Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διευρύνεται η κλοπή των καταθέσεων

Ταμιευτήριο μόλις 3,75% (3,18% μετά το φόρο) προσφέρουν οι τράπεζες και παραμένουν φειδωλές στα επιτόκια χορηγήσεων

Σε συντεταγμένη πορεία, οι εμπορικές τράπεζες προχωρούν και σε νέες περικοπές στα επιτόκια ταμιευτηρίου, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν ιδιαίτερα φειδωλές στα καταναλωτικά και άλλα δάνεια που προσφέρουν στην πελατεία τους. Με αυτό το δεδομένο και με την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων να μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο, η λεγόμενη εντός ΟΝΕ εποχή ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για το τραπεζικό κεφάλαιο, που περιμένει τεράστια αύξηση των καταναλωτικών δανείων, ανάλογη με αυτήν που υπάρχει και στα άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Ετσι, μετά την Εμπορική Τράπεζα, που μείωσε το ταμιευτήριο σε 3,75% (η απόδοση μετά την παρακράτηση του φόρου πέφτει στο 3,18), ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με αντίστοιχη προσγείωση του ταμιευτηρίου και χωρίς απολύτως καμιά αλλαγή στα επιτόκια των διαφόρων δανείων της, ενώ η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε επιτόκιο ταμιευτηρίου στο 4,25%. Με τις εξελίξεις αυτές, παγιώνονται και το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεπεράσει το 4%. Από την άλλη πλευρά, η πρωτοφανής ασυδοσία των τραπεζών προκύπτει και από το ύψος επιτοκίων στα χορηγούμενα δάνεια. Ετσι, τα προσωπικά δάνεια (κυμαινόμενο) ...υψιπετούν στο 14%(!) και οι κάρτες επιβαρύνονται με τόκο μέχρι και 18%.

Η «βιομηχανία» της σύγκλισης των επιτοκίων της δραχμής και του ευρώ απέφερε τεράστια κέρδη στους τραπεζίτες, καθώς από 7,5% φέτος το Γενάρη έπεσαν στο 3,75%, μειώθηκαν, δηλαδή, στο ήμισυ, περιορίζοντας αντίστοιχα τα ποσά για τόκους που καταβάλλουν οι τράπεζες. Βέβαια, τα κέρδη τους από τη λιανική τραπεζική είναι αμελητέα σε σχέση με τη ...«βαριά βιομηχανία» της σύγκλισης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων του κρατικού δανεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ