Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παραμένει η αβεβαιότητα, μειώνονται τα επιτόκια

Μέτρο αποφυγής των κινδύνων που ακόμη απειλούν την Ευρωζώνη, κατά τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, από το 0,5% στο 0,25%, αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, το επιτόκιο «διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης» - αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - μειώθηκε από το 1% στο 0,75%, ενώ το επιτόκιο «αποδοχής καταθέσεων» - αφορά το επιτόκιο καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών - θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0%.

Η παραπάνω απόφαση έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να μειώνονται, αλλά ακόμη απειλούν την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μία ενδεχόμενη περίοδο «παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού». Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και οι «αβεβαιότητες» που προκύπτουν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ. Μεταξύ των κινδύνων ανέφερε τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών, καθώς και την αργή ή και ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα έως ότου ανακάμψει πειστικά η οικονομική δραστηριότητα, ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του, αναφερόμενος συνολικά στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, επισήμανε την ανάγκη «πιο αποφασιστικών βημάτων για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης» ως καθοριστικό βήμα για την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη καθώς διατυπώθηκαν διαφωνίες από μέλη της διοίκησης, επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. Επίσης, εντείνονται και οι κόντρες γύρω από το σχέδιο της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για το οποίο ζητούνται ανταλλάγματα από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Από την πλευρά τους, οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν αναπροσαρμογές της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η έμφαση θα δοθεί σε κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα σε μέταλλα, εξορύξεις, έργα υποδομής, «πράσινη οικονομία» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις ΗΠΑ(2023-03-23 00:00:00.0)
Ενδοευρωενωσιακοί και ενδογερμανικοί ανταγωνισμοί(2016-05-22 00:00:00.0)
Ποσοτική χαλάρωση και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο(2014-10-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-11-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-04-13 00:00:00.0)
Διευρύνεται η κλοπή των καταθέσεων(2000-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ