ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παραμένει η αβεβαιότητα, μειώνονται τα επιτόκια

Μέτρο αποφυγής των κινδύνων που ακόμη απειλούν την Ευρωζώνη, κατά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, από το 0,5% στο 0,25%, αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, το επιτόκιο «διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης» - αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - μειώθηκε από το 1% στο 0,75%, ενώ το επιτόκιο «αποδοχής καταθέσεων» - αφορά το επιτόκιο καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών - θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0%.

Η παραπάνω απόφαση έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να μειώνονται, αλλά ακόμη απειλούν την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μία ενδεχόμενη περίοδο «παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού». Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και οι «αβεβαιότητες» που προκύπτουν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ. Μεταξύ των κινδύνων ανέφερε τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών, καθώς και την αργή ή και ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα έως ότου ανακάμψει πειστικά η οικονομική δραστηριότητα, ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του, αναφερόμενος συνολικά στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, επισήμανε την ανάγκη «πιο αποφασιστικών βημάτων για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης» ως καθοριστικό βήμα για την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη καθώς διατυπώθηκαν διαφωνίες από μέλη της διοίκησης, επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. Επίσης, εντείνονται και οι κόντρες γύρω από το σχέδιο της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για το οποίο ζητούνται ανταλλάγματα από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Από την πλευρά τους, οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν αναπροσαρμογές της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η έμφαση θα δοθεί σε κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα σε μέταλλα, εξορύξεις, έργα υποδομής, «πράσινη οικονομία» κ.ά.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Παραδίδονται στο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο

Για τη συνεργασία της χώρας με τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, μακριά από δυσάρεστες - για το κεφάλαιο - εκπλήξεις, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο της American Association of Petroleum Geologists που έγινε στην Αθήνα καθώς, όπως είπε, «η νομοθεσία μας και οι συμβάσεις θα αποτελέσουν εγγύηση γι' αυτό».

Ο υπουργός, μιλώντας μπροστά σε 120 στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom, Ong και Petronas, είπε πως «έχουμε ήδη εκκινήσει μία διαδικασία «opendoor» για τρία οικόπεδα, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις προκριθείσες εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο». Οσο για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Μανιάτης είπε ότι «κατανοούμε και εκτιμούμε το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες, τις οποίες εκπροσωπείτε, αναλαμβάνουν ένα υψηλό τεχνικό ρίσκο και καλούνται να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό στο στάδιο της έρευνας για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προσμένοντας κέρδη από τις επόμενες φάσεις της παραγωγής. Εμείς, το ελληνικό κράτος, θα είμαστε οι συνεργάτες σας για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Οι συμφωνίες μας, λοιπόν, θα έχουν βάθος χρόνου. Είμαστε σίγουροι ότι και τα δύο μέρη θα τιμήσουν τη μακροχρόνια αυτή σχέση».

Εντός της ΕΕ υπονομεύεται η αγροτική παραγωγή

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη με αφορμή την εκχώρηση της ονομασίας προϊόντων ΠΟΠ

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα που επιβεβαιώνει ότι υπονομεύεται η ελληνική αγροτική παραγωγή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί και η επικείμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ότι εκχωρείται στον Καναδά η ονομασία προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως είναι η φέτα και οι ελιές Καλαμών.

Την αντίθεσή τους στη συμφωνία αυτή εκφράζουν 21 βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι υπογράφουν κοινό κείμενο το οποίο κατέθεσαν χτες στη Βουλή. Ωστόσο, επικεντρώνουν το όλο πρόβλημα αποκλειστικά στα δύο προϊόντα «βγάζοντας λάδι» την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ σχετικά με τις συζητήσεις και με την επικείμενη συμφωνία ΕΕ - Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών και τις επιπτώσεις στα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα ΠΟΠ, ελληνικής φέτας και ελιών Καλαμών, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Καλά και ποιοτικά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα λόγω εδαφοκλιματολογικών πλεονεκτημάτων και πείρας του λαού μας, που έχει και δυνατότητα ακόμη και εξαγωγών, όπως π.χ. είναι η ελληνική φέτα και οι ελιές Καλαμών, όχι μόνο δεν προστατεύονται στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά υπονομεύονται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Τέτοιες καταστάσεις θα συνεχίζονται όσο παραμένει η χώρα στην ΕΕ, θα αμφισβητούνται και θα καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες.

Λύση για ανάπτυξη όπως συμφέρει το λαό και τη χώρα είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ και ο σχεδιασμός της φιλολαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία. Ετσι θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες του λαού μας και θα εξασφαλίζεται λαϊκή ευημερία.

Διαφορετικά, όσο θα παραμένει εντός της ΕΕ θα υλοποιείται η ΚΑΠ, θα υπονομεύονται η ελληνική αγροτική παραγωγή και η ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού με φθηνά και υγιεινά τρόφιμα, θα καταστρέφονται παραγωγικές δομές και θα επεκτείνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση».

ΤΑΙΠΕΔ
Συνομιλίες για τα κρατικά ακίνητα

Με αντικείμενο την επισκόπηση και την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων συναντήθηκαν προχτές Τετάρτη η ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Στα νέα σενάρια που βάζουν στο τραπέζι είναι η διαμόρφωση νέου «επενδυτικού σχήματος» στο οποίο θα περάσουν τα προς παραχώρηση φιλέτα δημόσιας γης καθώς και κτίρια που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστηκε η δομή και η λειτουργία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που διαχειρίζεται 80.000 κρατικά ακίνητα, η νομική μορφή της και η μεταφορά των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Προβλήματα φαίνεται να διαπιστώνουν στις «τιτλοποιήσεις» μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου. Ο φετινός στόχος διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ για το 2014 ο πήχης ανεβαίνει στα 3,8 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι «αποκλίσεις» του 2013.

ΕΣΠΑ
Οποιος πρόλαβε πήρε

Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2013 ήταν το θέμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων υπουργείων, περιφερειαρχών και των επικεφαλής των «Διαχειριστικών Αρχών». Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η «εκκαθάριση» των έργων που έχουν ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα καθώς ήδη έχουν φθάσει στο 161% του συνολικού προϋπολογισμού και θα ενταχθούν στο επόμενο, ενώ επίσης αποφασίστηκε να μη γίνουν νέες εντάξεις έργων, με δεδομένη την εξάντληση των κονδυλίων. Επίσης, εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2013 καθώς έχει εγκριθεί το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί, ενώ έχουν διατεθεί προς πληρωμή συνολικά 4,262 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ