η Βουλγαρία να έχουν χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου από την Ελλάδα.

Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να αξιοποιήσει τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, για να ενισχύσει το αστικό ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας» με στόχο τη διασφάλιση του συστήματος και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Παράλληλα, επανέφερε ουσιαστικά - έστω και με πιο «προσεγμένες» διατυπώσεις - την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων», κάνοντας λόγο για «ακραίες συμπεριφορές» που μπορούν να οδηγήσουν στη βία και αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση καλέσματος σε λαϊκές κινητοποιήσεις με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαψεύσει ότι στο παρελθόν δέχθηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Επιδιώκοντας να συγκαλύψει ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, υποστήριξε ότι είναι «προσωρινή» η «άνοδός» της, ότι «δεν έχει ρίζες» και ισχυρίστηκε: «Εγώ μεγάλωσα και δεν γνώρισα ποτέ μου ένα φασίστα».

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Απέκλεισε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ανοίγει δρόμο για τις επόμενες ανατροπές

Η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα αφαιρέσει άλλο 1 δισ. ευρώ από τα έσοδα του ΙΚΑ

Μπλόκο στα νέα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να βάλουν με την πάλη τους οι εργαζόμενοι
Μπλόκο στα νέα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να βάλουν με την πάλη τους οι εργαζόμενοι
Ορθάνοιχτο παραμένει το ζήτημα των νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, της μείωσης των συντάξεων και της περικοπής παροχών από τα Ταμεία, όπως προέκυψε και από την προχτεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η αύξηση της ανεργίας, η εισφοροδιαφυγή και η εφαρμογή της απόφασης, μέσα στο 2014, για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, θα μειώσουν κι άλλο τα έσοδα των Ταμείων, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων. Ετσι, πέραν του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» των 500 εκ. ευρώ, που έχει γίνει το πρόσχημα για την επιβολή των νέων μέτρων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει επιπλέον απώλειες για το ΙΚΑ ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτές οι απώλειες στα έσοδα θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ταμείου, για να δικαιολογηθούν οι προαποφασισμένες επερχόμενες ανατροπές.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του «εισπρακτικού μηχανισμού» των Ταμείων, είχε πει ότι βελτιώνει «δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζει ότι, εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη». Δηλαδή, σκόπιμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, με τη δικαιολογία ότι δεν εισπράχθηκαν οφειλές, που καμιά σχέση δεν έχουν με τους ασφαλισμένους, αλλά βαρύνουν αποκλειστικά την εργοδοσία.

Παράλληλα, οι εργοδότες ασκούν πίεση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε βελτιωμένη ρύθμιση της αποπληρωμής των εργοδοτικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και «τη μείωση από 1 Ιανουαρίου 2014 κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

Τέλος, πριν δύο βδομάδες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επανέφερε το ζήτημα νέων «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Μ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ομολογεί τα σχέδιά της για νέες περικοπές στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ενώ προαναγγέλλονται και μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη σκόπιμα χαρακτηρίζουν «πρόωρες συντάξεις», αφού οι προϋποθέσεις που ισχύουν γι' αυτές τις ομάδες και ιδιαίτερα για τους παλιούς εργαζόμενους, δεν ταυτίζονται με τα γενικά συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία έχουν αυξηθεί.

ΔΗΜΑΡ
Συντήρηση της εσωτερικής αντιπαράθεσης

Συντηρείται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ που οδεύει προς το δεύτερο τακτικό της συνέδριο στις αρχές Δεκέμβρη. Χτες, ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ υπερασπίστηκε την επιλογή για «συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού» που, όπως είπε, «δε θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής, αλλά ούτε και ερήμην των πολιτικών στοιχείων που πρέπει να συνυπολογίζουμε».

Αναφερόμενος στην «πρωτοβουλία των 58» απέρριψε και πάλι κάθε σκέψη συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τους «58» ότι «προσπερνούν αδιάφορα την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική» και πως ουσιαστικά πιέζουν για κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Αριστεράς, τη στιγμή που «το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή συγκεκριμένη πολιτική του έκφραση έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και μάλιστα προγραμματική συμφωνία με στρατηγική βάθους».

Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης που, για πρώτη φορά, εξέφρασε έντονα τη διαφωνία του με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ υπερασπίστηκε τις απόψεις του, λέγοντας πως είναι και δική του στρατηγική επιδίωξη η ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, όμως «εάν όμως αύριο πρωί μου ζήταγε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε έναν διάλογο για το μέλλον αυτής της χώρας, για τις πολιτικές προτάσεις διεξόδου, αύριο το πρωί θα ήμουν στην καρέκλα δίπλα του και θα συζήταγα».

Εμμέσως κατηγόρησε ξανά την ηγεσία του κόμματος ότι με τις επιλογές που κάνει δίνει την εντύπωση πως η ΔΗΜΑΡ είναι «ένα κόμμα κλειστό, κόμμα εργαστηρίου» και συμπλήρωσε «η ένστασή μου εμένα είναι ότι (...) δείχνουμε την εικόνα ενός κλειστού κόμματος αφήνοντας άλλους χώρους να οργιάζουν σε επίπεδο διαλόγου», διευκρινίζοντας πως την απουσία της ΔΗΜΑΡ εκμεταλλεύεται το ΠΑΣΟΚ και επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο καυγάς είναι για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο. Ο Σπ. Λυκούδης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η σύγκρουση θα κορυφωθεί στο συνέδριο όπου θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα μόνο εφόσον το συνέδριο λάβει αποφάσεις που μπορεί να υπηρετήσει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για έξοδο από το μνημόνιο και καλύτερες μέρες για το λαό δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι την ίδια στιγμή δρομολογούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα με φοροεξόντωση των λαϊκών νοικοκυριών, νέες περικοπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα, απολύσεις εργαζομένων, χτύπημα των μικρών επαγγελματιών. Με τις αναφορές του στους μόνιμους μηχανισμούς επιτήρησης της ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα της ΕΕ σε βάρος των λαών δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αφού αυτό υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ